WOENSDAG 29 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Film is, misschien wel meer dan ieder andere kunstvorm, gebaseerd op samenwerking. Bij de meeste films, vooral die met een beetje budget, zijn er tientallen koks in de keuken: van acteur tot decorontwerper en van scriptschrijver tot sound designer, bij de beste films komt het werk van al deze mensen in harmonie samen. Op woensdag 29 augustus gaan we ons focussen op een van hen: de componist. We vertonen daarom Angel’s Egg met een soundtrack van Yoshihiro Kanno, en The Adventures of Robin Hood met een soundtrack van Erich Wolfgang Korngold.

De meest iconische filmmuziek wurmt zich je hoofd in en gaat daar niet meer weg. Het wordt onlosmakelijk verbonden met de personages, de setting en het verhaal. Iedere generatie groeit op met een andere James Bond en een andere bijbehorende theme song, maar de muziek die onder de titel sequence van Dr. No speelt kent iedereen. Zo ook Star Wars, Batman, Indiana Jones en vele andere iconische filmseries en personages: de juiste muziek kan van een goede film een onvergetelijke ervaring maken. Sinds eind jaren veertig worden regisseurs over het algemeen beschouwd als de ware auteurs van cinema, maar die blik doet vaak de schaal van een filmproductie te niet, alsof het maar om de visie van één mannetje gaat (en let’s face it, het zijn maar al te vaak mannetjes).

Lang niet altijd loop je echter een bioscoop uit met een bepaalde melodie nog in je hoofd, filmmuziek kan namelijk ook een ander doel hebben dan voor eeuwig in je brein rond te kaatsen. Soms weet je niet meer precies wat er nou uit de speakers kwam, maar alleen dat het je de rillingen over het lijf deed lopen. Soms is muziek er niet om het witte doek voor zichzelf op te eisen, maar om de sfeer van een bepaald moment des te intenser te maken. Dat is wat een componist voor een film kan doen. In plaats van de gebruikelijke trailers vind je hieronder daarom een stuk muziek uit beide films, om alvast in de stemming te komen!

Deze avond maakt deel uit van de zomerprogrammering van Kriterion. Klik hier voor een overzicht van het volledige programma.

19:30 | The Adventures of Robin Hood (1938) van Michael Curtiz en William Keighley | Soundtrack door Erich Wolfgang Korngold

Het verhaal van Robin Hood, de charmante beschermer van de armen, is er een dat overal ter wereld verteld wordt. In deze vertolking uit 1938 speelt Errol Flynn de held die steelt van de rijken. The Adventures of Robin Hood heeft 4 Oscar’s ontvangen en is door het American Film Institute gekozen als een van de 100 beste films aller tijden.

21:45 | Angel’s Egg (1985) van Mamoru Oshii | Soundtrack door Yoshihiro Kanno

Animatiefilm van Mamoru Oshii, die ook de klassieker Ghost in the Shell maakte. Een meisje leeft alleen in een post-apocalyptische wereld, met als enige bezit een enorm ei. Op een gegeven moment komt ze een strijder tegen, die wil weten wat er in het ei zit, maar het meisje wil dat niet prijsgeven. Oshii’s kenmerkende trage vertelwijze en focus op sfeer boven plot gaan perfect samen met de mysteries waar deze film vol mee zit.