VRIJDAG 6 SEPTEMBER, ZATERDAG 7 SEPTEMBER, ZONDAG 8 SEPTEMBER | AANVANG 20:00 | TICKETS: €10,- EN GRATIS MET CINEVILLE

Een zomerse sfeer, intieme verlichting en een goeie film. Wat wil je nog meer?

Dit jaar bundelen Kriterion en NEMO opnieuw hun krachten met een filmweekend op het unieke dak van het NEMO Science Museum. Beleef onder het genot van een drankje en hapje, een film te midden van een prachtig uitzicht over de bruisende stad!

Geniet van een geweldige selectie aan films in het weekend van vrijdag 6 t/m zondag 8 september. De films worden voorzien van een korte inleiding, verzorgd door Brein in Beeld. Wordt het slecht weer die dag? Niet getreurd want dan wordt de film vertoond in de NEMO filmzaal. Het restaurant op het dak is tot 20:30 geopend voor een hapje eten en de bar is geopend tot sluitingstijd.

Vrijdag 6 september | Metropolis

Deze expressionistische klassieker van grootmeester Fritz Lang verhaalt zich in de futuristische stad Metropolis, een stad die ten behoeve van de regerende aristocratie draaiende wordt gehouden op de exploitatie van een verhulde arbeidersklasse. De zoon van burgemeester Fredersen ontdekt in welke slechte omstandigheden de arbeiders werken, en wordt verliefd op de charismatische arbeidersleider Maria. Het leiderschap van Maria vormt echter een bedreiging voor de rijke klasse: hierom schakelt Fredersen de hulp in van wetenschapper Rotwang om een robot te ontwikkelen die er hetzelfde uitziet als Maria, om haar plaats in te kunnen nemen. De film wordt alom beschouwd als baanbrekend in het science-fiction genre en spraakmakendste in Lang’s gehele oeuvre.

We hebben voor deze voorstelling de gerestaureerde versie uit 2010 gekozen. Deze speciale montage (ook bekend als “The Complete Metropolis”) faamt zich om zijn 25 minuten aan extra beeldmateriaal, die tot de herstelling in 2010 sinds 1927 niet meer is gezien.

Inleiding: Voorafgaand zal UvA hoogleraar ‘Kunstmatige Intelligentie’ Max Welling de film van een korte introductie voorzien.

Metropolis
5
1
4
8
2
6

Zaterdag 7 september | A Beautiful Mind

John Nash, een wiskundig genie, stond vroeg in zijn carrière op de rant van internationale bekendheid voor zijn bijdrage in de wereld van de mathematica. De briljante maar ietwat arrogante en antisociale man, spendeert liever zijn tijd met zijn gedachten over wiskundige formules dan de mensen om zich heen. Na zijn afstuderen raakt hij romantisch betrokken met Alicia met wie hij later trouwt.

Ondertussen raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering en groeit Nash meer en meer paranoïde. In zijn pijnlijke en meeslepende reis naar zelfontdekking, gesteund door zijn vrouw, triomfeert hij uiteindelijk zijn tragedie en wint hij de Nobelprijs voor Economie.

Inleiding: Voorafgaand zal psychiater en neurowetenschapper Christiaan Vinkers de film van een korte introductie voorzien.

Muziek: Na afloop muziek van Tropische Verrassingen, in de Serrebar.

abm1
abm4
abm5
abm3
abm6

Zondag 8 september | Koyaanisqatsi

‘Koyaanisqatsi’, wat in het Hopi ‘onevenwichtig leven’ betekend, laat onze getergde planeet zien als een onverwoestbaar organisme, waarin de mens niet meer is dan een passant en het menselijk bestaan een jammerlijke voetnoot in de eeuwigheid van het universum. Deze experimentele film is een visueel toongedicht zonder vocaal verhaal.

Door de combinatie van slow motion en time-lapse beelden gekoppeld met muziek, ontstaat er een hypnotiserend effect. De verzameling vakkundig gefotografeerde fenomenen zonder conventionele plot is geschoten in elkaar opvolgende beeldsequenties, op de muziek van Philip Glass.

Inleiding: T.B.A.

groep1
nat4
dag1
groep2
dag3
nat3
nat5
indi1
dag2