ELKE MAANDAG IN SEPTEMBER (OOK EEN WOENSDAG EN EEN VRIJDAG) | 22:00 (OF 20:00) | €5,-

What gets you more on the edge of your seat than wrong being served justice? The desire to get things even: revenge is a powerful internal force humans are subjected to. Not surprisingly, it has been an important theme throughout many films. Behold its masters, the Masters of Revenge.

Waarvan beland je meer op het puntje van je stoel dan een portie gerechtigheid? Het verlangen om quitte te komen staan: wraak is een belangrijke interne kracht waar mensen onderhevig aan zijn. Het is daarom vanzelfsprekend dat het een belangrijk thema in films is. Zie hier zijn meesters, the Masters of Revenge.  

Maandag 3 september | 22:00 | Death Proof (2007) van Quentin Tarantino

De doorleefde stuntman Mike loert vanuit zijn opgevoerde Chevy Nova naar een groep vrouwen op een uitgaansavond, en terwijl de meiden zich aan het bier zetten, loopt het toerental van Mike’s geheime wapen gevaarlijk hoog op…. Mike blijkt een maniak extraordinaire, die het gemunt heeft op mooie meisjes. Gelukkig maar dat zijn vrouwelijke beoogde ‘slachtoffers’ ook van wanten weten in deze ode aan de B-film van Quentin Tarantino.

 

Maandag 10 september | 22:00 | The Virgin Spring (1960) van Ingmar Bergman

Zweden, 14e eeuw. De jonge Karin wordt door haar ouders samen met hun dienstmeid op pad gestuurd naar een kerk om daar kaarsen naartoe te brengen, een ritueel dat alleen uitgevoerd mag worden door een meisje dat nog maagd is. Onderweg komt ze echter een groep herders tegen met kwade bedoelingen, waardoor Ingmar Bergman’s bewerking van een middeleeuwse ballade een gruwelijke draai krijgt.

 

Maandag 17 september | 22:00 | Sympathy for Mr. Vengeance (2002) van Park Chan-wook

De doofstomme jongeman Ryu is wanhopig op zoek naar een nieuwe nier voor zijn doodzieke zus. Hij wil zelf een van zijn nieren doneren, maar deze blijkt niet geschikt te zijn voor haar. Bovendien wordt hij ontslagen door de fabriek waar hij werkt, vanwege verzuim (om voor zijn zus te zorgen). Dit drijft Ryu tot het ondernemen van een wanhoopsdaad: hij ontvoert de dochter van zijn baas. Eerste deel van Park Chan-wook’s Vengeance-trilogie.

 

Woensdag 19 september | 22:00 | Oldboy (2003) van Park Chan-wook

Oh Dae-su, een doodgewone man met een vrouw en een dochtertje, wordt ontvoerd. Vijftien jaar lang zit hij vast in een voor hem gemaakte gevangenis, zonder dat hij weet waarom of door wie hij wordt opgesloten. Hij heeft op geen enkele manier contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker in een koffer op het dak van een appartementsgebouw: hij is eveneens zonder waarschuwing weer vrijgelaten. Wanneer hij hoort dat zijn vrouw is vermoord tijdens zijn afwezigheid, zweert hij wraak. Tweede deel van Park Chan-wook’s Vengeance-trilogie.

 

Vrijdag 21 september | 22:00 | Lady Vengeance (2005) van Park Chan-wook

De jonge, engelachtige studente Geum-ja gaat vrijwillig de gevangenis in om haar dochter te redden. Nadat ze een gevangenisstraf van 13 jaar heeft uitgezeten, komt ze weer vrij. Tijd voor wraak, dus: ze gaat op zoek naar degene die echt achter de misdaad zat waarvoor ze al die tijd heeft vastgezeten om hem een koekje van eigen deeg te geven. Derde en laatste deel van Park Chan-wook’s Vengeance-trilogie.

 

Maandag 24 september | 20:00(!) | Hamlet (1996) van Kenneth Branagh

Hamlet, Prins van Denemarken, keert terug naar zijn vaderland wanneer zijn vader, de koning, sterft. Zijn moeder Gertrude is al hertrouwd met zijn oom Claudius, de nieuwe koning. Wanneer de geest van zijn vader echter verschijnt om Hamlet te vertellen dat hij door Claudius en Gertrude vermoord is, is Hamlet uit op wraak. Shakespeare’s klassieke tragedie is tot op de letter nauwkeurig verfilmd in dit epische, vier uur durende drama.

dp8
vs1
smv3
oldboy5
lv4
ham7