ELKE MAANDAG IN MEI | 22:00 | €5,-

Sinds Nietzsche de dood van God aankondigde, is de zoektocht naar zingeving diverser en complexer geworden. Nihilisme ontkent het bestaan van betekenis of waarde in de wereld. Hoe men met deze zinloosheid omgaat loopt enorm uiteen, en is het onderwerp van menig kunstuiting. Film blijft hierin niet achter. De protagonisten van de vier Moderne Klassiekers die we in mei vertonen worstelen allemaal op hun manier met deze vraagstukken. Ondanks dat cynisme en donkerte op de loer liggen, geldt dit niet voor ieder personage. De een gaat op reis, op zoek naar een beter bestaan, een ander gaat moorden, en weer een ander zoekt haar heil in vele minnaars.

Stranger than Paradise (1984) | Maandag 7 mei | 22:00
De droogkomische roadmovie Stranger than Paradise is de doorbraakfilm van Jim Jarmusch en wordt gezien als een mijlpaal in de onafhankelijke Amerikaanse cinema. De hoofdrol is voor jazzmuzikant John Lurie als onuitstaanbare nietsnut Willie. De naar Amerika geëmigreerde Willie krijgt onverwacht bezoek van zijn Hongaarse nichtje Eva. Ze heeft het echter niet zo naar haar zin en vertrekt al snel naar een tante in Cleveland. Willie, die zijn dagen voornamelijk pokerend doorbrengt, begint zijn nichtje toch te missen. Samen met een vriend besluit hij bij haar op bezoek te gaan. Met z’n drieën reizen ze door naar Florida. Hij ontdekt echter al snel dat het bestaan er net zo uitzichtloos is als elders.

La Collectionneuse (1967) | Maandag 14 mei | 22:00
Een intellectuele dandy brengt de vakantie door in een villa van een relatie, in Saint-Tropez, waar behalve een bevriende kunstenaar zich ook een amoreel, jong meisje bevindt, dat een serie minnaars in huis haalt. Hij neemt zich principieel voor, zich niet aan haar collectie te laten toevoegen, maar wordt desondanks toch gecharmeerd. La Collectionneuse is de eerste film in kleur van de invloedrijke nouvelle vague-regisseur Éric Rohmer. De lome zomerhitte wordt prachtig in beeld gebracht door cinematograaf Néstor Almendros. Het is de derde van de Six Moral Tales die hij tussen 1963 en 1972 maakte.

Crimes and Misdemeanors (1989) | Maandag 21 mei | 22:00
Kun je leven met de gedachte dat je een moordenaar bent? In deze donkere en cynische Woody Allen-komedie komen twee verhaallijnen samen: het dramatische dubbelleven van een oogarts en de komische lotgevallen van een documentairemaker (gespeeld door Allen zelf) die zijn huwelijk op het spel zet voor een jonge producent. Oogarts Judah Rosenthal is harmonieus getrouwd, heeft een gezin en wordt gerespecteerd door zijn collega’s. In het geheim heeft hij echter een affaire met stewardess Dolores. Wanneer Dolores echter dreigt hun overspel aan het licht te brengen als hij haar niet geeft wat ze wil ziet Judah zich genoodzaakt drastische maatregelen te nemen: hij geeft opdracht Dolores te laten vermoorden.

Gummo (1997) (35mm) | Maandag 28 mei | 22:00
Gummo is het regiedebuut van Harmony Korine, de schrijver van de controversiële film Kids. De film speelt zich af in Xenia, Ohio, een klein stadje dat, economisch noch psychisch, ooit herstelde van een tornado die twintig jaar geleden alles vernietigde. Xenia is een plaats van armoede en verlammende verveling, van dronken feestjes en zomerbuien, van dagelijkse wreedheid en surrealistische schoonheid. Solomon is een magere adolescent die met zijn vriend Tumler dag en nacht op zoek is naar iets dat hun eeuwige verveling kan doorbreken. Ze fietsen rond, drinken milkshakes en vertellen moppen.