De maand januari staat bij Kriterion in het teken van cinema over de Tweede Wereldoorlog. De vier titels die vertoond worden laten vanuit politiek oogpunt elk een andere invalshoek van de WOII zien. We bekijken moment opnamen van de oorlog vanuit Amerikaanse, Duitse, Japanse en Russische blik.
Daarnaast speelt elke film zich af in een ander ‘oorlogsscenario’ om een inzicht te geven in hoe omvangrijk deze oorlog was; de strijd in de subwateren van de Atlantische oceaan die wordt gevoerd in Das Boot, het begin van de Pacifische zeeoorlog en tevens het eerste actieve inmengen van Amerika in de WOII dat wordt verbeeld in Tora! Tora! Tora!, het Oostfront dat we bezoeken in Ivan’s Childhood en het Aziatische front/Westfront dat aan bod komt in een nader bekend te maken titel.
Zoals bij alle Moderne Klassiekers geldt hier weer het vertrouwde “elke maandag van de maand, 22:00, €5,-“-verhaal!

8 januari | Das Boot (The Director’s Cut)
Das Boot is een beklemmend verslag van het leven van de bemanning van één van de duizenden Duitse onderzeeërs in WOII. Door de kleine schaal waarop de film zich afspeelt blijft de enorme oorlog die buiten woedt enerzijds buiten beeld, maar wordt ze anderzijds teruggebracht tot menselijke proporties. Claustrofobisch doch prachtig!

15 januari | Tora! Tora! Tora!  (met introductie)
Voor Tora! Tora! Tora! werkten een Amerikaanse en twee Japanse regisseurs samen om met z’n drieën één epische oorlogsfilm te maken over de aanloop naar en uitvoering van de Japanse aanval op Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor tijdens WOII. Door deze samenwerking slaagt de film er op een bijzondere manier in beide kanten van het conflict te belichten.

22 januari | Ivan’s Childhood
Andrej Tarkovski’s debuutfilm vertelt het verhaal van het twaalfjarige weesjongetje Ivan en zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog wanneer hij zich aansluit bij een groep van Sovjet-partizanen. De film speelt zich af op het oostfront van de oorlog, waar een hevige strijd woedt tussen het ‘Rode leger’ en de Duitse Wehrmacht.

29 januari | Wordt nader bekendgemaakt

Exhibits
Femke Hermans is afstuderend fotograaf aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze maakt poëtische, intuïtieve beelden met de verhalen van anderen als basis. Archiefmateriaal en gevonden beeld spelen hierbij vaak een belangrijke rol. Voor deze tentoonstelling heeft Femke op basis van archiefmateriaal het verhaal van haar oma gedurende de Tweede Wereldoorlog vertelt. In die tijd heeft zij in Noord-Limburg joodse onderduikers geholpen. De tentoonstelling is onderdeel van de Moderne Klassiekermaand WOII en is nog te zien tot 2 februari 2018.