ELKE MAANDAG IN KRITERION | 22:00 | €5,-

In december staan de Moderne Klassiekers in het teken van ‘migratie’. Films die gaan over weg willen of weg moeten, aankomen en het herdefiniëren van je identiteit. Waar beginnen die dromen over een betere plek en wanneer ben je wel of niet welkom?

Deze maand staat het lef om de radicale beslissing te maken je thuisland te verlaten centraal. Wat gebeurt er met een persoon die geen deel meer uitmaakt van de in-crowd? Deze belangrijke verhalen over het in- en excluderen van mensen willen wij in Filmtheater Kriterion aan de hand van vier indrukwekkende films laten zien. Deze maand richten we ons op het zichtbaar maken van de verhalen van migranten uit verschillende windstreken; van Afrika naar België en Sicilië, van Iran naar Duitsland en van Zuid- naar Noord Amerika. Ook willen we de urgentie van het vluchtelingenvraagstuk niet uit de weg gaan en nodigen we actuele sprekers uit die de films introduceren.

De serie omspant verschillende decennia, met de meest uiteenlopende titels. We trappen 7 december af met het speelfilmdebuut van Belgische regisseur Nicolas Provost: The Invader (2011), waarin een Afrikaanse immigrant na een schipbreuk het strand bereikt. Maandag 15 december draaien we de Italiaanse drama film Terraferma (2011) waarin de hoofdpersoon vluchtelingen helpt Italië te verlaten. De week er op, op 21 december, kijken we samen met gender- en etniciteitsspecialist Milica Trankilovic naar de Franse animatiefilm Persepolis (2007) en het oeuvre van regisseur Marjane Satrapi. De serie wordt afgesloten met de indrukwekkende drama film uit 1983: El Norte van Gregory Nava.

Maandag 7 december: The Invader

Maandag 15 december: Terraferma

Maandag 21 december: Persepolis

Maandag 28 december: El Norte

IDFA in Kriterion: A Syrian Love Story

Ook vertonen we deze maand speciaal in thema van Migratie de IDFA: A Syrian Love Story. Een rauw en ontluisterend familie-epos tegen de achtergrond van de Syrische burgeroorlog, die indirect maar genadeloos een gezin uiteenrukt.

Lees meer >>>