ZONDAG 5 JUNI | 15:00

In samenwerking met:

foam_og-2

Facebook-evenement   

Gratis toegankelijk voor We Are Public-leden.

we are public

Op zondag 5 juni presenteren Kriterion en Foam Fotografiemuseum Amsterdam een filmprogramma in Kriterion rondom het werk From Jungle to City van fotograaf Henk Wildschut.

Vlakbij de havenstad Calais in Frankrijk, het hart van democratisch Europa, bestaat al tien jaar een parallelle wereld. Hier wachten vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten op hun kans naar Groot-Brittannië over te steken. Henk Wildschut volgt de toenemende stroom vluchtelingen in Calais al sinds 2005. Het afgelopen jaar intensiveerde hij zijn bezoeken en zag hij hoe ‘The Jungle’, zoals de bijnaam luidde, steeds meer veranderde in een stad. Een stad die, onder invloed van politieke beslissingen, vanaf 29 februari 2016 ontruimd wordt.

Van 8 april t/m 5 juni presenteert Foam de tentoonstelling Calais – From Jungle to City. In zijn werk doet hij recht aan de complexiteit van de problematiek van de huidige vluchtelingencrisis die gaat over zichtbaarheid en onzichtbaarheid, erkennen of ontkennen, over tijdelijk of structureel, beheerst of ongecontroleerd en over de vaak complexe spanning tussen de politieke en maatschappelijke werkelijkheid. In de tentoonstelling worden fotografische en filmische beelden afgewisseld en wordt inzichtelijk gemaakt hoe de structuur van het kamp in snel tempo verandert.

Op deze middag worden Calais: The Last Border (2003) van Marc Isaacs en 4.57 Minutes Back Home (2011) van Henk Wildschut getoond. Henk Wildschut zal vooraf aan de films een korte inleiding geven.

Voorafgaand aan het filmprogramma is het mogelijk de tentoonstelling in Foam te bezoeken. Zondag 5 juni is de laatste dag van de tentoonstelling. Bezoekers van de tentoonstelling in Foam kunnen op het vertoon van hun toegangskaartje voor 7,- euro naar de film.

Calais: The Last Border
Marc Isaacs | 2003 | 59 minuten

‘Calais, the Last Border’ gaat over het leven in het Franse havenstadje Calais, waar de Britten op goedkope wijze alcohol komen inslaan en waar immigranten hun illegale oversteek naar het beloofde land, Engeland, voorbereiden. Ook een aantal Britten die zich in Calais gevestigd hebben en een moeizaam bestaan proberen op te bouwen, komen aan bod.

4.57 Minutes Back Home
Henk Wildschut | 2010 | 8 minuten

De film 4.57 Minutes Back Home speelt zich af in Calais met de zee als blokkade tussen droom en realiteit. Wildschut heeft voor de film een Afghaanse jongen gevraagd om zijn familie te bellen – iets wat normaal onmogelijk voor hem zou zijn vanwege de hoge kosten. Het telefoongesprek onthult een diep menselijk beeld van een jongen die tussen twee werelden leeft: aan de ene kant zijn hopeloze situatie als immigrant in Calais, aan de andere kant de wereld die hij achter zich heeft gelaten.

Bantar Gebang
Jeroen De Rijke & Willem De Rooij | 2000 | 10 minuten

Bantar Gebang is een tien minuten durende film die enkel bestaat uit een statische weergave van een sloppenwijk gebouwd op een vuilnisbelt in de buurt van Jakarta. De film begint met een donkere hemel, waarop langzaam het daglicht tevoorschijn neerstrijkt over de wijk. De structuur van het beeld wordt onthuld als het licht verschuift van dromerige schemering tot het breken van de dag. De vraag die de Rijke en de Rooij behandelen is politiek van aard: in hoeverre kan een kunstwerk te maken hebben met sociale en politiek kritische uitspraken?

Henk-Wildschut-24rgbbxfeaasp9a5jxgq7
Pem_boy
calais_the_last_border