ELKE MAANDAG IN JULI | 22:00 | €5,-

Facebook-event AFFR_A_Rond_Geel Zonder Ondertitel - kopie  

Deze maand opperen we als protegé niet een regisseur, noch een hele stroming, maar Het Gebouw. De filmmakers kozen bewust voor het filmen in de desbetreffende gebouwen, die door de films nog meer de status van iconisch bouwwerk verkregen. Reken op vier films waarin de architectuur meer dan alleen de sfeer bepaalde en de hoofdrol van de acteurs en actrices wist over te nemen. Dit alles in samenwerking met het Architectuur Film Festival Rotterdam

Architectuur als de ultieme samenkomst van bruikbaarheid, esthetiek en geschiedenis: deze facetten geven gebouwen een enorme culturele en uiterlijke baggage, die door beeldkunstenaars benut wordt om de bouwwerken voor zichzelf te laten spreken. Zo staat de bouwkunst op één lijn met personage, thema en verhaal. Inkaderende stellages die het gevangenschap van personages uitbeelden. Onheilspellende vormen die een angstaanjagend schaduwschouwspel voortbrengen; een duizelingwekkende omvang, met ontelbare geheime kamers met evenzoveel geschiedenis; sprookjesachtige pracht en praal; dit alles krijgt de filmmaker in zijn schoot geworpen door de juiste casting van het gebouw.

De meest recente telg waarin de architectuur al deze rollen op zich neemt is natuurlijk High-Rise, vanaf 30 juni te zien in Kriterion. Door de sprekers vanuit het AFFR kan je de rest van de maand kan je verder verdiepen in dit vaak onderbelichte aspect van film! Een link naar hun Facebookpagina vind je hier.

Maandag 4 juli: Professione: Reporter (1975)

Maandag 11 juli: Rosemary’s Baby (1968)

Maandag 18 juli: North by Northwest (1959)

Maandag 25 juli: Cheryomushki | Cherrytown (1963)

architecture2
rosemarysbaby1
North-by-Northwest-Hitchcock-movie-Vandamm-house-3
architecture