Kriterion was in de jaren negentig vooral bezig met het opzoeken van grenzen, iets wat misschien meer met pubers geassocieerd wordt dan met een plek die zijn 50-jarig bestaan vierde in 1995. 

Het opzoeken van grenzen uitte zich niet alleen in provocerend gedrag maar ook in het doorbreken van taboes. Zoals het Gay & Lesbian filmfestival, waarvan in 1991 de tweede editie grootschalig plaatsvond in Kriterion. Hierbij is onder andere Pink Narcissus (James Bidgood, 1971) gedraaid. De film, die bij release dusdanig controversieel was dat die enkel in pornobioscopen draaide, is na het Gay & Lesbian Filmfestival in reguliere distributie gekomen.

Geweld in films was gedurende de jaren negentig een hot topic in de media, wetenschap en politiek en aanleiding voor een breedgevoerde maatschappelijke discussie: men was bang dat het zien van agressie op beeld zou leiden tot het plegen van geweldsdelicten. In dit polariserende onderwerp zag Kriterion in 1994 een mogelijkheid tot provocatie met de filmreeks Niet voor jeugdige kijkers, met als thema, uiteraard, geweld. Het programma omvatte eveneens een Mangafilm-nacht, met als doel om de meest bloedige en gewelddadige mangafilms te tonen zoals Appleseed, The Devil Man 1 + 2, Monster City en Legend of the Overfiend

Deze tekst is een fragment van de tekst over de jaren ’90 die in ons jubileum zine, ‘Er staat niemand achter de bar’ staat, deze zal tijdens onze jubileumviering te koop zijn aan de kassa. 

PROGRAMMA

Zaterdag 6 november
21:45 Devilman I (1987) + II (1990) Meer info

Zondag 7 november
19:30 Pink Narcissus (1971) Meer info