Het einde van de jaren zestig was geen gezond jaar voor Kriterion, in fanancieel opzicht. Onbereikbaarheid door een nieuwe metrolijn, crisis in de bestuurstop en de opkomst van de stalen rivaal: de televisie; maakten dat Kriterion het zwaar te verduren had.

Ondanks deze fikse tegenwind, stond Kriterion in 1970 voor haar zilveren jubileum. Ter celebratie, werd de film Flesh van Andy Warhold naar Nederland gehaald. Dankzij seksuele- en homo-erotische scènes, werd de film echter afgekeurd door de Nederlandse filmkeuring. Een jaar later was de keuring stukken soepeler, toen seksueel expliciete scènes meer en meer genormaliseerd werden.

Door de financiële bioscoopcrisis durfden programmeers en bioscoopexploitanten geen risico’s te nemen. Cinefilen werden daar onrustig van en zochten de experimentele films op. Een groep van hen mocht zo af en toe in de voormalige bioscoopzaal Studio K (nu K2) nachtvoorstellingen programmeren. Als onderdeel van dat initiatief is de film Barravento (1962) geprogrammeerd.

Het fenomeen van de nachtfilm is voort blijven bestaan, nu onder het nom ‘After Midnight’.

PROGRAMMA

Donderdag 6 november
17:00 Barravento (1962) Meer info
19:30  Andy Warhol x Paul Morrissey special  Meer info