PLATOON | 19:10

POINT BREAK | 21:30

Georganiseerd door Isis

Young, dumb and full of cum.

Als je je een film voorstelt waarin bijna geen vrouwen voorkomen, maar wel gespierde, knappe mannen die vaak fysiek met elkaar worden, op momenten zelfs schaars gekleed, welk woord zou je dan in gedachten hebben om die film te beschrijven? Gay of actiefilm? Of allebei?

In de geschiedenis van de actiefilm zijn de helden altijd mannen geweest die ogenschijnlijk hetero waren, en zelfs mannelijk tot op het bot. En toch hebben deze actiefilms net zo lang geflirt met gay subtekst. Zelfs de meest machofilms bevatten vaak toespelingen op gay cultuur, en in sommige vinden we LGBT personages. Naarmate de actiefilms zich vanaf de jaren tachtig verder ontwikkelden, evolueerde ook de subtekst, zodat homoseksualiteit verschoof van subtiele hints naar duidelijke metaforen en zelfs regelrechte erotiek.

In zowel Platoon (1986) als Point Break (1991) worden onze helden door hun mannelijke tegenhangers verleid om los te gaan en geen vrouw in zicht kan hen terug op een straight pad brengen. Beide worden vertoond bij deze zomeravond.

Klik hier voor alle zomeravonden in Kriterion.


Platoon (1986)

19:10 | Engels gesproken

Wanneer de jonge soldaat Chris Taylor zich aansluit bij zijn eenheid in het westen van Vietnam, merkt hij al snel dat het peloton in twee groepen is verdeeld: de stoere bierdrinkers en pokerspelers rond stafsergeant Robert Barnes en de muziekliefhebbende wietrokers en dansers rond sergeant Elias Grodin. Taylor balanceert tussen de hardheid van Barnes en de morele integriteit van Elias.

Info + tickets →


Point Break (1991)

21:30 | Engels gesproken

In Los Angeles pleegt een bende bankrovers, die zichzelf The Ex-Presidents noemen, hun misdaden terwijl ze maskers dragen van Reagan, Carter, Nixon en Johnson. De F.B.I. denkt dat de leden van de bende wel eens surfers zouden kunnen zijn en stuurt de jonge agent Johnny Utah undercover naar het strand om zich onder de surfers te mengen en informatie te verzamelen. De groep wordt geleid door Bodhi, een diep spirituele sensatiezoeker die agent Utah verleidt om hem te vergezellen in zijn jacht naar “de ultieme rush”.

Info + tickets →