VANAF 30 JULI IN KRITERION

Facebook-event

Noem ze maar op: van The Native Tongues, The Soulquarians en Boogie Down Productions tot The Wu-Tang Clan, Boot Camp Clik en zelfs A$AP Mob; allen zijn ontsproten uit dezelfde betonnen wortels op 1520 Sedgwick Avenue in Morris Heights, The Bronx. De in de Jamaica geboren DJ Kool Herc besloot op 11 augustus, 1973, andermans platen om te vormen tot een naadloze opeenvolging aan breakbeats waarop kon worden gedanst en gerijmt. Een spontane samenloop van omstandigheden die zich via block parties, Yo! MTV Raps & Arsenio Hall ontwikkelde tot het globale cultuurgoed en de vermogende entertainment business genaamd hip hop. Wij dragen de maand augustus op aan de way of life die zovelen beheerst. Time to get BUCK!

Drums uit breakbeats zetten aan tot dansen met de knees bent in een concrete jungle met muurkladder als enige opsmuk. MC’s beschrijven de birds & the bees, and all those groovy things, ritmisch als bebop en melodieus als soul. Een samenhorigheid in het hier en nu met eerbied voor de Afrikaanse diaspora, andere etniciteiten niet uitsluitend. Maar ook metaforische en minder metaforische praat over sisters, queens of menig misogynistische variant. Wat te denken van allerlei noties van floss-baar glimmend waar, dead presidents en feestjes vol drank & dank. En natuurlijk het in de achtergrond afspelende trife life in, resulterend beefs, gesettled door ofwel shadowboxing en punchlines of achteraf via GLOCK 9’s of de Shaolin Sword.

Verschillende vertrekpunten, filosofieën en ambities resulteerde in een grote verscheidenheid aan stijlen. East Coast & West Coast, Dirty South of Chicago Drill, Gangsta Rap en de New jack swing; voor elk wat wils. Een maand lang expressies van hip hop in foyer, filmzaal en zelfs de toiletten. Het programma zal wekelijks op maandag klassiekers voorschotelen. Dit zijn documentaires met de grote figuren van alle tijden en stijlen, voor het meest waarheidsgetrouwe beeld van de scene. Maar ook fictie films op andere dagen in de maand, die op vrijere wijze de ins outs van het wereldje wisten over te brengen. Verdere randprogrammering wordt nog aangekondigd.

Zet bovendien zaterdag 30 juli alvast in de agenda want de maand gaan we feestelijk lanceren. Denk DJ’s, rappers en een godsgruwelijke film. Meld je aan Facebookevenement om de belangrijke updates niet te missen! Een Block Party op de Roetersstraat 170; need we say more? Now, pop the cork & steam the Vega & get LIT

GET VISUAL

30 juli // 8 mile (2002) + openingsavond

1 augustus // Style Wars (documentaire, 1983)

7 augustus // Juice (1992)

8 augustus // Wild Style (documentaire, 1983)

14 augustus // Menace II Society (1993)

15 augustus // Krush Groove (documentaire, 1985) // featuring Brainpower!

21 augustus // Do The Right Thing (1989, 35mm)

22 augustus // Our Vinyl Weighs A Ton: This Is Stones Throw Records (documentaire, 2013)

28 augustus // Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives (documentaire, 2015) // featuring Sef!

29 augustus // Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest (documentaire, 2011)

Meer informatie over alle cinematics en verdere informatie check je hier.

Style Wars Popo
Style Wars KASE
Style Wars Dondi
MiiS2
MiiS1
MiiS4

GET BUCK

Voor updates over het openingsfeest op 30 juli houd je de Facebook in de gaten!

Facebook-event

GET REFINED

Denk in works of art, sprekers en meer van dat! Hierover later meer.