FEBRUARI IN KRITERION

Facebook-evenement   

Simulacrum x Kriterion: tentoonstelling Fetisj door Elliyah Dyson, Ronja van Heijningen, Toto Stoffels, Lucky Versloot.

Van de term fetisj bestaat geen eenduidige definitie. Het is een veelzijdig begrip dat verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van de context waarin het voorkomt. Beroemd (of berucht?) zijn de manieren waarop de term in het verleden is begrepen en gebruikt door bijvoorbeeld Hegel, Marx en Freud.

Natuurlijk is er ook seksueel fetisjisme; de clichématige beelden van latex en leren kleding, zweepies, tuigjes en handboeien, zijn misschien wel de sterkste connotaties die door de term worden opgeroepen. Dan zijn er verschillende tegenculturen waarin fetisj een prominente rol speelt, denk bijvoorbeeld aan biker culture en punk fashion. En zou het kunnen dat fetisj nu, via deze tegenculturen en de in de jaren zestig groot geworden popcultuur, langzaamaan een plekje in de mainstream heeft gevonden?

Ter gelegenheid van de publicatie van Fetisj, het tweede nummer van jaargang 28 van kunst en cultuur tijdschrift Simulacrum, is in het café van Kriterion gedurende de maand februari een tentoonstelling te zien waarin vier jonge kunstenaars het thema op hun eigen manier benaderen. Werkend in verschillende technieken (fotografie, illustratie en grafische vormgeving) tonen Ronja van Heijningen, Lucky Versloot, Toto Stoffels en Elliyah Dyson een glimp van de veelzijdigheid van fetisj. Of hun verrassende visuele werkenaansluiten bij reeds bekende interpretaties van de term fetisj, er tegenin gaan, of geheel hun eigen ding doen, is aan de toeschouwer.

IMG_7637
IMG_7636