FEBRUARI & MAART IN KRITERION

Film is in Europa een grensoverschrijdend en soms zelfs grenzeloos fenomeen. Personages en verhalen overschrijden grenzen in taal, tijd en thema. In samenwerking met Europese Studies aan de UvA selecteerde Kriterion vier films onder het thema Femme Europe.

Bosnische, Franse, Georgische en Duitse maaksters vertellen verhalen over vrouwen in politiek turbulente tijden. Bosnië tien jaar na het einde van de oorlog, Georgië na de val van het communisme, Frankrijk in de woelige jaren zestig, West-Duitsland tijdens de RAF-terreur: hoe is het om op te groeien in een maatschappij waarin etnische identiteit allesoverheersend is, of waar onder de discipline van een strenge middelbare school de revolutie sluimert; waar na de val van het socialisme alle opties open lijken en er vooral chaos dreigt, of waar een leugenachtige wederopbouw om gewapende actie lijkt te vragen?

Programma

In Bloom (2013) 

Tbilisi, 1992. De nieuwe onafhankelijke staat moet op eigen benen staan, zelfs wanneer er een burgeroorlog woedt in de provincies. Voor de 14-jarige beste vrienden Eka en Natia komt hun jeugd, in de aftakelende maar nog steeds prachtige stad, abrupt tot een einde… Lees meer .

Die Bleierne Zeit (1981)

Marianne en Juliane zijn twee dochters van een dominee, die in het Duitsland van de jaren 60 allebei strijden tegen de gevestigde maatschappij… Lees meer .