24 JANUARI | 19:00 | €5,-, GRATIS VOOR CINEVILLE

In sommige oorden wordt de vreemdeling uitgekotst, terwijl ze hem elders juist opslokken. Met een ode aan de kannibaal en herinneringen aan de Nederlandse kolonisatie van Brazilië, wordt in EXOOT – Tropical Healing ons postkoloniale zelfbeeld aan stukken gehakt en geroosterd. Regisseur Joachim Robbrecht (Showmachine), acteur Ward Weemhoff (De Warme Winkel) en beeldend kunstenaar Jan Brokof creëren vanaf 24 maart in de Amsterdamse Galerie Vriend van Bavink een theatrale installatie, waarin we ons exotische ‘ik’ kunnen heroveren en het kannibalisme overwogen wordt als heilzame strategie om met ‘de ander’ om te gaan. Hiervoor organiseren zij een inspiratieavond in Kriterion.

De makers van EXOOT-Tropical Healing zoeken tijdens de inspiratieavond in Kriterion naar voedsel tot nadenken, verse hersenkronkels en vernieuwende inzichten. Wetenschappers, studenten en filmliefhebbers worden uitgenodigd om in gesprek met de regisseur, dramaturg, vormgever en acteurs van EXOOT – Tropical Healing, over thema’s als exotisme en kannibalisme. Wie zijn wij? Wie is ‘de ander’ en hoe verhouden we ons daartegenover? Eten of gegeten worden?

De inspiratieavond wordt ingeleid met de film The Possibility of Spirits van Mattijs van de Port (Professor Culturele Antropologie aan de UvA), een essayfilm over ‘spirit possession’ waarna het publiek, de makers en van de Port in gesprek gaan over hoe je je als onderzoeker/antropoloog/kunstenaar in een globaliserende wereld verhoudt tot ‘de andere culturen’. Bestaan die nog, of zijn we er zelf deel van geworden? Ook zullen stukken van scenes en teksten die tijdens de repetitieperiode zijn ontstaan gespeeld en getest worden. Ben daarbij!

Theatergroep De Warme Winkel speelt in de hele Benelux hun stukken. Deze worden gekenmerkt door het vermengen van verschillende speelstijlen en de aanwezigheid van vele gastregisseurs, acteurs en musici. Dit keer weten ze ook nog eens een wetenschappelijke draai te geven. Regisseur Robbrecht is de meester van de visuele metafoor, wat ook gezegd kan worden van Brokof! Voeg je in een fijne, vrije, doch gestroomlijnde, conversatie, waarin onze betekenisgeving aan de wereld om ons heen en ver van ons af wordt behandeld. En na een turbulent 2016, is dat wellicht zeer wenselijk…

Trailer The Possibility of Spirits