WOENSDAG 16 NOVEMBER | 19:00

Tickets   

website FIlosofie Magazine

Gauloises, zwarte coltruien en artistieke jongelingen die zich verzetten tegen een verstikkende, burgerlijke cultuur. Het existentialisme uit de jaren vijftig en zestig roept romantische beelden op. De grote vragen uit deze periode zijn nog steeds belangrijk. Hoe wil ik leven? Hoe kan ik vrij zijn? Vanavond zal hier in samenwerking met Filosofie Magazine naar worden gekeken met een lezing van Sarah Bakewell en een vertoning van À Bout de Souffle.

De charismatische kopstukken – Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre en Albert Camus – zijn niet slechts filosofen en schrijvers, maar activisten – supersterren wellicht. Tijdens het Existentialisme Café onderzoeken we hun verhaal en de vragen waarmee zij zich bezighielden. Hoe komen we in opstand tegen de absurditeit van het bestaan en welke rol kan kunst – of film – spelen in een betrokken leven? De opdracht: een authentiek mens zijn, die zich niet verstopt achter conventies.

Programma

Het programma bestaat uit een diepte-interview met de goedgeluimde en inspirerende Britse filosoof Sarah Bakewell en de prachtige Franse klassieker À Bout de Souffle van Jean-Luc Godard. Met rode wijn, sigarettenrook/nicotinepleisters en goede gesprekken. Dompel je een avond lang onder in het kritische intellectualisme van de Franse jaren ’50 en ’60.

19:00 – 19:45 Lezing Sarah Bakewell
De vraag hoe te leven bracht de Britse filosoof Sarah Bakewell ertoe haar promotieonderzoek stop te zetten en in een theezakjesfabriek aan de slag te gaan. Uiteindelijk kwam ze toch uit op een schrijvend leven, waar onder meer Hoe te leven. Een leven van Montaigne in één vraag en twintig pogingen uit voortkwam. Nadat ze op zestienjarige leeftijd Walging van Sartre las, werd Bakewell existentialist. Zij schreef over haar helden uit de vorige eeuw in At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails. Een bestseller in Engeland en tijdens het Existentialisme Café voor het eerst vertaald in het Nederlands te verkrijgen.

19:45 – 21:15 Vertoning À Bout de Souffle
“In het leven moet men kiezen tussen de triestheid en het niets. Wat zou jij kiezen?” Jean-Luc Godard inspireerde met deze misdaadfilm uit 1960 een hele generatie. Tijdens het stelen van een auto doodt Michel een motoragent. Om de autoirteiten te ontwijken duikt hij onder bij een Amerikaanse en verleidt haar om te vluchten naar Italië. Hoe vrij kan je zijn in het vormgeven van je leven? Welke regels volg je en wie maakt die regels? In de film worden morele normen met voeten getreden, de personages moeten kiezen tussen hun vrijheid en de burgerlijke cultuur.

**Let op!** Om aan te sluiten bij de Engelstalige spreker Sarah Bakewell is gekozen om de film A Bout de Souffle te vertonen met Engelse ondertiteling. A Bout de Souffle will be shown with English subs.

21:15 – 21:45 Muziek in de Foyer: The Maestro’s
Eind jaren veertig begin jaren vijftig was Saint-Germain-des-Prés the place to be. Frank Meester en zijn orkest The Maestro’s nemen het publiek mee naar de beroemde wijk. De band speelt de muziek uit de jazzkelders van toen, Frank vertelt over de belangrijkste saintgermainisten, over de existentialistische filosofie en zingt chansons van Vian, Gréco en Sartre. Frank Meester (Amsterdam, 1970) is filosoof en musicus. Met zijn broer Maarten publiceerde hij onder het pseudoniem Gebroeders Meester verschillende boeken zoals Meesters in de filosofie. Solo schreef hij Islam en Zie mij. Filosofie van de IJdelheid. Als musicus speelde hij op het North Sea Jazzfestival en het Montreux Jazzfestival. The Maestro’s bestaat verder uit: Eric Diepraam (contrabas), Gilles Meester (gitaar) en Midas Meester (drums).

Ticketinformatie

Kaarverkoop vindt uitsluitend plaats via deze link (onderaan de pagina). Telefonisch reserveren bij Kriterion is helaas niet mogelijk.

Regulier €29,50
Studenten €17,50
Abonnees Filosofie Magazine €24,50