In haar fotodocumentaties richt Jana Plavec zich op de sociale onderwerpen die het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen. Haar recente expositie, genaamd ‘Great Journey’, belicht de veelbesproken vluchtelingenstroom. Zodoende probeert ze de mens die schuilt achter het, volgens velen, maatschappelijke probleem een podium te bieden. De nieuwe Kriterion Exhibits voegt zich op deze manier passelijk bij het herdenken en vieren van de bevrijding.

Plavec, geboren in 1979 in de Tsjechische Republiek, is bezig haar sporen te verdienen aan de Fotoacademie hier in Amsterdam. In haar werk slaat ze de levens gade van de minder toebedeelde, buitengesloten mensen in hun natuurlijke habitats. Zo benadert ze hun levens zo respectvol en waarheidsgetrouw mogelijk. Op zoek naar de persoonlijke verhalen, de relaties tussen mens en omgeving.

Zo ook in de collectie die we vertonen in ons foyer. Geschokt door het schrijnende beeld van de dode Alan Kurdi besloot ze zelf naar de vluchtelingenkampen te vertrekken, via Oostenrijk tot aan Griekenland. Terwijl ze de mensen hielp met een zo goed mogelijk verblijf probeerde ze met haar camera de positieve momenten vast te leggen. “The more peaceful side of everyday life and the struggle of a refugee,” zoals ze zelf aan ons heeft uitgelegd. Het is haar ode aan de vluchtelingen, en past perfect binnen onze herdenking en viering van de bevrijding.

11
12
10
09
13-2