WOENSDAG 25 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Dolende einzelgängers zijn geliefde hoofdpersonages. Geen wonder dus dat de films over eenzame, rondzwervende mannen niet op twee handen en twee voeten meer te tellen zijn. Tijdens deze zomeravond brengen we twee van onze favoriete drifters terug op het witte doek: Joe Buck uit Midnight Cowboy en Johnny uit Naked.  

Weinig acteurs hebben beter gekwelde geesten geportretteerd dan David Thewlis in Naked. John Voight is als reizende cowboy in Midnight Cowboy een stuk sympathieker, maar beide films hebben iets smoezeligs dat je in films die vandaag de dag gemaakt worden niet vaak meer tegenkomt. Ze tonen een rauwe kant van het stadsleven: het leven in portieken, onder bruggen en in vervallen huizen. Het zijn prachtige films die hun pijlen richten op de moderne maatschappij door juist dat wat buiten de normen van die maatschappij valt centraal te stellen.

Deze avond maakt deel uit van de zomerprogrammering van Kriterion. Klik hier voor een overzicht van het volledige programma.

19:30 | Midnight Cowboy (1969) van John Schlesinger

Knappe, naïef-charmante cowboy Joe Buck uit Texas is ervan overtuigd is dat hij de redding is van naar liefde hongerende vrouwen in New York en trekt naar de Big Apple om rijkdom te vergaren als mannelijke prostituee. Hij valt echter niet in de smaak bij de rijke vrouwen, waardoor hij genood is ‘s nachts de straat op de gaan en andere klanten te vinden.

 

21:45 | Naked (1993) van Mike Leigh

De 27-jarige intelligente, nihilistische Johnny dwaalt van aanranding naar straatgevecht, spuit puntige filosofietjes en grove beledigingen, en slaapt tussendoor met zoveel mogelijk vrouwen, alles tegen het decor van het sombere post-Thatcheriaanse Manchester en Londen. Daar komt hij zo mogelijk nog vreemdere types tegen.