WOENSDAG 17 OKTOBER | 19:30 | €8,- PER VOORSTELLING, COMBITICKET €15,-

Als voorproefje op het Amsterdamned Film Festival, het jaarlijkse festival voor horror, sci-fi en cultfilms in Kriterion, zal de Nederhorrorklassieker De Johnsons uit 1992 te zien zijn, als double bill met de documentaire Xangadix Lives!, waarin 25 jaar na het uitkomen van de film wordt teruggeblikt op de ontstaansgeschiedenis. 

De Johnsons | 19:30 | €8,-
Deze horrorfilm van Hollandse bodem verbindt een legende over zeven psychopatische broers met de herhaaldelijke nachtmerries van een veertienjarig meisje (De la Bretonière). Het script voor dit griezelverhaal vol occulte elementen en puberangsten werd geschreven door Leon de Winter, naar een origineel scenario van Rocco Simonelli.

De film is een verwijzing naar de achternamen van de zeven broers, die allemaal geboren zijn met hulp van de Amerikaanse dokter Johnson. Oorspronkelijk was het idee om de film “First Blood” te noemen, verwijzend naar de eerste keer dat het personage Emalee ongesteld wordt tijdens de film.

Xangadix Lives! (35mm) | 21:45 | €8,-
25 jaar nadat Nederhorror De Johnsons uitkwam wordt er in deze documentaire teruggeblikt op dit cultfenomeen en diens bijzondere ontstaansgeschiedenis. Horrorliefhebber Bram Roza wilde het 25-jarig jubileum van deze nederhorror niet zo maar voorbij laten gaan en omdat hij iets van de bijzondere bestaansgeschiedenis van De Johnsons had gehoord, leek hem een korte documentaire gepast. Dat kort werd uiteindelijk een documentaire van een uur die hij samen met Yfke van Berckelaer maakte, gesteund door House of Netherhorror-producenten Jan Doense en Herman Slagter, plus een flinke schare fans die doneerden via Cinecrowd. Bijna de gehele cast en crew komen in de documentaire aan het woord, inclusief de Amerikaanse schrijvers van het originele script.