ZATERDAG 7 NOVEMBER | 19:30 | KRITERION

Een ode aan Kriterion`s eigen studentenfilmfestival mag natuurlijk niet ontbreken op dit lustrum. Grote regisseurs als Paul verhoeven, Roman Polanski en Martin Scorsese deelden hun eerste films op Cinestud. Nu nog bieden we een podium aan nieuwe makers. Met Cinestud- Talent van eigen bodem vertonen we vers materiaal en gaat oud met jong talent in gesprek. Kom en ontdek de nieuwe generatie!

In 1960 vond de eerste editie van Kriterion´s eigen studentenfilmfestival plaats. Cinestud heeft wereldberoemde filmmakers op de kaart gezet en bood een podium voor nieuw aanstormend talent. Elke vijf jaar een nieuwe editie met nieuwe verrassende films. Het grote succes van Cinestud is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groots meerdaags festival. Zowel een vooraanstaande jury als het publiek kiezen hún favoriet. In de laatste edities werd nieuw met oud talent in contact gebracht en was er ruimte voor interessante gesprekken en debatten tussen filmmakers en liefhebbers.

Nu, 55 jaar later, heeft het festival nog steeds een bijzondere naam. Ter ere van het 70 jarige bestaan van ons filmtheater brengen wij een ode aan Cinestud. Wij zijn ontzettend trots op de roots van dit festival, maar vooral op de consistente belangstelling voor nieuw talent. Kriterion biedt nog steeds ruimte voor jonge filmmakers om hun werk aan het grote publiek te tonen. Op zaterdag 7 november wordt er dan ook een selectie van de beste studentenfilms van de afgelopen twee jaar vertoond. Meer informatie over de films volgt snel…

Regulier: €8
Studenten: €5
Cineville-pashouders : gratis

Onder Ons (Guido Hendrikx)
Drie hoogopgeleide pedofielen geven inzicht in hun belevingswereld. De diepste gevoelens van Kasper (24, student), Hugo (35, schrijver) en Ben (44, consultant) staan lijnrecht tegenover hun rationeel gevormde moraal. Hoe leer je leven met een geaardheid die als morbide wordt beschouwd? En hoe ervaart een ‘niet-praktiserende’ pedofiel de hetero-cultuur waarin hij opgroeit? Een blik in het brein van drie zelfbewuste pedofielen.

Gameboy (Giancarlo Sánchez)
Thijs, Tobias, Tarik, en Sjeng (16) zitten in hun eindexamenjaar van de middelbare school. Een periode waarin de vrienden hun schooltijd zullen afsluiten en waarna alles zal veranderen. Met name Thijs lijkt de toekomst niet onder ogen willen zien. Als de groep in een opwelling de belangrijkste schoolexamens stelen, besluiten ze de vragen door te verkopen en raakt de groep in een roes van baldadigheid. Thijs voelt zich onverwoestbaar maar zodra de buitenwereld lucht krijgt van de zaak dreigt hij zijn net verworven gevoel van vrijheid te verliezen.

Vandaag (Marit Weerheijm)
Kees is samen met zijn twee kinderen, Roos en Willem, onderweg. Ze stoppen bij een tankstation voor een korte plaspauze, waarbij hun wegen voor een moment scheiden. In deze paar minuten worden ze afzonderlijk van elkaar geconfronteerd met iets wat ze aan het denken zet over zichzelf.

Erkhii Mergen, or Why the Marmot Doesn’t Have a Thumb (Thessa Meijer)

Een oude Mongoolse man trekt zijn dode paard de stad uit. Hij laat daarbij een spoor van verwarring achter. Tijdens zijn tocht ontmoet de opmerkelijke man diverse bewoners uit de industriële stad waarin nooit wordt stilgestaan bij de dagelijkse sleur. Wat wordt er eigenlijk als zinvol ervaren? Magische ode aan koppigheid.