28 AUGUSTUS | 14:00-16:00 | BALEARIC - LUISTERSESSIES

Van 1946 tot 1958 werden er wekelijks grammofoonplatenconcerten georganiseerd in Kriterion op de dinsdagmiddag met hulp van particuliere collecties van muziekvrienden. Dat de grammofoonplaten concerten verdwenen heeft voornamelijk te maken met het feit dat in die tijd mensen beschikking kregen over een eigen pickup en radio. Maar, ruim 60 jaar later is vinyl weer terug en zo ook de grammofoonplatenconcerten bij Kriterion. Onder een nieuwe naam: Luistersessies.

Elke drie maanden, wordt er in het cafe naar een paar albums binnen een thema geluisterd worden. Met de opkomst van de luisterbars, overgewaaid uit de Japanse muziekcultuur, proberen wij daar ook ruimte voor te bieden. Samen luisteren naar muziek. En onder de enthousiaste luisteraars (je kan je opgeven tijdens het evenement) verloten wij soms een van de platen! 

Op zondag 23 juli vind de eerste editie plaats in het thema balearic, een ongedefinieerd genre dat zich spant over meerdere uithoeken. Simpel gezegd is balearic het gevoel van staan op een zonnig eiland, maar dat doet de diepte en kracht van balearic te niet. Het gaat namelijk om gebalanceerde muziek en details. De stijl komt voort uit de Ibiza in de hoogtij dagen, toen er een explosie aan talent aanwezig was. Een van de pioneers van balearic, Jose Padilla, verklaarde: “Balearic is geen muzieksoort, het is een manier van leven. Het is de vrijheid om te spelen wat je wilt, zolang je het maar vakkundig speelt.” We draaien 3 platen, die verschillende genres waarover balearic zicht spant belichten: van New Age/Ambient naar Bossanova/Synthpop naar Boogie/House.


Overworld – Art Wilson (38 min, 13 sec)

Welkom in de New Age van New Age, oorspronkelijk opgenomen voor een hedendaagse danswerk Overworld van Sarah Aiken en Rebecca Jensen. Andras Fox, een producer uit Melbourne, maakt imperfecte elektronische muziek. Geïnspireerd door primitieve percussie, eenvoudige melodieën en home recording, combineert Andras voornamelijk elementen van house muziek en ethno-groove. Overworld werd uitgebracht onder zijn alias Andrew Richard Wilson (T staat voor trouble). Het is een New Age / Ambient reis door het bos of naar de oceaan.


Camino del Sol – Antena (18 min, 7 sec)

Oorspronkelijk een vijf nummers tellende 12 inch uit 1980, later uitgebreid tot een full-length. Camino del Sol was een vergeten parel, die later herontdekt werd en volle aandacht genoot. Isabelle Antena’s afstandelijke, verleidelijke stem zweeft boven stotterende kickdrums, ijspegelsynths en robotachtige bassen. De strijkers en blazers lijken uit een wormgat te komen. Een prachtplaat met een tal van stijlen, waaronder met name Bossanova en Synth-pop.


Monster Skies – Jura Soundsystem (26 min, 35 sec)

Kevin Griffiths, oprichter van de labels Tsuba Records en Isle of Jura, keerde terug naar de studio en verruilde zijn house- en technoverleden voor heerlijk warme, Balearic grooves. Zijn uitgebreide kennis over een verscheidenheid aan invloeden komt duidelijk naar voren. We horen dub, ambient house uit de jaren 90, Italiaanse dream house, new age en synth-boogie – die samensmelten op een kleurrijke manier.