VRIJDAG 8 DECEMBER | VANAF 17.45 | TICKET THE LAND BENEATH OUR FEET €8,-, DANSEN GRATIS!

Liberianen zijn echte filmfanaten, net als wij hier in Amsterdam. Een groepje studenten uit Monrovia, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Liberia, is bezig met het opzetten van hun eigen bioscoop: Kriterion Monrovia! Momenteel is er een crowdfunding campagne gaande om €50.000 op te halen. Om ons toekomstige zusterproject te vieren en om zoveel mogelijk geld op te halen, is het 8 december feest in Kriterion en hebben we een bont programma met film, Afrikaans bier en muziek. Initiatiefneemster van het project, Pandora Hodge, is speciaal overgevlogen uit Liberia en danst met ons mee. Want, we want arthouse cinema in Monrovia! ?

Programma
► 17.45: The Land Beneath Our Feet (Gregg Mitman, Sarita Siegel). Wanneer kwijtgeraakt beeldmateriaal uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, waarin een landroof te zien is, wordt teruggevonden, roept dit vragen op over hoe de Liberiaanse bevolking soevereiniteit over hun land verloren zijn. Met na afloop een Q&A met Pandora Hodge. Filmmaker Gregg Mitman staat achter Kriterion Monrovia en heeft ook een bijdrage gedaan aan de crowdfunding-campagne.
► 19:00 tot 03:00 uur: Dansen voor the good cause! Verschillende Kriterion-dj’s komen gezellige plaatjes draaien; kom dansen op die afro-beat!

Met:

22:00 – 22:45 // Magali & Maurijn

22:45 – 23:45 // KURA 

23:45 – 00:45 // Sacha & Ozzy

00:45 – 01:45 // Makoso

01:45 – 02:45 // Riek & Niek

——

► Over Kriterion Monrovia
Een groep Liberiaanse studenten is bezig met het opzetten van een onafhankelijke bioscoop in Monrovia, de hoofdstad van Liberia. De bioscoop gaan ze volledig zelf runnen; hierbij zijn ze geïnspireerd door de non-hiërarchische organisatiestructuur van het Amsterdamse filmtheater Kriterion. Inmiddels ligt er een solide businessplan, hebben de studenten een geschikt pand gevonden en is het streven om in de zomer van 2018 open te gaan. In samenwerking met partnerorganisatie Young Urban Achievers is een crowdfunding campagne van start gegaan om €50.000 op te halen.

Na jarenlange burgeroorlogen en de recente Ebola crisis is de Liberiaanse economie langzamerhand weer herstellende. Monrovia is een levendige stad met veel jongeren en creatievelingen. Echter, werkgelegenheid en plekken voor cultuur en vermaak zijn schaars. Er zijn weinig banen beschikbaar, met name voor pas afgestudeerden zonder werkervaring. Om deze reden wil het team van Kriterion Monrovia het heft in eigen handen nemen. De bioscoop zal werkgelegenheid bieden voor jongeren en een culturele broedplaats worden voor film, kunst, muziek, debat en sociale activiteiten.

Met een investering van €50.000 kan het pand gerenoveerd worden, kan inventaris aangeschaft worden en kunnen de studenten betaald en getraind worden. Op 8 december wordt geprobeerd zoveel mogelijk geld op te halen, om zo de crowdfunding-campagne van Kriterion Monrovia te steunen. Doe je mee??

www.yuafoundation.org/crowdfunding