Stichting Kriterion bestaat 70 jaar! Dat moet gevierd worden. Van 5 t/m 8 november vieren we 70 uur lang al het moois van de afgelopen decennia. We hebben met alle Kriterion-projecten een weekend samengesteld, vol met prachtige films, muzikaal talent, eigen gebrouwde lekkernijen, creatieve exposities en natuurlijk feest! Het complete programma is hier te vinden en beleef van 5 – 8 nov de afgelopen 70 jaar in 70 uur!

Wat vieren we dan precies?
Op 5 november, precies 70 jaar geleden opende de Stichting Onderlinge Studenten Steun de deuren van Filmtheater Kriterion aan de Roetersstraat. Een groepje studenten, waaronder Piet Meerburg en Wouter van Zeytveld, waren in de oorlog actief geweest in het verzet. Ze hadden hun studie toen stop moeten zetten. Na de bevrijding voelden zij er weinig voor hun onafhankelijkheid weer op te geven, maar wilden ze graag weer door met hun studie. Meerburg vatte dan ook het plan om een commerciële bioscoop op te zetten, waar studenten konden werken om alsnog af te studeren, zonder van hun ouders of de overheid afhankelijk te zijn. Dit alles in daadwerkelijk gerealiseerde democratie, waarin eenieder zijn of haar mening, visie en talent kan laten gelden.

Deze exceptionele constructie floreert al 70 jaar. Gedurende deze decennia zijn er onder de noemer Stichting Kriterion andere projecten opgericht: De Oppascentrale, het Tankstation, Studio /K en ‘Skek vergezellen het Filmtheater in beschouwing en aanpak. Daarnaast regeert Kriterions gedachtegoed in Filmtheater de Uitkijk, waar tevens slechts studenten de dienst uitmaken. Ten slotte is de organisatie Young Urban Achievers hard bezig om het concept ook in het buitenland door te zetten.

Ter ere van dit prachtige studentenfront, en als dank voor iedereen die dit 70 jaar lang mogelijk heeft gemaakt, reserveren we 70 uur om kennis te maken met de verscheidene facetten. Iedere partij doet z’n zegje, liedje, filmpje of expo’tje. Komt allen, om wat te leren, of slechts te genieten van de leuke activiteiten die gepland staan. Neem een kijkje op de website (rechtstreekse link in de inleiding) of op de evenementenpagina op Facebook.

Tot dan!

  ATTEND op Facebook