Met de Amerikaanse verkiezingen in aanloop (dinsdag 3 novermber al!), zet Kriterion de “suburban lifestyle dream” centraal in oktober. Het ziet ernaar uit dat de witte huisvrouwen uit Amerikaanse voorsteden de verkiezingsuitslag kunnen gaan bepalen. Niet voor niks tweet Trump in de aanloop naar de verkiezingen graag over het beschermen van deze suburban lifestyle dream. Dit fenomeen wordt gekenmerkt door segregatie en behoudendheid. Naast dat het nu een belangrijke kiezersgroep is, vormt het al langer een belangrijk onderdeel van de conservatieve Amerikaanse identiteit.

But I’m A Cheerleader (1999)

MAANDAG 5 & VRIJDAG 9 OKTOBER

Megan is een volledig Amerikaans meisje. Ze is een cheerleader en heeft een vriendje. Maar Megan houdt er niet zo van om haar vriendje te kussen en is behoorlijk intiem met haar cheerleader-vrienden. Lees meer.

Maandagavond zal een inleiding worden gegeven door Dominee Alexander Noordijk. Hij heeft zelf conversietherapie meegemaakt (waarvan hij vertelt hoe het 10 jaar van zijn leven heeft gekost) en is openlijk homosexueel.

The Atomic Cafe (1982)

MAANDAG 12 & VRIJDAG 16 OKTOBER

The Atomic Cafe (1982) is een documentaire gemaakt door het trio Jayne Loader, Kevin Rafferty en Pierce Rafferty die Amerikaanse propaganda heeft geapproprieërd om er een nieuwe betekenis aan te geven. Lees meer.

Maandagavond zal een inleiding (in het Nederlands) worden gegeven door George Blaustein over de focus op Amerikaanse traditionele familiewaarden en ‘the nuclear family’ (wit, middenklasse, twee kinderen en in de suburbs) in Amerikaanse propagandafilmpjes tijdens de Koude Oorlog, die de film ook laat zien. Blaustein is hoofddocent in Amerikaanse studies aan de UvA.

All That Heaven Allows (1955)

MAANDAG 19 & VRIJDAG 23 OKTOBER

Een hartverscheurend mooie aanklacht tegen de Amerikaanse mores uit de jaren 50 van regisseur Douglas Sirk. Het verhaal volgt de bloeiende liefde tussen een welgestelde weduwe (Jane Wyman) en haar knappe en aardse jongere tuinman (Rock Hudson). Lees meer .

Maandagavond zal een inleiding (in het Nederlands) worden gegeven door Bas Blokker, NRC’s correspondent in de VS. Hij gaat refereren aan de strijd om de suburbs die nu gaande is in Amerika naar aanleiding van de verkiezingen. Trump refereert immers al een paar weken naar het bewaken van de ‘suburban lifestyle dream’ in zijn twitter-berichten aan huisvrouwen.

The Stepford Wives (1975)

MAANDAG 26 & VRIJDAG 30 OKTOBER

Joanna Eberhart (Katharine Ross) verhuist met haar man (Peter Masterson) en kinderen naar het rustige stadje Stepford. De stad lijkt perfect – misschien een beetje te perfect. Lees meer