VRIJDAG 4 MEI VANAF 19:30 | ZATERDAG 5 MEI VANAF 19:30

Herdenken en de vrijheid vieren blijven overal en altijd van groot belang. De wortels van Kriterion liggen in de Tweede Wereldoorlog, en dat maakt de urgentie van een uitgebreid programma rondom 4 en 5 mei nog groter. Op 4 mei zal er een panelgesprek en toespraak plaatsvinden en screenen we twee documentaires. Op 5 mei vieren we de vrijheid samen met TranScreen Film Festival. 

4 mei: Kriterion herdenkt met Cinema Discutabel
We beginnen om 19:30 met een toespraak geschreven door Lilian Gonçalves-Ho Kang You, een Surinaamse juriste en mensenrechtenactiviste. Een Kriteriër zal deze toespraak voordragen in de zaal. Vlak voor de twee minuten stilte om 20:00 zal vierdejaars Conservatorium studente Sara Mazzarotto een vioolsolo spelen.

Het Oog van de Naald
Na de herdenking vertonen we Het Oog van de Naald, een film uit 1993 geregisseerd door Hedda van Gennep. Hoewel niet enorm bekend, is van Gennep veel geprezen om haar taboedoorbrekende televisie en film over de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam Oost. Ze maakte in 2016 ook een documentaire over Kriterion. Vanaf 1942 werd de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam gebruikt als verzamelpunt voor joden die naar Duitsland werden weggevoerd. Tegenover de schouwburg was een crèche waar joodse kinderen werden ondergebracht tot het moment dat ze weggevoerd werden. Een van de kinderverzorgsters die hier werkten was Cilly Peiser, de hoofdpersoon van deze documentaire. Na de Kristallnacht in 1938, kwam ze als 13-jarige met haar zusje naar Nederland, waar ze in het Nederlands Israëlitisch Meisjesweeshuis terecht kwam. Ze redde haar zus van transport met hulp van Walter Süskind en SS-bewaker Alfons Zündler. In deze film gaat Cilly Peiser samen met journaliste Emmy Verhey terug naar de plaatsen waar de gebeurtenissen zich afspeelden die haar leven vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een dramatische wending zouden geven. Tevens gaat ze op zoek naar de goede SS-er.

Shadows
Omstreeks 21:15 start de tweede film, Shadows (Noa Aharoni, 2017) een Israëlische documentaire die afgelopen jaar verscheen op IDFA. De verhalen van Eitan, Yigal en Miri maken duidelijk hoe lang de schaduwen uit het verleden kunnen zijn. Hun ouders werden mishandeld en misbruikt door de nazi’s en kwamen als slachtoffers de Tweede Wereldoorlog uit. Maar gaandeweg veranderden ze zelf in daders. Angst en verdriet werden ongewild omgezet in agressie en woede tegenover hun kinderen. Niet eerder vertelden kinderen van Holocaustslachtoffers zo openlijk over het geestelijk en lichamelijk leed dat ze doormaakten. Ook de kleinkinderen blijken op hun beurt te lijden onder het verdriet en de pijn waar hun beschadigde ouders mee werden opgezadeld. Pogingen van de kinderen om over het verleden te praten, zoals Eitan met zijn doodzieke moeder en Miri met haar zoon, lijken weinig op te leveren.

Na afloop van de film is er een panelgesprek in de zaal over de erfenissen van de holocaust. Gastsprekers worden later bekend gemaakt. Het gehele programma op 4 mei is te bezoeken voor €10,-.

5 mei: Kriterion viert de vrijheid met TranScreen
We beginnen om 19:30 met de documentaire Check It uit 2016. Op een steenworp afstand van het Witte Huis bevindt zich een beruchte tippelzone waar zwarte homoseksuele prostitués hun klanten oppikken. Een aantal van hen behoort tot Check It, een gang die uit nood werd geboren toen Washington DC geconfronteerd werd met escalerend geweld jegens de LGBT-gemeenschap. Om zichzelf en elkaar te beschermen, besloten zwarte homo- en transseksuelen hun krachten te bundelen.

Ze dragen Louis Vutton-tasjes, maar ook messen, boksbeugels en pepperspray. Als kwetsbare transgender-jeugd zijn veel van hen beschoten, neergestoken en verkracht. Nu hebben ze de rollen omgedraaid en zijn zij degenen die hun belagers aftuigen. Filmmakers Dana Flor en Toby Oppenheimer wonnen het vertrouwen van een aantal flamboyante bendeleden, die voor de camera openhartig hun voorgeschiedenissen blootleggen.

De introductie wordt gegeven door Plette, mede-oprichter van TranScreen. Plette treedt op als performer en heeft een lange geschiedenis als queer-, AIDS- en genderactivist. Al jarenlang organiseert Plette festivals en allerlei kunst- en queer-evenementen.

Na 22:00 uur is er muziek in de foyer van Pool & Dawson en Kriterion Sound System!