Net zoals afgelopen jaren organiseert Kriterion samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei op deze data een speciaal programma. Filmtheater Kriterion kent een bijzondere geschiedenis: de bioscoop is in 1945 opgericht door een studenten-verzetsgroep, die na de oorlog onafhankelijk wilde zorgen voor haar eigen inkomsten. De bioscoop wordt sinds de oprichting, en nu nog steeds, gerund door uitsluitend studenten. Met het jaarlijkse 4/5 mei-programma herdenkt Kriterion haar geschiedenis en werpt ze haar blik werpt op hoe vrijheid vandaag de dag een rol speelt.

Op 4 mei worden twee films vertoond:

17:00: IDFA-documentaire Austerlitz
Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. In statische zwart-witshots observeert hij nauwgezet hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort met de leus ‘Arbeit macht frei,’ de vrouw die bevallig poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt. Zijn commentaarloze beelden roepen de vraag op of het voor individuen nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken, als elke ervaring collectief wordt. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? Er is een inleiding door historicus dr. Erik Somers, die verbonden is aan het NIOD en gespecialiseerd is in herinneringscultuur.
____________________________________________________________

21:30: De Aanslag
Nadat er een aanslag plaatsvindt voor zijn ouderlijk huis wordt Anton Steenwijk in januari 1944 van zijn familie gescheiden. Zijn familie wordt vermoord door de Duitsers en Anton groeit alleen op. Hij lijkt het verleden achter zich te hebben gelaten maar geleidelijk sijpelt het besef van de immense tragedie zijn realiteit binnen. Fons Rademakers’ film naar de roman van Harry Mulisch is inmiddels met recht een klassieker binnen de Nederlandse filmwereld te noemen. De Aanslag verwierf bij het uitkomen in 1986 wereldwijde faam en sleepte de Oscar én de Golden Globe voor beste buitenlandse film binnen.

Stay tuned voor het programma van 5 mei, informatie over reserveringen en randprogrammering!