Blue Movie (1971) | After Midnight

ELKE ZATERDAGNACHT IN MAART | 00:15

Het verhaal van Blue movie gaat over Michael die een paar jaar in de gevangenis heeft gezeten wegens ontucht met een minderjarig meisje, en het molesteren van een medegevangene. Wanneer hij vrijkomt, wordt hij begeleid door een reclasseringsambtenaar en in een flat in de Bijlmer geplaatst. Het drinken van een kop koffie ter kennismaking bij buurvrouw Elly is het begin van een seksuele relatie met haar. Het blijkt dat in het hele flatgebouw nogal losse zeden heersen...

The Breakfast Club (1985) | Kriterion Kiest

DONDERDAG 21 MAART, 21:30

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met in de maand februari: Isa’s keuzefilm The Breakfast Club van John Hughes.

Knife in the Water (1962) | Moderne Klassieker

MAANDAG 25 MAART | 22:00

Knife in the Water speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist. De film speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist.

Project Protest | Maagdenhuisfilm (1969)

DINSDAG 26 MAART | 19:30 

Radio de Vrije Maagd geeft een update over de vele steunbetuigingen en we horen de opinie van de bouwvakkers en scholieren over de ‘revolutie’ van de jaren 1960 en 1970. De beelden doen sterk denken aan de Maagdenhuisbezetting in april 2015, waar net zoals in 1969 om meer medezeggenschap binnen de Universiteit werd geëist. De film werd gemaakt door Cineclub Vrijheidsfilms, de eerste Nederlandse politieke filmorganisatie die film als strijdmiddel hanteerde.

Kriterion UNHEARD: Das Kabinett des Dr. Caligari x BOYE

VRIJDAG 29 MAART | 21:00 – 03:00

De live soundtrack die BOYE maakt bij de film Das Kabinett des Dr. Caligari is van ongehoorde schoonheid. Letterlijk ongehoord was het optreden ook, toen Kriterion afgelopen zomer de handen ineen sloeg met SEXYLAND. Wij waren lyrisch en sindsdien zijn we vastberaden om het geheel te herhalen. Nu, in de grote filmzaal met nog beter geluid en nog meer feest, achteraf in onze eigen vertrouwde foyer: Das Kabinett des Dr. Caligari x BOYE, vrijdag 29 maart in Kriterion.

Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971) | KinderKlassieker

ZONDAG 31 MAART | 14:30

Als de chocoladefabrikant Willy Wonka een prijsvraag uitschrijft waarmee vijf gelukkigen een tour door zijn fabriek kunnen winnen, is de hele wereld in rep en roer. De gelukkige Charlie is één van de winnaars. Maar tijdens de rondleiding krijgen de andere kinderen één voor één pech.

Knife + Heart (2018) | After Midnight

ELKE ZATERDAGNACHT IN APRIL | 00:15

Een voor een worden de acteurs die figureren in Anne's homo-erotische pornofilms vermoord door een gemaskerde moordenaar. De politie lijkt nauwelijks interesse te hebben in de moorden, dus gaat Anne (Vanessa Paradis) zelf op onderzoek uit. Ondertussen rouwt ze om haar stukgelopen relatie met Loïs, die als editor aan haar films werkt.

Requiem for the American Dream (2015)

WOENSDAG 3 APRIL | 19:30

Wie voor een dubbeltje geboren is, kan een kwartje worden. Het idee van de Amerikaanse droom houdt in dat het voor iedereen mogelijk is om zich omhoog te werken. De Amerikaanse filosoof en politiek activist Noam Chomsky verteld in een serie lange interviews hoe er een einde kwam aan deze American Dream.

Propaganda (2012)

ZONDAG 7 APRIL | 19:30

Slavko Martinov presenteert in Propaganda Noord-Koreaanse anti-westerse propaganda, opnieuw ingezet als anti-Noord-Koreaanse propaganda.

The Atomic Cafe (1982)

ZONDAG 7 APRIL | 21:30

Het Trio Jayne Loader, Kevin Rafferty en Pierce Rafferty heeft Amerikaanse propaganda geapproprieërd om er een nieuwe betekenis aan te geven. Door het nauwkaurig hermonteren van propaganda van de Amerikaanse overheid en Amerikaanse militaire trainingsvideos krijgt het een nieuwe, komische maar tevens duistere betekenis.

Acusada (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 10 APRIL | 19:30

De mooie, jonge Dolores is de enige die verdacht wordt van de moord op haar beste vriendin. Haar vrienden proberen alles om haar onschuld te bewijzen, maar als de zaak voorkomt, brengt Dolores zelf hun hele zaak in gevaar. Als de voor haar levensbepalende zaak vordert, ontwaakt een vreemde energie in haar die de familiebanden opschudt.

Is the Man Who is Tall Happy? (2013)

ZONDAG 14 APRIL | 19:30

De Franse filmmaker Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) bewerkte gesprekken met Noam Chomsky tot een kleurrijke, geanimeerde documentaire, waarmee hij diens leerstukken treffend illustreert en complementeert.

When the War Comes (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 8 MEI | 19:30

De Slowaakse Peter komt uit een middenklasse gezin en heeft een goed leven. Toch maakt hij zich zorgen over te toekomst van zijn land, met name de aanwas van immigranten. Als er oorlog dreigt wil hij goed voorbereid zijn en daarom is hij in zijn vrije tijd de leider van een paramilitaire beweging. Ze rekruteren Slovaakse tieners onder het toeziend oog van de regering.