Ieder Huisje Heeft Zijn Kruisje | Moderne Klassieker Mei

MODERNE KLASSIEKER MAAND MEI

Ieder huisje heeft zijn kruisje! Wie uit een perfect gezin komt is of alleen geboren of is glashard aan het liegen. Daarom doen wij een rondreis langs familiedrama's, verstoorde dynamieken, schreeuwende ouders en opstandige kinderen. Om iedereen gewoon even de kans te geven zich aan een film te kunnen relateren!

Eraserhead | After Midnight

EVERY SATURDAY IN MAY AT MIDNIGHT

Tortured factory worker Henry Spencer, enduring a miserable existence in an industrial and inhumane urban wasteland, is shocked to discover that his chronically-depressed girlfriend Mary has given birth to something otherworldly.

Still Walking (2008) | Ieder Huisje Heeft Zijn Kruisje | 35MM

29 MEI OM 21:00 & 3 JUNI OM 16:30 | 35MM

Op de vijftiende sterfdag van hun broer bezoeken een volwassen broer en zus samen met de kinderen hun oude ouders voor het jaarlijkse gedenkmaal. Er ontvouwt zich een meesterlijk serene schets van de mechanismen die de verschillende familieleden hebben ontwikkeld om met verlies om te gaan. 

Tête-à-tête: Cesária Évora + In het bloed

2 JUNI OM 21:15

Op 2 juni vindt er weer tête-à-tête plaats in Kriterion: een onderonsje tussen twee films en hun makers. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met documentaire distributeur CineDeli en De Ontmoeting, een platform dat nieuwe makers de kans geeft hun ideeën verder uit te werken door ze in contact te brengen met gevestigde partijen uit de industrie. Deze keer met een korte documentaire 'In 't bloed' van Marc de Leeuw en de lange documentaire Cesária Évora van Ana Sofia Fonseca. Na afloop van de film wordt er live muziek gespeeld in onze foyer. 

Eastern Neighbors Film Festival: Shorts program + Q&A with Jasmina Bilic

JUNE 2ND AT 19:00

Together with the arthouse cinema Kriterion, ENFF is organising a special film night of  thought provoking shorts produced in Eastern Europe, including the winner of our New Talents Competition program. The screening will be followed by Q&A with the director Jasmina Bilic. After the screening, the Eastern Neighbors Film Festival invites you to a cosy Balkan cocktail!

Tax Me if You Can | Speciale Vertoning

SPECIALE VERTONING 7 JUNI 19:00

De Kaaimaneilanden, Panama, Zwitserland, Luxemburg en bepaalde staten in de VS hebben iets gemeen: het zijn allemaal belastingparadijzen voor de rijken. Of het nu gaat om de grote fortuinen van atleten, politieke leiders en bekendheden, of om grote bedrijven en multinationals, de middelen om de miljarden verdiend aan belastingontduiking te verhullen nemen toe.

De Snijtafel Offline

24 JUNI OM 17:00

YouTube-serie De snijtafel (bekend van de VPRO & De Correspondent) gaat offline! Kriterion organiseert feestelijke premières van de nieuwe afleveringen, met aansluitend debat. De snijtafel is een internetvideoserie waarin sinds september 2012 populaire cultuur wordt ontleed, geïnterpreteerd en bekritiseerd. De snijtafel werd jarenlang gefinancierd door de VPRO en hoorde ook enige tijd bij De Correspondent

Overdaad Schaadt | Moderne Klassieker Juni

MODERNE KLASSIEKER JULI

Overdaad Schaadt! In juli laten we vier films het sentiment vertolken dat teveel schadelijk kan zijn...

Bellflower | Moderne Klassieker: Overdaad Schaadt

5 JUNI OM 21:00 & 10 JUNI OM 16:30

Bellflower volgt twee vrienden die hun tijd verdoen met het bouwen van vlammenwerpers en andere wapens in de hoop dat er een wereldwijde apocalyps zal plaatsvinden die de weg vrij maakt voor hun denkbeeldige bende, Moeder Medusa. Tijdens het wachten op de totale vernietiging ontmoet een van hen een charismatische jonge vrouw waar hij verliefd op wordt.

Primer | Moderne Klassieker: Overdaad Schaadt

12 JUNI OM 21:00 & 17 JUNI OM 16:30 Vier ingenieurs knutselen in een garage in een buitenwijk van Dallas aan een kist met schuifjes, slangen, snoeren, uitslaande meters en overbodige onderdelen uit hun eigen koelkast en auto. Die kist blijkt een beperkte vorm van tijdreizen mogelijk te maken.