Cinema Discutabel

Cinema Discutabel is een format waarin Kriterion filmavonden organiseert. De film geeft daarbij altijd stof voor discussie, in een nagesprek of aan de bar. Kriterion organiseert deze avonden zelf, maar soms ook in samenwerking met derden. Vaak is er wat extra's, zoals een debat, poëzie of een DJ-set in thema. Vast onderdeel van Cinema Discutabel zijn de maandelijkse IDFA en een film van Movies That Matter On Tour.

IDFA in Kriterion: Golden Dawn Girls

ZONDAG 18 MAART | 19:30 | €8,-

Griekenland is de afgelopen jaren overschaduwd door politieke ideologieën die angstaanjagend dichtbij nazisme komen. Terwijl een belangrijk deel van de extreem-rechtse Gouden Dageraad achter de tralies zit, zetten een dochter, een echtgenote en een moeder het gedachtegoed voort.

Born In Flames (1983) (16mm)

WOENSDAG 28 MAART | 19:30 | €5,-

Born in Flames (1983) is een feministische science-fiction film die op ritmische wijze een kaleidoscoop aan archiefbeelden, 'shaky' camerawerk en post-punk soundtrack vormt. Regisseur Lizzie Borden neemt je mee naar een post-revolutionair Amerika, tien jaar na een socialistische revolutie, en laat zien dat seksisme en racisme nog overduidelijk aanwezig zijn.

MtM on Tour – April – Beauty and the Dogs

WOENSDAG 11 APRIL | 19.30 | €8,-

Tijdens een studentenfeest in Tunis ontmoet Mariam de mysterieuze Youssef. Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nacht waarin Mariam zal moeten vechten voor haar rechten en waardigheid in een corrupt systeem.

IDFA in Kriterion: In Praise of Nothing

ZONDAG 15 APRIL | 19:30 | €8,-

'Niets' (Nothing) heeft zijn naam niet mee, maar is desondanks een ondernemend type. Moe van het onbegrip dat hem ten deel valt, loopt hij weg van huis en reist over acht gebergten en acht zeeën om ons te bezoeken, waarbij hij alles becommentariëert wat hij tegenkomt. In de cadans van korte rijmende zinnen komen leven en dood, de relatie tussen man en vrouw, politiek, en de betekenis van het bestaan voorbij. De wereld volgens Niets, een visie die alles omvat.

MtM on Tour – Mei – Onderkomen

WOENSDAG 9 MEI | 19.30 | €8,-

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.