CAMERA JAPAN Festival 2019

3 - 6 OKTOBER

CAMERA JAPAN is een Japans cultureel festival dat sinds 2006 elk jaar in Rotterdam en Amsterdam wordt georganiseerd. De focus ligt op film, maar ook visuele kunst, muziek, dans, mode, architectuur en eten hebben een plek op het festival.

Only the Cat Knows 初恋 お父さん、チビがいなくなりました

DONDERDAG 3 OKTOBER | 17:00 

Yukiko en Masaru zijn vijftig jaar getrouwd, maar het enige waar Yukiko nog plezier aan beleeft zijn haar soapseries en het zorgen voor kat Chibi. Wanneer haar geliefde huisdier op een dag niet meer thuiskomt, realiseert ze zich dat haar man haar voor lief neemt.

Tama Art University – Best of (Youth Selection)

DONDERDAG 3 OKTOBER | 17:00

Voor het derde jaar op rij presenteren we de beste geanimeerde afstudeerfilms van de Tama Art University, een privé-universiteit voor de kunsten in Tokio.

Little Miss Period 生理ちゃん

DONDERDAG 3 OKTOBER | 19:30

In deze kleurrijke en charmante komedie wordt ongesteldheid voorgesteld als een roze, hartvormig wezentje dat vrouwen maandelijks lastig valt en flinke stoten in de maagstreek uitdeelt, maar tegelijkertijd ook een schouder aanbiedt om op uit te huilen.

Short Animation Selection

DONDERDAG 3 OKTOBER | 19:30

Een selectie van hedendaagse artistieke en experimentele korte animatiefilms, gemaakt door zowel jonge enthousiastelingen als door ervaren rotten.

The Fable ザ・ファベル

DONDERDAG 3 OKTOBER | 21:30

Een geniale huurmoordenaar met als bijnaam ‘The Fable’ krijgt van zijn baas de opdracht om het een tijdje rustig aan te doen

Short Shorts Film Festival & Asia selection

DONDERDAG 3 OKTOBER | 21:30

Net als voorgaande jaren presenteren we een selectie van korte films die op het Short Shorts Film Festival & Asia in Tokio gedraaid hebben.

My Dad is a Heel Wrestler パパはわるものチャンピオン

VRIJDAG 4 OKTOBER | 14:00

Wanneer de negenjarige Shota ontdekt dat zijn vader geld verdient door te worstelen als slechterik in een kakkerlakken-masker, besluit hij te liegen tegen zijn vrienden en te doen alsof zijn vader eigenlijk een heel populaire worstelaar is.

The Chrysanthemum and the Guillotine 菊とギロチン

VRIJDAG 4 OKTOBER | 15:00

In de tumultueuze jaren na de grote Kanto-aardbeving van 1923 reist een groep vrouwelijke sumoworstelaars door Japan.

We Are Little Zombies ウィーアーリトルゾンビーズ

VRIJDAG 4 OKTOBER | 16:30

Vier weeskinderen ontmoeten elkaar in het uitvaartcentrum waar hun ouders toevallig op dezelfde dag gecremeerd worden.

Bento Harassment 今日も嫌がらせ弁当

VRIJDAG 4 OKTOBER | 19:00

Vrolijke komedie over alleenstaande moeder Kaori, die worstelt om contact te maken met haar opstandige tienerdochter.

Vision ビジョン

VRIJDAG 4 OKTOBER | 19:00

De alom gelauwerde filmmaker Naomi Kawase (The Mourning Forest, Still the Water) keert terug naar CAMERA JAPAN met dit intrigerende verhaal over een Franse journalist, gespeeld door Juliette Binoche, die naar de bergen van Nara reist op zoek naar een zeldzame medicinale plant.

Samurai Marathon サムライマラソン

VRIJDAG 4 OKTOBER | 21:30

Als de Amerikaanse vloot plotseling voor de Japanse kust verschijnt besluit een lokale krijgsheer, uit angst voor een invasie, zijn manschappen voor te bereiden op een mogelijke oorlog door het lopen van een marathon.

Melancholic メランコリック

VRIJDAG 4 OKTOBER | 21:30

Kazuhiko, net afgestudeerd aan een van de topuniversiteiten in Japan, weet niet wat te doen met zijn leven en neemt daardoor een simpel baantje in een badhuis aan.

Mimicry Freaks 超擬態人間

VRIJDAG 4 OKTOBER | 23:59

Een man ontwaakt in een bos, liggend in een ziekenhuisbed met zijn zoon. Wanneer hij een omstander aanklampt om te vragen waar ze zijn, komt hij erachter dat hij dertig jaar eerder is geëxecuteerd.

Aragne: Sign of Vermillion アラーニェの虫籠

ZATERDAG 5 OKTOBER | 12:30

Wanneer de verlegen scholiere Rin naar een appartement verhuist aan de rand van de stad, realiseert ze zich al spoedig dat er vreemde dingen gaande zijn in haar buurt.

Sending Off おみおくり

ZATERDAG 5 OKTOBER | 13:00

Dr. KONTA Kaoru en haar team van verplegers geven palliatieve zorg bij patiënten thuis op het platteland in Japan. Tegen de achtergrond van het verstrijken van de seizoenen zien we hoe de band tussen patiënt en hun familie steeds sterker wordt naarmate de dood dichterbij komt.

Love at Least 生きてるだけで愛

ZATERDAG 5 OKTOBER | 14:15

De manisch-depressieve Yasuko voelt zich schuldig omdat haar vriend de kostwinner is in hun gezin. Ze probeert dan ook een baan te vinden, maar haar pogingen lopen op niets uit.

Astral Abnormal Suzuki-san アストラル・アブノーマル鈴木さん

ZATERDAG 5 OKTOBER | 14:45

Om de saaiheid van haar leven op het platteland te bestrijden bedenkt de stoere tiener Rara talloze extreme uitdagingen die ze streamt via haar YouTube-kanaal. Maar dan wordt haar gezin onderdeel van een televisieshow en komen al haar zwaktes bovendrijven.

Maquia: When the Promised Flower Blooms さよならの朝に約束の花をかざろう

ZATERDAG 5 OKTOBER | 16:30

Het Iorph volk woont ver weg van de mensenwereld, blijft lang jong en kan eeuwenoud worden. Wanneer het aangevallen wordt door het aangrenzende koninkrijk Mezarte, wordt het jonge Iorph-meisje Maquia gescheiden van de rest van haar stam.

Jesus 僕はイエス様が嫌い + Tokyo, 21st October

ZATERDAG 5 OKTOBER | 17:00

Twee films voor de prijs van een. In Jesus verhuist Yura samen met zijn ouders naar een klein dorp waar hij gedwongen wordt naar een christelijke school te gaan, ook al weet hij niets van het christendom af. Tokyo, 21st October is een unieke stop-motion animatiefilm over de 55-jarige Sakiko, die haar zoon bezoekt in Tokio. 

Fly Me to the Saitama 翔んで埼玉

ZATERDAG 5 OKTOBER | 19:00

De inwoners van Tokio hebben over het algemeen weinig op met de inwoners van buurgemeente Saitama, en dat is geheel wederzijds. Mensen uit Tokio zien Saitamezen als lompe boeren, terwijl de Saitamezen op hun beurt Tokioërs juist zien als elitaire snobs.

 

HARD-CORE ハード・コア

ZATERDAG 5 OKTOBER | 19:00

Vrienden Ukon en Ushiyama zijn twee loners met weinig geluk in het leven. Maar dan worden ze ingehuurd om een oude mijn te doorzoeken, en ook al vinden ze het beloofde goud niet, ze ontdekken wel een oude, nog werkende robot.

jam

ZATERDAG 5 OKTOBER | 21:30

In deze energieke en absurdistische zwarte komedie, gefilmd in typische SABU-stijl, komen drie mannen elk in een lastige situatie terecht.

Kampai! Sake Sisters

ZATERDAG 5 OKTOBER | 21:30

Eeuwenlang was het verboden om als vrouw een sakebrouwerij te betreden, laat staan onderdeel te zijn van de productie. Vandaag de dag zijn het echter de vrouwen die de drijvende kracht zijn wat betreft de nieuwste veranderingen binnen de steeds veranderende sake-industrie.

Rise of the Machine Girls 爆裂魔神少女 バーストマシンガール

ZATERDAG 5 OKTOBER | 23:59

Reboot van Noboru Iguchi's beruchte actiespektakel Machine Girl (2008). Iguchi treedt ditmaal op als producent en laat de regie over aan Yuki Kobayashi (Death Row Family), die de vaste ingrediënten van de franchise op treffende wijze presenteert.

Every Day a Good Day 日日是好日

ZONDAG 6 OKTOBER | 12:30

De onhandige student Noriko heeft weinig zelfvertrouwen en weet niet zo goed wat ze later wil worden. Maar dan vindt ze haar roeping als ze samen met haar nicht lessen begint te volgen in het uitvoeren van theeceremonies.

Okinawan Blue ココロ、オドル

ZONDAG 6 OKTOBER | 12:45

Drie verschillende verhalen komen samen op het kleine eiland Zamami: ruziënde toeristen, een misdadiger op de vlucht die zijn zoon probeert terug te claimen en een meisje dat door haar moeder is verlaten en nu bij haar stiefvader leeft.

A Life Turned Upside Down: My Dad’s an Alcoholic 酔うと化け物になる父がつらい

ZONDAG 6 OKTOBER | 14:45

De vader van Saki is een alcoholist en haar moeder is in de ban van een nieuwe religie. Terwijl haar familie langzaam maar zeker uit elkaar begint te vallen probeert ze haar eigen toekomst op te bouwen, maar makkelijk gaat dat niet.

Chieri and Cherry ちえりとチェリー + Short: Gaijin Sashimi

ZONDAG 6 OKTOBER | 15:15

Beeldschone animatiefilm over Chieri en haar enige kameraadje, knuffel Cherry. Een kwaadaardige kraai en een vreemd monster proberen puppies te ontvoeren. Zijn Chieri en Cherry in staat de hondjes te redden?

Penguin Highway ペンギン・ハイウェイ

ZONDAG 6 OKTOBER | 17:00

Wanneer de tienjarige Aoyama een groep penguins ziet opduiken in zijn wijk, besluit hij uit te zoeken waar ze vandaan komen. Hij raakt al snel verwikkeld in een avontuur met moddermonsters en een mysterieuze jonge dame.

My Father, the Bride おいしい家族

ZONDAG 6 OKTOBER | 17:15

Na de dood van haar moeder keert Tohka terug naar het afgelegen eiland waar ze is opgegroeid. Haar vader verwelkomt haar, maar tot Tohka’s grote schrik draagt hij haar moeders kleren.

Queer Shorts

ZONDAG 6 OKTOBER | 19:15

Twee films voor de prijs van een. In Until Rainbow Dawn volgen we twee dove vrouwen die verliefd op elkaar worden. In Kalanchoe no Hana wordt een klas op een middelbare school onderwezen over LHBTQ.

Another World 半世界

ZONDAG 6 OKTOBER | 19:30

Drie jeugdvrienden ontmoeten elkaar weer in het kleine bergdorpje waar ze zijn opgegroeid. Wat een vrolijke reünie van drie vrienden zou moeten zijn, valt echter al snel in het water door verschillende trauma’s uit het verleden.

Red Snow 赤い雪

ZONDAG 6 OKTOBER | 21:45

Op een klein eiland in het noorden van Japan verdwijnt een kind, maar de zaak wordt niet opgelost. Dertig jaar later besluit een journalist opnieuw op onderzoek uit te gaan.

The Legend of the Stardust Brothers 星くず兄弟の伝説

ZONDAG 6 OKTOBER | 21:45

Na meer dan dertig jaar van relatieve anonimiteit is er nu eindelijk een spiksplinternieuwe Director's Cut van deze cultfilm. The Legend of the Stardust Brothers is een kleurrijke new-wave pop-musical, geïnspireerd door Phantom of the Paradise en The Rocky Horror Picture Show.