Carne trémula (1997) | Moderne Klassieker

MAANDAG 27 MEI | 22:00 

Almodóvars grillige melodrama onderzoekt hoe de levens van verschillende mensen bepaald wordt door één enkel revolverschot. Zo ontstond een intense film over dood, toeval, lot en schuld.

A Touch of Zen (1971)

WOENSDAG 29 MEI | 21:30 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Het in de veertiende eeuw tijdens de Ming-dynastie spelende A Touch of Zen is een ijkpunt voor de Chinese martial arts-film of wuxia pian en gold als inspiratiebron voor onder andere Crouching Tiger, Hidden Dragon en House of Flying Daggers.

TranScreen Film Festival 2019

30 MEI T/M 2 JUNI IN KRITERION

Voor de tweede keer mogen wij het TranScreen Film Festival ontvangen in Kriterion. Dit meerdaags filmfestival met internationale films rondom het thema transgender en genderdiversiteit presenteert een uitgbereid programma met lange en korte, mainstream en experimentele, professionele en communityfilms uit verschillende landen vertoond.

#YOUTH: Saturday Church (2018)

DONDERDAG 30 MEI | 15:00

Een 14-jarige op een muzikale reis over het vinden van jezelf, geïnspireerd op echte gebeurtenissen. Swing en vogue mee! Met sterren uit de hit-serie POSE!

Brazil in Focus: Maria Luiza + Talk

DONDERDAG 30 MEI | 17:00

Het leven van Maria Luiza da Silva, de eerste transgender persoon in de Braziliaanse luchtmacht. Na 22 jaar dienst ging zij met verplicht pensioen. Een oprecht, Braziliaans verhaal met universele thematiek over identiteit en vooroordelen.

Opening: Call her Ganda (2018) + Q&A

DONDERDAG 30 MEI | 19:30

Persoonlijke tragedie, activisme, en de relatief onbekende geschiedenis en complexe gevolgen van de Amerikaanse heerschappij in de Filipijnen komen samen in Call her Ganda.

Brazil in Focus: Mexa / Stand (2017) + Obscuro Barroco (2018) + Q&A

DONDERDAG 30 MEI | 22:00

Prachtig gefilmd en een zeer trippy sfeer. Een caleidoscopische reis door Rio de Janeiro: diverse genders, metamorfose, carnaval, en mystieke mijmeringen over trans en/of levend te zijn.

Reclaiming Intersex (2016) + INTERSEX (2017) + Q&A

VRIJDAG 31 MEI | 15:00

Vincent en Ins komen op een creatieve manier op voor de rechten van intersekse personen in een normatieve (medische) wereld.

#YOUTH Shorts: Growing up Trans + Panel Discussion

VRIJDAG 31 MEI | 15:00

6 shorts binnen het thema van "GROWING UP TRANS" met een aansluitende paneldiscussie.

Brazil in Focus: Shorts + Q&A

VRIJDAG 31 MEI | 17:45

Een selectie van 5 shorts als onderdeel van Brazil in Focus. Na afloop is er een Q+A.

#YOUTH: So Long Suburbia (2016) + Get Off my Turf! (2018) + Q&A

VRIJDAG 31 MEI | 17:45

Een komedie van Shanahoy over een groep buitenbeentjes in Seattle. Een leuke tienerfilm met een hoog queerigheidgehalte.

#YOUTH: Trans Youth (2017) + Walk for Me (2016)

VRIJDAG 31 MEI | 20:00

Deze documentaire, gefilmd gedurende drie jaar, gaat over zeven jonge trans volwassenen die ouder worden in de zuidelijke stad Austin, Texas.

Trans* BUT (2016) + Violence: Square of a Quarter (2017) + Q&A

VRIJDAG 31 MEI | 22:00

Hoe ga je om met dagelijks geweld en haat? Trans*BUT is een onderzoeksdocumentaire gedreven door de vraag: “Wat houdt je gaande als al het andere wegvalt?”

Pirate boys (2018) + Miss Rosewood (2017) + Q&A

VRIJDAG 31 MEI | 00:00

Miss Rosewood confronteert ons met intense en expliciete queer art. Ze stript tot volledige naaktheid, deelt de passie voor haar kunst en verlegt hierbij graag de grenzen. Rauw, intens, en zonder filters.

Rebellious Essence (2017) + Transfinite

ZATERDAG 1 JUNI | 15:00

Verzameling magisch-realistische verhalen waarin trans en queer mensen van verschillende culturen hun krachten gebruiken om te vechten, te beschermen, op te bloeien en lief te hebben

.

#YOUTH Shorts: “Who am I?”

ZATERDAG 1 JUNI | 15:00

Een selectie van 5 shorts binnen het thema "WHO AM I?" #YOUTH.

Exercise One (2016) + Reina de Corazones (2016)

ZATERDAG 1 JUNI | 17:00

The Cooperative AR/TV Trans is een theatergroep die bestaat uit een diversiteit aan trans mensen, en is opgericht om de deelnemers uit de prostitutie te halen. Ze studeren theater en produceren hun eigen shows. De protagonisten vertellen over hun dromen, dagelijkse worstelingen en hoop om geaccepteerd te worden in de samenleving.

Dani Boi (2018) + Sidney & Friends

ZATERDAG 1 JUNI | 17:00

Wanneer zijn familie hem probeert te vermoorden, vlucht Sidney, een intersekse persoon, naar Nairobi en ontmoet daar een groep transgender vrienden. Samen vechten ze tegen discriminatie en ontdekken het leven, de liefde en eigenwaarde.

Framing Agnes (2018) + More Than T (2017)

ZATERDAG 1 JUNI | 19:00

Zeven transgender en gender non-conforme individuen, gezien door de lens van gevierd filmmaker Silas Howard.

TransFormations Berlin presents: Out of Many + Q&A

ZATERDAG 1 JUNI | 21:00

Trans*Film Festival Berlin (TFFB) is een tweejaarlijks activistisch, gemeenschapsfestival georganiseerd door een exclusief Black en PoC trans*, two spirit, gender non-conform team. Het programma “Out Of Many” is een selectie korte films uit het TFFB-programma van 2018, waarin de verschillende wijzen worden belicht waaropBlack en People of Colour ervoor kiezen om verhalen over het genderspectrum te veranderen.

SUNDAY SHORTS

ZONDAG 2 JUNI | 15:00

Op de zondag vertonen we een selectie van 5 korte films.

OutTV presenteert: The Switch + drinks

ZONDAG 2 JUNI | 15:00

The Switch volgt het leven van Sü, die het Amerika van Trump ontvlucht en haar leven herstart in Canada; zij begint in een nieuw land, aan een nieuwe carrière en een nieuwe gender! De eerste twee veranderingen gaan gemakkelijk. Maar als ze aan de derde begint, raakt zij werkloos en komt zij terecht bij haar alternatieve ex en bijbehorende community.

TransGeek (2018) + Q&A

ZONDAG 2 JUNI | 17:00

Verhalen van transgender mensen die in de tech-industrie werken, en onderdeel uitmaken van de geek cultuur. Zij zetten hun carrières en levens op het spel om hun authentieke zelf te kunnen zijn. De film gebruikt interviews, afgenomen over meerdere jaren, om de levens, hobbies, politieke stemmen, carrières en gedachten van transgender geeks te onderzoeken.

我的女儿 DAUGHTER (2017) + A Woman is a Woman (2018) + Q&A

ZONDAG 2 JUNI | 17:00

Trans vrouwen zijn waarschijnlijk de meest gemarginaliseerde groep mensen in Hong Kong. Lokale media portretteren transvrouwen vaak in een negatief daglicht. Tijdens hun transitie zitten velen zonder werk en na de transitie verbergen zij vaak hun ware identiteit om verdere vernedering te voorkomen.

CLOSING: Public Award Ceremony + The Rib (2018)

ZONDAG 2 JUNI | 19:00

Huanyu (Yuan Weijie) is een transvrouw die in China een geslachtsoperatie wil ondergaan. Hiervoor moet ze echter eerst de toestemming van haar Christelijke vader (Huang Jingyi) krijgen. De parochie waar haar vader deel van uitmaakt, ziet dit echter als een zonde of ziekte die verholpen kan worden door gebed. Dit leidt tot een spirituele crisis voor zowel vader als kind.

Festen (35mm, 1998) | Moderne Klassieker

MAANDAG 3 JUNI | 22:00

Het grote verjaardagsfeest van de zestigjarige pater familias Helge ontspoort wanneer zoon Christian in diens feestrede een schokkende mededeling doet over zijn vader. Festen was de eerste film die volgens de Dogme 95-regels werd gemaakt, dus: zoveel mogelijk naturel gefilmd, zonder sets, rekwisieten of muziek.

Multiple Maniacs (1970) | After Midnight

ELKE ZATERDAGNACHT IN JUNI | 00:15

Vermomd als de kermisattractie 'Lady Divine's Cavalcade of Perversions' trekt een genootschap van psychopaten door Amerika. Lady Divine is zelf de ziekste en misdadigste freak van allemaal, maar besluit haar leven te beteren als ze verkracht wordt door een enorme kreeft.

Prisoners (2013) | Filmquiz vertoning

6 JUNI IN KRITERION | 21:30

Team Quiztopher Nolan, de winnaars van de filmquiz tijdens het 10 jarige jubileum van Cineville, mogen als hoofdprijs eenmalig een film naar keuze bij ons in de bioscoop vertonen. Ze hebben voor Prisoners (2013) van Denis Villeneuve gekozen.

Jesus, du weißt (35mm, 2003) | Moderne Klassieker

MAANDAG 10 JUNI | 22:00

Na twee dagen lang in volle concentratie de neerdaling van de heilige Geest te hebben herdacht, vertonen we vanavond een Ulrich Seidl pinktserfilm over het enige vaderschap dat er uiteindelijk écht toe doet.

Carmen & Lola

VANAF 13 JUNI IN KRITERION

Carmen leeft in een Romagemeenschap in een buitenwijk van Madrid. Ze is verloofd en zou nooit de door de diepreligieuze gemeenschap opgelegde normen en waarden in twijfel trekken.

About a Boy (35mm, 2002) | Kriterion Kiest

DONDERDAG 13 JUNI, 21:30 | ZONDAG 30 JUNI, 19:30

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met in de maand mei: Ella’s keuzefilm About a Boy van Chris & Paul Weitz.

The Return (2003) | Moderne Klassieker

MAANDAG 17 JUNI | 22:00

Rusland, 2003. Na twaalf jaar afwezigheid staat de vader (Lavronenko) van tieners Andrei en Ivan (Garin en Dobronravov) plotseling op de stoep. In plaats van uitleg of excuses neemt hij zijn kroost mee op vakantie naar een afgelegen eiland in het noorden waar hij hen onderwerpt aan een serie proeven van welhaast mythische proporties.

La Terra dell’Abbastanza

VANAF 20 JUNI IN KRITERION

Beste vrienden Mirko en Manolo wonen met hun alleenstaande ouders in de buitenwijken van Rome. Zij leven in armoedige omstandigheden en moeten hun steentje bijdragen om de huishoudens draaiende te houden.

Der Goldene Handschuh

VANAF 20 JUNI IN KRITERION

Hamburg, de jaren zeventig. Fritz Honka is een vaste bezoeker van Der Goldene Handschuh, een bar waar de gasten hun dagen wegdrinken. Fritz pikt er regelmatig vrouwen op en zijn kroeggenoten weten niet dat hij ze thuis vermoordt en in stukken snijdt.

American Beauty (35mm, 1999) | Moderne Klassieker

MAANDAG 26 JUNI | 22:00

Even komisch als wrang filmdebuut van theaterregisseur Mendes over een doorsnee man in een doorsnee Amerikaanse suburb, die plots ontwaakt uit zijn lethargische bestaan met een duffe baan en een zielloos huwelijk.