Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) | What are days for?

MONDAY JULY 19 & FRIDAY JULY 23

The film is set on the island of Java, during World War II. A group of British and Dutch prisoners of war are trapped in a Japanese camp and are tortured and humiliated by the Japanese soldiers. When Jack Celliers is captured in the camp a strange bond develops between him and strict camp commander Yonoi. Colonel John Lawrence and Sergeant Hara, will both witness the battle of wills of these two men, who, despite their different backgrounds, are tragically destined to come into conflict with each other.

Trances (1981) | Dissident histories of Morocco

WEDNESDAY JULY 21ST | 19:30

In Trances director Ahmed El Maanouni follows the avant-pop band Nass El Ghiwane during a series of energetic performances in Tunisia, Morocco and France, while also capturing the band members in intimate conversations, recording sessions and the streets of Casablanca. Nass El Ghiwane was a groundbreaking Moroccan band and their music had a huge influence on North African pop music in the 1970s.

Super Mario Bros. (1993) | Zomeravond: Video Spielen Jahre 90 Bitte

WOENSDAG 21 JULI OM 19:30

Twee loodgieters nemen het op tegen een hagediskoning en zijn sinistere plan om de wereld over te nemen. Een verfilming van... naja, je kent het wel.

Street Fighter (1994) | Zomeravond: Video Spielen Jahre 90 Bitte

WOENSDAG 21 JULI OM 21:45

Gebaseerd op het welbekende vechtspel, Kolonel Guile en verschillende andere vechtsporthelden - van Cammy tot Chun-Li tot Ken en Ryu - vechten tegen de tirannie van dictator M. Bison en zijn cohorten - waaronder Sagat, Vega en Zangief.

Falling

TE ZIEN VANAF 22 JULI

John woont met zijn partner Eric en hun dochter Monica op het platteland in Californië. Ze wonen ver verwijderd van het platteland waar John opgroeide en dat hij jaren geleden ontvluchtte, grotendeels door problemen met zijn vader. Doordat zij vader begint te dementeren, wordt hij gedwongen samen met zijn zus een huis te vinden dat dichter bij hen in de buurt ligt. Dit is niet zonder problemen

Helena Kiest: Mean Girls (2004)

DONDERDAG 15 & ZONDAG 25 JULI | 19:30

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Helena kiest: Mean Girls (2004). "Mean Girls is misschien wel de film die ik het vaakst heb bekeken in mijn leven. Misschien omdat de DVD altijd binnen handbereik lag op een brakke zaterdagochtend, maar misschien ook omdat het een overzichtelijke schoolcultuur presenteert in een tijd waarin ik vooral verward was."

The Hole (1998) | What are days for?

MONDAY JULY 26 & FRIDAY JULY 30 Just before the turn of the millennium, Taiwan is struck by a strange plague that sends people into psychosis, making them crawl on the ground and seek out dark places. Despite orders to evacuate, the tenants of a dilapidated apartment building remain in their places. 

Mamma Roma (1962) | Zomeravond: Mommy’s Boy

WOENSDAG 28 JULI

Mamma Roma vertelt het verhaal van een ex-prostituee die haar verleden achter zich wil laten om een respectabel middenklasse-leven te gaan leiden. Om dit te doen koopt ze een groentekraampje en haalt ze haar 16-jarige zoon van het platteland weg om samen groenten te gaan verkopen. 

Le Souffle au Coeur (1971) | Zomeravond: Mommy’s boy

WOENSDAG 28 JULI

Dit verhaal volgt het leven van de 15-jarige Laurent Chevalier terwijl hij zich een weg baant door de ontluikende deining van de adolescentie in het Frankrijk van de jaren 1950. Chevalier loopt roodvonk op en wanneer de koorts hem een hartruis bezorgt, wordt Chevalier samen met zijn overbezorgde en overspelige moeder in een kuuroord geplaatst. Wat volgt is een hechte, incestueuze relatie tussen moeder en zoon. 

Fantastic Fungi (2019)| Zomeravond: Follow the Plants

WOENSDAG 4 AUGUSTUS In de film maakt de kijker een zeer levendige reis door de mysterieuze wereld van de mycelium en zijn vrucht - de paddenstoel. Het laat het belang van schimmels zien: ze maken de bodem, verbinden enorme systemen van wortels van planten en bomen met elkaar, als een gigantisch wereldwijd netwerk. In de film wordt gepraat met verschillende wetenschappers die alles weten over de schimmels en de film laat prachtige beelden zien van de schoonheid en complexiteit van het schimmelrijk

Minari

TE ZIEN VANAF 5 AUGUSTUS

Geschreven en geregisseerd door Lee Isaac Chung, vertelt Minari een semi-autobiografische vertelling van Chung's jonge leven. Het plot volgt een gezin Zuid-Koreaanse immigranten die het proberen te maken op het platteland van de Verenigde Staten tijdens de jaren '80. 

Space Is the Place (1974) | Zomeravond: Afro- and Sinofuturism

WEDNESDAY 11TH AUGUST

A rewritten history of black America: Space is the Place is a cosmic journey in which Sun Ra (playing himself) plans to save African Americans by relocating them to another planet. 

La Haine (re-release)

TE ZIEN VANAF 19 AUGUSTUS

Hubert, Vinz en Saïd zijn drie vrienden van verschillende afkomst die alledrie in dezelfde betonnen nachtmerrie wonen: een banlieu aan de rand van Parijs. Het is begin jaren negentig en de banlieus vormen het decor van aanhoudende rellen en politiegeweld. Terwijl hun vriend Abdel op de intensive care ligt na gewond te zijn geraakt tijdens één van die rellen, overweegt Vinz een wraakactie met het politiepistool dat hij te pakken heeft gekregen.

The Hidden Life of Trees

TE ZIEN VANAF 12 AUGUSTUS

Kunnen bomen met elkaar communiceren? Hebben ze een geheugen en een sociaal leven? Boswachter Peter Wohlleben onderzoekt deze vragen en geeft een kijkje in de verborgen wereld van de bossen in zijn film The Hidden Life of Trees.
 

Martin Luther King vs. The FBI

TE ZIEN VANAF 7 OKTOBER

Een strakke documentaire over het wantrouwen vanuit de FBI jegens Martin Luther King Jr, gebaseerd op nieuwe vrijgegeven FBI bestanden. De FBI heeft de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging geruime tijd afgeluisterd met het doel hem onderuit te halen.

Embrace of the Serpent (2015) | Zomeravond: Follow the Plants

WOENSDAG 4 AUGUSTUS De film vertelt de twee verhalen die zich dertig jaar uit elkaar afspeelden, beiden met Karamakate in de hoofdrol. Hij reist met twee wetenschappers. Met beiden gaat hie op zoektocht naar de yakruna, een heilige plant.

De Veroordeling

VANAF 2 SEPTEMBER

Een film over de beruchte Deventer moordzaak, waar de populaire media zich sterk in mengde, en stof was voor menig discussie in Nederland. Wie had de weduwe vermoord? De film is gebaseerd op het boek De Deventermoordzaak, het complot ontrafeld van onderzoeksjournalist Bas Haan.

Edward Scissorhands (1990) | Kapsalon Kriterion

WOENSDAG 18 AUGUSTUS | 19:30

Edward Scissorhands verlaat het gotische kasteel waar hij is opgegroeid en wordt in huis genomen door de goedaardige schoonheidsspecialiste Peg. Edwards verschijning in Pegs keurig aangeharkte woonbuurt doet de wenkbrauwen fronsen, het is een sterk contrast tussen de pastelkleurige voortuintjes en de jongen met het warrige The Cure-kapsel. Burton weet het met luchtige humor te brengen, maar laat je ook meeleven met de tragische outcast, slachtoffer van een onvoltooid wetenschappelijk experiment.

Shampoo (1975) | Kapsalon Kriterion

WOENSDAG 18 AUGUSTUS | 21:45

Tegen de achtergrond van de Amerikaanse verkiezingen van 1968, probeert kapper George Roundy iedereen te vriend te houden. Hij heeft het maar wat druk met de (seksuele) behoeftes van zijn vrouw, zijn minnares, diens dochter en zijn ex-vriendin. Bovendien heeft hij een lening nodig om zijn eigen haarsalon te financieren. Shampoo is tevens het acteerdebuut van Carrie Fisher.

Mi Nismo Andjeli (1992) | European Blues

WEDNESDAY AUGUST 25TH | 21:45

Mi nismo Andjeli - We are no angels - is a movie from former Yugoslavia about an angel and a devil fighting over the soul of a renowned Belgrade playboy who, unknowingly, impregnates a girl after a one night stand.While the movie is not "about the blues", it does show how contemporary 90's culture in Belgrade was influenced heavily from blues and rock n roll music.

Schultze gets the blues (2003) | European Blues

WEDNESDAY AUGUST 25TH | 19:30

Schultze gets the blues is the story of a folk musician from Germany who ends up falling in love with the Blues. Having just lost his job he decides to stop playing his local music in favour of learning the blues and traveling to America. The movie is a quirky, fun-loving and melancholic adventure of an elderly man discovering a love for a music genre very foreign to himself. 

Riders of Justice

TE ZIEN VANAF 21 OKTOBER

Markus, een beroepsmilitair, moet noodgedwongen terugkeren naar huis om te zorgen voor zijn dochter Mathilde als zijn vrouw om het leven komt tijdens een tragisch treinongeluk. Nog diep in de rouw, wordt er bij hen thuis aangebeld door data-analist Otto, die zelf het treinongeluk overleefde. Otto is samen met twee van zijn vrienden tot de conclusie gekomen dat het treinongeluk geen toeval, maar mogelijk gepland was.

The Father

TE ZIEN VANAF 26 AUGUSTUS

Anne is op zoek naar een nieuwe verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die alle aangeboden hulp steeds afwijst. Anne maakt zich zorgen, en wilt zeker weten dat hij in goede handen is wanneer zij niet aanwezig is. Voor Anthony is de scheiding tussen realiteit en fictie niet meer duidelijk. De kijker ziet het verhaal vanuit de ogen van Anthony zelf, waardoor zijn verwarring sterk gevoeld wordt. 

Bloody Nose, Empty Pockets

TE ZIEN VANAF 26 AUGUSTUS

Daglicht dringt zelden door in de Roaring 20s, en dat bepaalt een deel van de aantrekkingskracht van deze buurtkroeg aan de buitenrand van Las Vegas. Voor veel vaste bezoekers is de bar een tweede huiskamer; voor Michael, een aan lager wal geraakte acteur die na sluitingstijd het café schoonmaakt, zijn enige. Maar vanaf morgen is dat allemaal voorbij. Roaring 20s sluit definitief de deuren.

Dear Comrades!

TE ZIEN VANAF 26 AUGUSTUS

Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Liudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders.