Multiple Maniacs (1970) | After Midnight

ELKE ZATERDAGNACHT IN JUNI | 00:15

Vermomd als de kermisattractie 'Lady Divine's Cavalcade of Perversions' trekt een genootschap van psychopaten door Amerika. Lady Divine is zelf de ziekste en misdadigste freak van allemaal, maar besluit haar leven te beteren als ze verkracht wordt door een enorme kreeft.

American Beauty (35mm, 1999) | Moderne Klassieker

MAANDAG 24 JUNI | 22:00

Even komisch als wrang filmdebuut van theaterregisseur Mendes over een doorsnee man in een doorsnee Amerikaanse suburb, die plots ontwaakt uit zijn lethargische bestaan met een duffe baan en een zielloos huwelijk.

Fashion Films: Notebook on Cities and Clothes (1990)

WOENSDAG 26 JUNI | 19:30 

Duitse New Wave filmmaker Wim Wenders gaat in notebook on cities and clothes in gesprek met legendarische fashion designer Yohji Yamamoto, en hebben het over, tja, alles eigenlijk.

Toy Story 4

VANAF 27 JUNI IN KRITERION

Woody heeft altijd vertrouwen gehad in zijn plek op deze wereld. Maar wanneer Forky zichzelf als 'vuilnis' ziet en niet als speelgoed, besluit Woody hem te laten zien waarom het leuk is om speelgoed te zijn.

Apollo 11

VANAF 27 JUNI IN KRITERION

In 1969 reisde een eerste bemande Amerikaanse raket naar de maan. De bemanning bestond uit Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Nu 50 jaar na deze historische gebeurtenis komt regisseur Todd Douglas Miller met een documentaire waarbij hij gebruik maakte van recent ontdekt nog niet eerder vertoond 70 mm beeldmateriaal en meer dan 11.000 uur aan geluidsopnamen.

First Man (2018) | Lunar Cinema

DONDERDAG 27 JUNI | 21:00 

Deze indringende persoonlijke vertelling, geregisseerd door Damien Chazelle, is gebaseerd op het boek van James R. Hansen, en laat zien wat Armstrong en heel Amerika er wel niet voor over hadden om één van de gevaarlijkste expedities in de geschiedenis een succes te laten worden.

Asako I & II

VANAF 27 JUNI IN KRITERION

Eén vrouw, twee liefdes. Tussen Asako en Baku slaat de vonk direct over zodra hun blikken kruisen.

The Parent Trap (1998) | KinderKlassieker

ZONDAG 16 + 30 JUNI | 14:30

De identieke tweeling Annie en Hallie worden vlak na hun geboorte van elkaar gescheiden, doordat hun ouders Nick Parker & Elizabeth James uit elkaar gaan.

About a Boy (35mm, 2002) | Kriterion Kiest

ZONDAG 30 JUNI, 19:30

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met in de maand mei: Ella’s keuzefilm About a Boy van Chris & Paul Weitz.

Zomeravond: Gambling Night

WOENSDAG 3 JULI IN KRITERION

De zomer is het seizoen bij uitstek dat roekeloosheid inspireert, en vandaar trappen we onze wekelijkse zomeravonden af met een Gambling Night.  Twee films die het gokken  vieren, en alles waar gokken voor staat: spanning, snelheid, tragiek, het nachtleven, geslepenheid.

Hard Eight (1996)

WOENSDAG 3 JULI | 19:30 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

In Hard Eight focust Anderson op een andere, wat louche subcultuur: de gokwereld van Reno en Las Vegas. Maar Hard Eight is geen meeslepende film over gokken en Vegas, maar een ingetogen karakterstudie.

Bob le Flambeur (1956)

WOENSDAG 3 JULI | 21:45 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

In schitterend zwart-wit toont Jean-Pierre Melville hoe een gewiekste gokker zijn ondergang tegemoet gaat dankzij de tussenkomst van een zwoele femme fatale; ook de politie blijkt op de hoogte van Bobs plannen om het casino van Deauville te beroven.

 

Funan

VANAF 11 JULI IN KRITERION

De geschiedenis van het Rode Khmer-regime wordt door regisseur Denis Do tot leven gewekt, de film is geïnspireerd op het leven van zijn eigen moeder.

Apollo 13 (1995) + Short | Lunar Cinema

DONDERDAG 11 JULI | 21:00

"Houston, we have a problem..."

Tarzan (1999) | KinderKlassieker

ZONDAG 14 JULI (NL) & ZONDAG 28 JULI (EN)

Het beroemde verhaal van Edgar Rice Burroughs in de vorm van een enerverende en grappige animatiefilm.

Zomeravond: Hollandsche Camping

WOENSDAG 17 JULI IN KRITERION

Wil je terug naar de zomers waarbij je je ongeneerd met de wc rol onder de arm richting het sanitairblok huppelde? Of confronteert het je juist met een camping-loze jeugd? Geen zorgen, met zowel het Werkteater en de wijsheden van Wolkers heb je je college camping in de zak.

Camping (1978)

WOENSDAG 17 JULI | 19:30 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Verwikkelingen van een stel Hollanders op een Hollandse camping. Alledaagse gebeurtenissen: een vliegerfeest, een zoekgeraakt meisje, een Miss- en Mister-verkiezing. Daardoorheen als rode draad het steeds opduiken van geheimzinnige dreigbrieven aan één van de kampeersters.

De Achtertuin van Jan Wolkers (2002-2003)

WOENSDAG 17 JULI | 21:45 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Egelzusjes, kleine watersalamanders, spuugbeestje, reuzenbovisten en de berkendoders. Jan Wolkers is, naast schrijver en beeldend kunstenaar, een groot kenner en liefhebber van de natuur.  Tijdens deze ontdekkingstocht in zijn eigen tuin vertelt hij over de natuur en zo wordt wat gewoon is bijzonder, wat klein is groot en wat lelijk is mooi.

Ruben Brandt, Collector

VANAF 18 JULI IN KRITERION

Ruben Brandt is een psychotherapeut die achtervolgd wordt door nachtmerries waarin de personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen.

Propaganda: Under the Sun (2015)

ZONDAG 21 JULI | 19:30

Zin-mi leeft met haar hardwerkende ouders in de Democratische Volksrepubliek Korea. Het land waar de in 1994 overleden, maar eeuwig heersende president Kim Il-sung en diens levende, al even heldhaftige kleinzoon Kim Jong-un over hen waken; in huiskamers, op school en zelfs in de metro.

Midsommar

VANAF 25 JULI IN KRITERION

De regisseur van Hereditary, Ari Aster, komt deze zomer met de nieuwe horrorsensatie Midsommar. Een unieke horrorervaring omdat het verhaal zich op klaarlichte dag afspeelt.

Tel Aviv On Fire

VANAF 25 JULI IN KRITERION
Een decennialang Arabisch-Israëlisch conflict, luchtig uitvergroot als meeslepende soap waar wel degelijk om gelachen kan worden.

Zomeravond: Waarom je beter thuis kan blijven

WOENSDAG 31 JULI IN KRITERION

Zand op je boterham? Een roadtrip met autopech? Hutjemutje op overvolle stranden liggen? Of op een doorregend festival staan terwijl al je vrienden in zonnig Bali zitten? De zomer is niet voor iedereen even prettig. Vandaar deze zomeravond, voor iedereen die gewoon in Nederland blijft.

Cast Away (2000)

WOENSDAG 31 JULI | 19:30 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Workaholic Chuck Noland heeft een hectisch leven, tot hij neerstort en op een onbewoond eiland belandt.

The One I Love (2014)

WOENSDAG 31 JULI | 21:45 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Een stel met huwelijksproblemen wordt door een excentrieke relatietherapeut een weeimkend naar een afgelegen huisje gestuurd, waar volgens hem al vele verwelkte relaties zijn opgebloeid. Daar lijken ze mooi in te slagen tot ze letterlijk zichzelf tegenkomen.

Diego Maradona

VANAF 8 AUGUSTUS IN KRITERION

Diego Maradona volgt de opkomst en ondergang van stervoetballer Diego Maradona. Gemaakt aan de hand van meer dan 500 uur aan archiefmateriaal schetst de film een uniek portret van deze man, rebel, held, en voor velen: God.

Stuart Little (1999) | KinderKlassieker

ZONDAG 11 AUGUSTUS (35 MM, NL) & ZONDAG 25 AUGUSTUS (EN) 

In het universum van E.B. White, op wiens boek deze vermakelijke familiefilm werd gebaseerd, is het niet raar dat een liefdevol gezinnetje een muis als zoon adopteert. Zo komt de goeiige Stuart terecht bij de Littles.

Zomeravond: Summer Lovin’

WOENSDAG 14 AUGUSTUS

Summer sun somethings begun, but oh oh the summer nights… 14 augustus wordt het summer lovin’ in Kriterion met Dirty Dancing en Grease! Na afloop is er karaoke en kan er worden gedanst in de foyer!

Dirty Dancing (1987)

WOENSDAG 14 AUGUSTUS | 19:30 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

De aanstekelijke liedjes, de romantiek, de dansmoves van Jennifer Grey en Patrick Swayze en de enorme chemie tussen de twee hoofdrolspelers hebben ervoor gezorgd dat de film ‘Dirty Dancing’ een grote hit is geworden.

Grease (1978)

WOENSDAG 14 AUGUSTUS | 21:45 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Geen musical zo memorabel of invloedrijk als Grease. Deze op een toneelstuk van Jim Jacobs en Warren Casey gebaseerde film was in 1978 was de must see van het jaar. En nog steeds zingen we de liedjes uit Grease moeitleloos en met alle plezier mee.

Zomeravond: Voetbal is…

WOENSDAG 28 AUGUSTUS IN KRITERION

Zelfs Kriterion moest (en wilde) eraan geloven en werd om de paar weken omgetoverd tot kantine. Een rood-witte oceaan brulde, juichte, bloedde, zweette en traande. Dat belachelijke miljoenenbal bleek toch zo stom nog niet; voetbal verbindt. Vanavond, een ode aan het spelletje dat zoveel verschillende dingen kan betekenen

Escape to Victory (1981)

WOENSDAG 28 AUGUSTUS | 19:30 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Altijd al Sylvester Stallone willen zien acteren naast Max von Sydow, terwijl Michael Caine een team van krijgsgevangenen aanvoert tegen de All-Stars van Nazi-Duitsland?. Deze absurditeiten vormen samen een even ludiek, als spannend plot dat de belangen van een potje voetbal plaatst binnen de verschrikkelijke omstandigheden in een concentratiekamp en een letterlijke zaak van leven of dood en besprenkelt.

Shaolin Soccer (2001)

WOENSDAG 28 AUGUSTUS | 21:45 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Grenzeloze loyaliteit, luidkeelse leuzen, bijgelovige rituelen, corrupte geldzaken en homofobie: voetbal is net religie. In Shaolin Soccer vindt een club buitenbeentjes letterlijk het geloof in eigen kunnen door de doctrine van de eeuwenoude Shaolin Tempel streng te volgen. De kracht van geloven en de kunst van het voetbal waren zelden zo verstrengeld.

Jinpa

VANAF 29 AUGUSTUS IN KRITERION

Ergens op een verlaten weg in het midden van de kale vlaktes van Tibet, neemt een vrachtwagenchauffeur een jonge lifter mee. Hij weet dan nog niet dat deze lifter zijn leven voorgoed zal veranderen.