Exhibits: Ellis Scheer

VANAF 9 APRIL TE ZIEN

De verlichte schermen waarin wij dagelijks gewillig toevlucht zoeken vormen de grondslag van de kunstwerken van Ellis Scheer. Ze laat zich inspireren door de fictieve werelden en rijke beeldtaal van de filmgeschiedenis en diens onlosmakelijke verwantschap met theater.

Knife + Heart (2018) | After Midnight

ELKE ZATERDAGNACHT IN APRIL | 00:15

Een voor een worden de acteurs die figureren in Anne's homo-erotische pornofilms vermoord door een gemaskerde moordenaar. De politie lijkt nauwelijks interesse te hebben in de moorden, dus gaat Anne (Vanessa Paradis) zelf op onderzoek uit. Ondertussen rouwt ze om haar stukgelopen relatie met Loïs, die als editor aan haar films werkt.

The Trial (1962) | Moderne Klassieker

MAANDAG 15 APRIL | 22:00 | €6,50

Kafka-verfilming die volgens Orson Welles zelf de beste film was die hij ooit maakte. Over een onschuldige man (Anthony Perkins) die in een bureaucratische flipperkast belandt.

Kriterion x IDFA: O Processo (+ Q&A)

WOENSDAG 17 APRIL | 19:30

Processo (The Trial) portrays the impeachment of former Brazilian president Dilma Rousseff, focusing on the defense team, who struggles to prove her innocence against a majority vote by a Congress riddled with corruption. A tale of betrayal and corruption, the film presents Rousseff's personal story: herself imprisoned and tortured by the country's former military dictatorship, she now faces impeachment accused of fiscal crimes.

The Boat that Rocked (2009) | Kriterion Kiest

ZONDAG 21 APRIL, 19:30 & DONDERDAG 25 APRIL, 21:30 | €6,50 & GRATIS MET CINEVILLE

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met in de maand april: Katalin's keuzefilm The Boat that Rocked van Richard Curtis.

Jesus Christ Superstar (1973)

ZONDAG 21 APRIL | 21:30

Heeft deze film überhaupt nog een inleiding nodig? Deze Bijbelse rock-opera wordt in vele huishoudens met Pasen gedraaid, en die traditie halen we graag naar Kriterion. Jaren 70 flower power, de lijdensweg van Jezus en epische nummers die menigeen kan meezingen is een combinatie die je niet snel verzint, maar het is inmiddels een begrip geworden in de musical- en filmwereld.

Der Golem, wie er in die Welt kam (1920) | Moderne Klassieker

MAANDAG 22 APRIL | 22:00 | €6,50

In de 16de eeuw voorziet een Praagse rabbijn antisemitisch geweld tegen de joodse bewoners van de stad. Om zijn geloofsgenoten te beschermen maakt hij een golem, een levend monster van klei. De vertoning van Der Golem, wie er in die Welt kam zal live muzikaal worden begeleid door BIG PINK PIG KING. 

Tel Aviv Student Film Festival | Best Shorts of Past Editions

WOENSDAG 24 APRIL | 19:30

Het Tel Aviv Student Film Festival is het grootste studentenfilmfestival ter wereld. Jaarlijks worden er geselecteerde films van studenten uit meer dan veertig landen vertoond. Net zoals Kriterion wordt het festival volledig door studenten gerund en bestaat het publiek voornamelijk uit filmstudenten van over de hele wereld. Voor opkomende filmmakers dus een springplank naar succes, door het grote, internationale netwerk dat begonnen kan worden met filmstudenten, professionals uit de jury's en door de zichtbaarheid die de filmmakers krijgen.

Dirty God

VANAF 25 APRIL IN KRITERION

Een nieuwe film van de Nederlandse regisseur Sacha Polak (Hemel, Zurich) over een jonge alleenstaande moeder, die haar leven weer moet oppakken na een tragisch ongeval. Een portret van een sterke vrouw en haar gevecht tussen uiterlijke schoonheid en innerlijke waardigheid.

Ja zuster, nee zuster (2002) | KinderKlassieker

ZONDAG 28 APRIL | 14:30

Het is een gezellige bedrijvigheid in rusthuis "Klivia". De Ingenieur is druk bezig met uitvinden. Jet is lekkere hapjes aan het klaarmaken en zuster Klivia zelf kibbelt met huurbaas Buurman Boordevol door de telefoon over overlast. Een ontploffing in de kelder van het rusthuis maakt een drastisch einde aan dit gesprek: de strijd tussen Buurman Boordevol en zuster Klivia is in volle hevigheid losgebarsten. Een strijd die behoorlijk uit de hand dreigt te lopen als Gerrit de inbreker van zuster Klivia ook nog in het rusthuis mag blijven nu hij haar beloofd heeft zijn leven te beteren.

Leitis in Waiting | TranScreen x Kriterion

ZONDAG 28 APRIL | 21:30

TranScreen Amsterdam’s Transgender and Gender Diverse Film Festival 2019 is proud to present the Netherlands premiere screening of Leitis in Waiting and the 2019 festival launch. Leitis in Waiting is the story of Joey Mataele and the Tonga leitis, an intrepid group of native transgender women fighting a rising tide of religious fundamentalism and intolerance in their South Pacific Kingdom.

Cábala caníbal (2014) | Moderne Klassieker

MAANDAG 29 APRIL | 22:00 | €6,50

Feiten en fictie lopen door elkaar in een bijzonder precies uitgewerkt filmessay dat middels fascinerende split-screenbeelden laat zien hoe kleine elementen in ieders leven toevalligerwijs gekoppeld zijn aan grote gebeurtenissen in de cultuurgeschiedenis.

4 + 5 mei in Kriterion

4 & 5 MEI IN KRITERION

Geschiedenis en locatie maken dat 4 en 5 mei voor Kriterion erg belangrijk zijn. Kriterion is namelijk een filmtheater dat is opgericht door verzetsstudenten na de Tweede Wereldoorlog in de Weesperbuurt, als onderdeel van de toenmalige Amsterdamse Jodenbuurt. Samen met de rest van Nederland herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei dat we in vrijheid leven.

Shoah (1985) integraal in Kriterion

4 MEI IN KRITERION | VANAF 11:00 | GRATIS TOEGANKELIJK

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Holocaust in Kriterion. Dit jaar vertonen we misschien wel de belangrijkste film over de jodenvervolging ooit gemaakt. In een documentaire van negen en een halfuur laat Lanzmann in Shoah (1985) overlevenden aan het woord, zoekt daders en getuigen op, en laat ze praten over toen.

De stakende stad (2016)

5 MEI IN KRITERION | 15:00 | €6,50

De stakende stad is een reconstructie van een prominente verzetsdaad uit de Tweede Wereldoorlog, die zelfs internationaal van betekenis is. De maker van de film is Bernd Wouthuyzen, bewoner van een huis in de kerkstraat waar een februaristaker heeft gewoond, en zal de vertoning in Kriterion persoonlijk inleiden.

Bixa Travesty (2018)

ZONDAG 5 MEI IN KRITERION | 19:30 | €6,50

Deze documentaire volgt Brazaliaanse Transgender perfomer, zangeres en activist Linn da Quebrada. Da Quebrada gaat het gevecht aan met homofobie, transfobie en Brazilië's heteronormatieve machismo cultuur. Da Quebrada gebruikt het lichaam en het trans zijn om zich te uiten op politiek niveau in zowel publieke als prive sferen.

When the War Comes (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 8 MEI | 19:30

De Slowaakse Peter komt uit een middenklasse gezin en heeft een goed leven. Toch maakt hij zich zorgen over te toekomst van zijn land, met name de aanwas van immigranten. Als er oorlog dreigt wil hij goed voorbereid zijn en daarom is hij in zijn vrije tijd de leider van een paramilitaire beweging. Ze rekruteren Slovaakse tieners onder het toeziend oog van de regering.

Kriterion x IDFA x Loose Ends: Bunch of Kunst (2017)

ZONDAG 19 MEI | 17:00 | €6,50 | GRATIS MET CINEVILLE

Deze award-winnende documentaire volgt de Britse band twee jaar lang. Bunch Of Kunst vertelt het verhaal van drie Britse gasten die op hun eigen manier de muziek industrie instappen.

Rafiki

VANAF 23 MEI IN KRITERION

“Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes”, maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families houdt hun vriendschap stand.

Take Me Somewhere Nice

VANAF 23 MEI IN KRITERION

Wanneer Alma vanuit Nederland naar Bosnië reist om een zomer in het geboorteland van haar ouders door te brengen, belandt ze van de ene absurde situatie in de andere.