Kriterion AM: Plemya (2014)

ELKE ZATERDAGNACHT IN NOVEMBER | 00:15

Het internaat waar The Tribe zich afspeelt, is een instituut voor doven. Er wordt daarom geen woord gezegd in deze film. Gesproken wordt er genoeg, maar alle dialogen zijn in gebarentaal. Geen ondertiteling en geen voice-over, zoals de tekst bij aanvang van de film al duidelijk maakt. Een gewaagde keuze, die heel effectief uitpakt.

Burgers & Bios: Harold & Kumar Go to White Castle (2004)

VANDAAG | 21:30 | BURGER & FILM: €14,50

Vandaag gaat onze samenwerking met de Burgermeester van start. BURGERS & BIOS: elke donderdag een burger en naar de film voor €14,50! Voor deze gelegenheid hebben we een speciale vertoning van Harold & Kumar Go to White Castle, waar de zoektocht naar een hamburger centraal staat. De burger die je donderdag moet hebben is niet zo moeilijk te vinden. Die kan je gewoon ophalen bij de Burgermeester tegenover Artis!

Gräns

NU TE ZIEN | EXPAT SCREENING: 17 NOVEMBER, 7.15PM

Tina is een waardevolle kracht bij de grenswacht. Ze is in staat gevoelens als schuld, schaamte en angst te ruiken, en zo pikt ze moeiteloos smokkelaars uit de menigte.

Girl

NU TE ZIEN | EXPAT SCREENING: SUNDAY 18 NOVEMBER, 7PM

Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren.

The Act of Killing (extended cut) (2012)

MAANDAG 19 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

In zijn veelgeprezen film (European Film Award, BAFTA, Oscarnominatie), door hemzelf "een documentaire van de verbeelding" genoemd, onthult Joshua Oppenheimer de extremen van de menselijke geest. In een land waar moordenaars worden bejubeld als helden, dagen de makers van The Act of Killing leiders van doodseskaders uit om hun rol in de genocide na te spelen in filmscènes.

There Will Be Blood (2007)

WOENSDAG 21 NOVEMBER | 22:00 | €8,-

There Will Be Blood was onderdeel van de Capitalist Horror Film Night, maar kon niet vertoond worden door een technisch mankement. Woensdag 21 november om 22:00 uur is de herkansing, want deze film is te mooi om te laten liggen!

Widows

VANAF 22 NOVEMBER IN KRITERION

Van de Oscar®winnende regisseur Steve McQueen (12 Years a Slave) en co-schrijver en bestsellerauteur Gillian Flynn (Gone Girl), komt een zinderende, moderne thriller over misdaad, passie en corruptie. Widows is het verhaal over vier vrouwen die niets met elkaar gemeen hebben behalve een schuld die is achtergelaten door de criminele activiteiten van hun overleden echtgenoten.

Kriterion Kiest: Saving Private Ryan (1998)

DONDERDAG 22 NOVEMBER, 21:00 | €8,-

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje die alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met deze maand: Bas' keuzefilm Saving Private Ryan van Steven Spielberg.

KinderKlassieker: Matilda (1996)

ZONDAG 25 NOVEMBER | 14:30 | KINDERKAARTJE: €5,-

Matilda is een klein, maar geniaal meisje. Op haar vierde leest ze al de klassiekers uit de wereldliteratuur. Haar ouders vinden haar maar lastig en raar. Eindelijk mag Matilda naar school, waar ze een juf treft die haar wél begrijpt en die het zelf ook niet makkelijk heeft. Samen nemen ze het op tegen het gemene schoolhoofd.

werk*werk**: Kopfkino Illustration + Gotspe

ZONDAG 25 NOVEMBER | VANAF 19:00  | GRATIS ENTREE

In deze vierde editie van werk*werk**, de zondagavonden in Kriterion: kleurrijke illustraties van Kopfkino • illustration en de muziek van Gotspe. Kopfkino is het alias van de Amsterdamse illustrator en graphic storyteller Anouschka Boswinous. Voor deze tentoonstelling maakte ze een serie met stedelijke observaties van situaties op straat.

Kriterion x IDFA: Bixa Travesty

ZONDAG 25 NOVEMBER IN KRITERION | 19:30 | €8,-

Deze documentaire volgt Brazaliaanse Transgender perfomer, zangeres en activist Linn da Quebrada. Da Quebrada gaat het gevecht aan met homofobie, transfobie en Brazilië's heteronormatieve machismo cultuur. Da Quebrada gebruikt het lichaam en het trans zijn om zich te uiten op politiek niveau in zowel publieke als prive sferen.

Symbiopsychotaxiplasm Take 2 1/2 (2005)

MAANDAG 26 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

In 1968 filmde William Greaves verschillende acteurstellen in een scene waarin de vrouw de relatie beëindigt met de echtgenoot. In Take 2 1/2 begint Greaves met scenes van één van die stellen en beelden van de crew die discussiëren over het verloop van de film.

Erfenissen ’68: Loin du Vietnam (1967)

DONDERDAG 29 NOVEMBER | 19:30 | €8,-

1968 wordt gezien als een kanteljaar. In ons 'Erfenissen '68-programma vertonen we films over de nasleep van dit jaar van revolutie en protes . Ditmaal vertonen we Loin du Vietnam waarin een paar van de grootste (Franse) regisseurs van de 20e eeuw; Godard, Varda, Resnais, Klein, Lelouch & Ivens een beeld schetsen van de situatie in Vietnam; een situatie die uiteindelijk leidde tot de '68 protesten.

Erfenissen ’68: Punishment Park (1971)

WOENSDAG 5 DECEMBER | 19:30 | €8,-

In onze erfenissen 68' reeks vertonen we films die de tijdsgeest van 1968 weergeven, ten ere van het feit dat het 50 jaar geleden is en vooral om gelijkenissen met het heden te trekken. Deze keer Punishment Park, een 'mockumentary' waarin iedereen die onderdeel is van de counterculture (Anti oorlog, feministen, communisten, hippies) als straf naar punishment park moet, een plek waarin ze een onmogelijke opdracht krijgen en de politie en het leger vrij spel hebben.

Cold War

VANAF 6 DECEMBER IN KRITERION

Cold War is een meeslepend liefdesverhaal van regisseur en scenarioschrijver Pawel Pawlikowski (Oscarwinnaar Ida en My Summer of Love). In het Polen ten tijde van de Koude Oorlog is het voor Wiktor en Zula liefde op het eerste gezicht. Ze beleven een gepassioneerde romance, maar worden gescheiden door politiek en tegenslagen.

Kriterion Kiest: Love Actually (2003) (35mm)

9 DECEMBER, 21:30 | 27 DECEMBER, 19:00

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met deze maand: Anna’s keuzefilm Love Actually van Richard Curtis.

The Poetess (2017)

WOENSDAG 12 DECEMBER | 19:30 | €8,-

De 43-jarige Hissa Hilal uit Saudi-Arabië verwerft internationale roem wanneer ze als een van de weinige vrouwen meedoet aan een talentenjacht op televisie voor Arabische dichters. Haar poëzie is controversieel: ze bekritiseert extremistische fatwa’s en neemt het op voor vrouwenrechten.

Shoplifters

VANAF 13 DECEMBER IN KRITERION

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen.

Wildlife

VANAF 20 DECEMBER IN KRITERION

Great Falls, Montana, jaren zestig. De gevoelige, veertienjarige Joe is het enige kind van Jeanette en Jerry, die op een golfbaan werkt. Wanneer hij zijn baan verliest en daarmee een doel in zijn leven, laat Jerry zijn vrouw en kind achter en sluit hij zich aan bij de brandweerlieden die een grote bosbrand bij de Canadese grens bestrijden.

Kriterion Kiest: Shrek (35mm) (2001)

ZONDAG 6 JANUARI, 21:30 | DONDERDAG 24 JANUARI | 19:00

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met in de maand januari: Laurie’s keuzefilm Shrek van Andrew Adamson en Vicky Jenson.

Styx (2018)

WOENSDAG 9 JANUARI | 19:30 | €8,-

Tijdens haar vakantie vaart de Duitse arts Rike in haar eentje met een zeilboot over de Atlantische oceaan. Haar reis wordt abrupt onderbroken wanneer ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt.

Climax

VANAF 10 JANUARI IN KRITERION

1996, een groep jonge dansers verzamelt zich in een afgelegen herberg voor een drie dagen durende repetitie. Op de laatste avond wordt er feest gevierd en raakt de schaal sangria vermengd met een flinke dosis LSD. Onder invloed verandert de sfeer drastisch in de loop van deze nacht en belanden de dansers in een waanzin van paradijselijke dromen en huiveringwekkende nachtmerries.

The House That Jack Built

VANAF 10 JANUARI IN KRITERION

Verenigde Staten, de jaren ‘70. De hyperintelligente Jack ontwikkelt zich over een periode van twaalf jaar tot een zeer ervaren seriemoordenaar.

Hoe Tem Je Een Draak 3

VANAF 16 JANUARI IN KRITERION

Wat begon met de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een jonge Viking en een echte Helleveeg-draak is nu uitgegroeid tot een trilogie over de avonturen van Hikkie en Tandloos.