Ichi the Killer (2001) | After Midnight

ELKE ZATERDAGNACHT IN JANUARI | 00:15

Wanneer een belangrijke gangsterbaas wordt vermoord, krijgt diens sadistische rechterhand Kakihara opdracht de dader op te sporen. Door getuigen aan vreselijke martelingen te onderwerpen, ontdekt Kakihara dat zijn baas werd vermoord door Ichi, een geheimzinnige jongeman die zijn tegenstanders met vlijmscherpe messen in zijn laarzen aan reepjes snijdt.

Exhibits: Noé Cottencin / Happy New Year Freedom

OPENING: ZONDAG 6 JANUARI  | GRATIS ENTREE

The news are the starting point of a story distancing from it by proposing a series of informations communicated in the form of slogans, abstract announcements and strange commercial breaks. The story is organized on the scale of the wall through a series of drawings constructed on a visual vocabulary based on image and word, where texts become songs, songs become texts, and the situations are lived by a family of recurrent characters such as top models, hairy men and other protagonists who don’t belong to the humans community.

Cold War

NU TE ZIEN | ENGLISH SCREENINGS: 20 + 21 JANUARY

Cold War is een meeslepend liefdesverhaal van regisseur en scenarioschrijver Pawel Pawlikowski (Oscarwinnaar Ida en My Summer of Love). In het Polen ten tijde van de Koude Oorlog is het voor Wiktor en Zula liefde op het eerste gezicht. Ze beleven een gepassioneerde romance, maar worden gescheiden door politiek en tegenslagen.

Shoplifters

NU TE ZIEN | ENGLISH SCREENINGS: 20+23 JANUARY

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen.

Kriterion x IDFA: Srbenka

ZONDAG 20 JANUARI | 19:30

De repetities voor een toneelstuk over de beladen etnische moord op een Servische tiener in 1991 veranderen steeds meer in een collectieve psychotherapie. Met het stuk wil de Kroatische theaterregisseur Oliver Frljić onverwerkte oorlogstrauma’s blootleggen, die er in hedendaags Kroatië toe leiden dat kinderen met Servische wortels nog steeds worden gepest en bedreigd.

Spoorloos (1988) | Moderne Klassieker

MAANDAG 21 JANUARI | 22:00

Volgens Stanley Kubrick is dit het engste film dat hij ooit heeft gezien. In deze ondergewaardeerde Nederlandse film is een man op zoek naar de waarheid van de vermissing van zijn vrouw. Gebaseerd op het boek Het gouden ei van Tim Krabbé.

Shrek (35mm) (2001) | Kriterion Kiest

DONDERDAG 24 JANUARI | 19:00

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met in de maand januari: Laurie’s keuzefilm Shrek van Andrew Adamson en Vicky Jenson.

Ernest en Celestine (2012) | KinderKlassieker

ZONDAG 27 JANUARI, 14:30

Ernest, een grote beer die verkouden is en honger heeft, zoekt in het vuilnis naar wat voedsel. Net op het moment dat hij iets in zijn mond wil stoppen hoort hij iemand roepen: "Stop!" De kleine muis die hij op wil eten zegt: "Als je me niet op eet geef ik alles wat je wil." Dit is het moment waarop de muis Célestine, die haar eigen hachje probeert te redden, het leven van Ernest op zijn kop zet.

Memories of Murder (2003)

MAANDAG 28 JANUARI | 22:00

Gebaseerd op de waargebeurde moorden in een dorp in Korea in 1986. Detective Seo uit Seoul gaat naar dit dorp om samen te werken met de lokale detective Park. Hun visie en manier van werken botst en hun wanhopige pogingen om de moorden te laten stoppen slaat langzaam door. Een van de beste murder mysteries aller tijden!

HIPHOP NL (2018) in Kriterion

WOENSDAG 30 JANUARI | 19:30 | €6,50 | GRATIS MET CINNEVILLE

Rajko Disseldorp interviewde voor Het Parool vrijwel iedere Nederlandse rapper en schreef het boek Hiphop in Nederland (2017). Het afgelopen jaar werkte hij aan een nieuw hiphopproject: de grootste documentaireserie over Nederlandse hiphop ooit gemaakt. 30 januari vertonen we de volledige serie in Kriterion als één film. Na de vertoning zal er een nagesprek plaatsvinden tussen Rajko Disseldorp en Tony Scott.

Climax

VANAF 31 JANUARI IN KRITERION

Een bejubelde, bedwelmende en overweldigende film waarin een dansrepetitie volledig uit de hand loopt; decadent, sexy en uitzinnig als een schilderij van Jeroen Bosch. Regisseur Gaspar Noé (Irréversible) overtreft zichzelf en maakte een film die alles wat je het afgelopen jaar zag in zijn schaduw stelt. Een groep virtuoze dansers verzamelt zich in een afgelegen schoolgebouw om te repeteren. Ze zijn op tournee in de VS. Het is de jaren ’90. De repetitie is een fenomenale en onvergetelijke dansperformance, die overloopt in een feestje om hun aanstaande succes te vieren.

Capharnaüm

VANAF 31 JANUARI IN KRITERION

In de rechtbank staat Zain, een 12-jarige jongen, voor de rechter. Rechter: "Waarom klaag je je ouders aan?" Zain: "Voor dat ze me leven hebben gegeven." De nieuwe film van regisseur Nadine Labaki (Caramel) is een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind.

Ali: Fear Eats The Soul (1973) | Moderne Klassieker

MAANDAG 4 FEBRUARI | 22:00

In een kroeg leert de 60-jarige weduwe Emmi een veel jongere Marokkaanse gastarbeider kennen, die ze gemakshalve Ali noemt. De twee kunnen best met elkaar opschieten en Emmi neemt de man mee naar huis. En nu ze toch samenwonen, besluiten ze ook te trouwen. Maar dat is niet naar de zin van Emmi's racistische schoonzoon, net als voor de onbegrijpende buitenwereld...

Ernest & Celestine winterpret

VANAF 6 FEBRUARI IN KRITERION

Ernest is een grote beer. Hij speelt graag muziek en eet jam. Ernest deelt zijn huis met Celestine, een vrolijk en vastberaden weesmuisje. De twee vrienden vervelen zich nooit. Zodra de eerste sneeuwvlokken vallen, bereiden ze zich voor op de winterslaap van Ernest.

Mulan (1998) | KinderKlassieker

10 & 24 JANUARI TE ZIEN IN KRITERION

"Mulan" is een animatiefilm die het verhaal vertelt van een jong meisje, genaamd Mulan, die zich probeert te bewijzen tegenover haar familie. Mulan doet haar uiterste best om goed voor de dag te komen bij de koppelaarster, maar eenmaal daar gaat alles fout en ze stelt haar familie teleur. Wanneer op een dag de Hunnen China binnenvallen, krijgt Mulan's vader het bevel om te dienen in het leger. Mulan's vader is echter zwak en daarom besluit Mulan om de plaats van haar vader in te nemen. Ze kleed zich als man en doet haar uiterste best om zich als man te gedragen, maar dat valt nog niet mee. Zal het Mulan lukken om China te redden van de ondergang?

Mystery Train (1989) | Moderne Klassieker

MAANDAG 11 FEBRUARI | 22:00

Een jong Japans stel met een obsessie voor het Amerika van de jaren 50 reist naar Memphis om Graceland en de Sun Studio's te bezoeken. Twee vrouwen die elkaar net ontmoet hebben besluiten een hotelkamer te delen. Een stel vrienden heeft na een vervelende dag ook nog een nacht waarin het allemaal uit de hand loopt. De verhalen komen allemaal samen in een vervallen hotel.

Welcome to Sodom (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 13 FEBRUARI | 19:30   

De schokkende realiteit van Sodom, de dumpplaats van elektronisch afval in Ghana, toont de duistere zijde van de oneindige behoefte aan nieuwe en betere producten in de Westerse consumentenmaatschappij.

Minding the Gap

VANAF 28 FEBRUARI IN KRITERION

Rockford, Illinois ligt in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier opgroeit, kijkt uit op werkeloosheid en armoede, maar drie middelbare schoolvrienden vinden een uitlaatklep in het skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt al hun avonturen. Maar hij legt ook vast hoe ze abrupt de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes, baby's en bedenken wat het nou eigenlijk betekent om een man te zijn. Jaren later keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te zien wat er van zijn vrienden is geworden.

Yomeddine (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 13 MAART | 19:30

Roadmovie over de reis van voormalig lepra patiënt Beshay. Na de dood van zijn vrouw beslist hij om voor het eerst de geïsoleerde leprakolonie te verlaten waar hij zijn hele leven woonde, om op zoek te gaan naar zijn familie, die hem daar ooit als klein kind achterliet. Samen met het weesjongetje Obama, waar hij zich over ontfermt heeft en zijn geliefde ezel begint hij aan een bijzondere reis door Egypte.

Acusada (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 10 APRIL | 19:30

De mooie, jonge Dolores is de enige die verdacht wordt van de moord op haar beste vriendin. Haar vrienden proberen alles om haar onschuld te bewijzen, maar als de zaak voorkomt, brengt Dolores zelf hun hele zaak in gevaar. Als de voor haar levensbepalende zaak vordert, ontwaakt een vreemde energie in haar die de familiebanden opschudt.

When the War Comes (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 8 MEI | 19:30

De Slowaakse Peter komt uit een middenklasse gezin en heeft een goed leven. Toch maakt hij zich zorgen over te toekomst van zijn land, met name de aanwas van immigranten. Als er oorlog dreigt wil hij goed voorbereid zijn en daarom is hij in zijn vrije tijd de leider van een paramilitaire beweging. Ze rekruteren Slovaakse tieners onder het toeziend oog van de regering.