Blue Movie (1971) | After Midnight

ELKE ZATERDAGNACHT IN MAART | 00:15

Het verhaal van Blue movie gaat over Michael die een paar jaar in de gevangenis heeft gezeten wegens ontucht met een minderjarig meisje, en het molesteren van een medegevangene. Wanneer hij vrijkomt, wordt hij begeleid door een reclasseringsambtenaar en in een flat in de Bijlmer geplaatst. Het drinken van een kop koffie ter kennismaking bij buurvrouw Elly is het begin van een seksuele relatie met haar. Het blijkt dat in het hele flatgebouw nogal losse zeden heersen...

The Breakfast Club (1985) | Kriterion Kiest

DONDERDAG 21 MAART, 21:30

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Met in de maand februari: Isa’s keuzefilm The Breakfast Club van John Hughes.

De Beste Films van 10 jaar Cineville

ZONDAG 24 MAART | 10:00 - 23:00

Cineville bestaat tien jaar! Om dat te vieren trekt het platform voor filmfanaten op zondag 24 maart door het land met tien van de beste films van het afgelopen decennium, samengesteld door Cineville-pashouders. Publiekslievelingen als Moonlight, La Grande Bellezza, Jagten en Black Swan zijn nog één keer te zien op het grote doek in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Deventer, Groningen, Hilversum, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Wageningen.

Inception (2010)

ZONDAG 24 MAART | 11:30

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had.

The Red Turtle (2016)

ZONDAG 24 MAART | 12:30

The Red Turtle is de eerste lange animatiefilm van Oscarwinnaar Michael Dudok de Wit. De film speelt zich af op een onbewoond eiland, waar een schipbreukeling aangespoeld is. Het verhaal schets op stilistische wijze grote gebeurtenissen uit zijn leven.

Borgman (2013)

ZONDAG 24 MAART | 14:15

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Black Swan (2010)

ZONDAG 24 MAART | 14:30

Breekbare, jonge, ballerina Nina is talentvol, maar onzeker. Wanneer de artistiek leider van het prestigieuze gezelschap waar ze danst besluit dat het tijd is voor een nieuwe prima ballerina voor de uitvoering van Tchaikovsky's Het Zwanenmeer is Nina zijn eerste keuze. Ze krijgt echte concurrentie van de wilde danseres Lily en verliest langzamerhand haar grip op de realiteit.

Jagten (2012)

ZONDAG 24 MAART | 16:30

Lucas is net gescheiden. Hij heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool, een nieuwe vriendin en kijkt uit naar het bezoek van zijn zoon Marcus tijdens de Kerst. Maar de kerstgedachte is opvallend afwezig. Klara, een 5-jarige leerling, beschuldigt Lucas van misbruik. De kleuterschool is in diepe schok en al gauw worden er vermoedens gewekt jegens Lucas. Wanneer het verhaal zich door het dorp verspreidt begint de kleine gemeenschap al snel uiteen te vallen.

Moonlight (2016)

ZONDAG 24 MAART | 16:45

De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

La Grande Bellezza (2013)

ZONDAG 24 MAART | 18:45

Onverschillig en verleidelijk biedt Rome zichzelf aan aan de verbaasde ogen van de toeristen: het is zomer en de stad straalt met een schoonheid die ongrijpbaar en onherroepelijk is. Jep Gambardella is heeft zijn hele leven fladderend door de stad doorgebracht, maar begint nu hij 65 is geworden langzaam in te zien dat achter de prachtige façade van de eeuwige stad misschien enkel een enorme leegte schuilt.

Call Me By Your Name (2017)

ZONDAG 24 MAART | 19:00

De gevoelige en gecultiveerde Elio is enig kind van de Amerikaanse-Italiaanse-Franse Perlman-familie. Hij kijkt uit naar weer een luie zomer in de villa van zijn ouders op het prachtige en rustige Italiaanse platteland. Dan arriveert Oliver, een academicus die zijn vader komt helpen met een onderzoek. Er ontstaat een plotselinge en heftige romance tussen de adolescente jongen en de zomergast aan de Italiaanse Rivièra.

Spring Breakers (2012)

ZONDAG 24 MAART | 21:30

Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.

The Grand Budapest Hotel (2014)

ZONDAG 24 MAART | 21:45

'The Grand Budapest Hotel' vertelt het verhaal van een legendarische hotelmanager (Ralph Fiennes) van een beroemd Europees hotel. Tussen de oorlogen in raakt hij bevriend met een jonge medewerker (Tony Revolori) die een vertrouweling van hem wordt. Het verhaal draait om de diefstal van een onbetaalbaar schilderij uit de Renaissance, de strijd om een enorm familiefortuin en de omwentelingen die Europa transformeren in de eerste helft van de 20e eeuw.

Knife in the Water (1962) | Moderne Klassieker

MAANDAG 25 MAART | 22:00

Knife in the Water speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist. De film speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist.

Project Protest | Maagdenhuisfilm (1969)

DINSDAG 26 MAART | 19:30 

Radio de Vrije Maagd geeft een update over de vele steunbetuigingen en we horen de opinie van de bouwvakkers en scholieren over de ‘revolutie’ van de jaren 1960 en 1970. De beelden doen sterk denken aan de Maagdenhuisbezetting in april 2015, waar net zoals in 1969 om meer medezeggenschap binnen de Universiteit werd geëist. De film werd gemaakt door Cineclub Vrijheidsfilms, de eerste Nederlandse politieke filmorganisatie die film als strijdmiddel hanteerde.

Ash is Purest White

VANAF 28 MAART IN KRITERION

In 2001 dreigt een mijnstad ten noordwesten van China een spookstad te worden. Hier woont de jonge Qiao, een keiharde vrouw die haar hart heeft verloren aan lokale bendebaas Bin.

A Private War

VANAF 28 MAART IN KRITERION

A Private War is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een van de meest gevierde oorlogscorrespondenten van deze tijd: de Britse Marie Colvin (Rosamund Pike).

Wajib

VANAF 28 MAART IN KRITERION

De jonge Palestijn Shadi keert terug naar zijn geboortestad Nazareth om er de bruiloft van zijn zus Amal bij te wonen. Hij woont al enkele jaren in Italië en werkt er als architect. Zijn vader, een leraar, is alleen achter gebleven. Zijn vrouw heeft hem én Palestina een tijdje geleden verlaten om een nieuw leven op te bouwen in het buitenland.

Kriterion UNHEARD: Das Kabinett des Dr. Caligari x BOYE

VRIJDAG 29 MAART | 21:00 – 03:00

De live soundtrack die BOYE maakt bij de film Das Kabinett des Dr. Caligari is van ongehoorde schoonheid. Letterlijk ongehoord was het optreden ook, toen Kriterion afgelopen zomer de handen ineen sloeg met SEXYLAND. Wij waren lyrisch en sindsdien zijn we vastberaden om het geheel te herhalen. Nu, in de grote filmzaal met nog beter geluid en nog meer feest, achteraf in onze eigen vertrouwde foyer: Das Kabinett des Dr. Caligari x BOYE, vrijdag 29 maart in Kriterion.

Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971) | KinderKlassieker

ZONDAG 31 MAART | 14:30

Als de chocoladefabrikant Willy Wonka een prijsvraag uitschrijft waarmee vijf gelukkigen een tour door zijn fabriek kunnen winnen, is de hele wereld in rep en roer. De gelukkige Charlie is één van de winnaars. Maar tijdens de rondleiding krijgen de andere kinderen één voor één pech.

Cold Case Hammarskjöld

VANAF 4 APRIL IN KRITERION

Volg regisseur Mads Brügger in zijn opzienbarende zoektocht naar het lot van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjold, wiens vliegtuig in 1961 onder vreemde omstandigheden neerstortte in Afrika.

Knife + Heart (2018) | After Midnight

ELKE ZATERDAGNACHT IN APRIL | 00:15

Een voor een worden de acteurs die figureren in Anne's homo-erotische pornofilms vermoord door een gemaskerde moordenaar. De politie lijkt nauwelijks interesse te hebben in de moorden, dus gaat Anne (Vanessa Paradis) zelf op onderzoek uit. Ondertussen rouwt ze om haar stukgelopen relatie met Loïs, die als editor aan haar films werkt.

Requiem for the American Dream (2015)

WOENSDAG 3 APRIL | 19:30

Wie voor een dubbeltje geboren is, kan een kwartje worden. Het idee van de Amerikaanse droom houdt in dat het voor iedereen mogelijk is om zich omhoog te werken. De Amerikaanse filosoof en politiek activist Noam Chomsky verteld in een serie lange interviews hoe er een einde kwam aan deze American Dream.

Propaganda (2012)

ZONDAG 7 APRIL | 19:30

Slavko Martinov presenteert in Propaganda Noord-Koreaanse anti-westerse propaganda, opnieuw ingezet als anti-Noord-Koreaanse propaganda.

The Atomic Cafe (1982)

ZONDAG 7 APRIL | 21:30

Het Trio Jayne Loader, Kevin Rafferty en Pierce Rafferty heeft Amerikaanse propaganda geapproprieërd om er een nieuwe betekenis aan te geven. Door het nauwkaurig hermonteren van propaganda van de Amerikaanse overheid en Amerikaanse militaire trainingsvideos krijgt het een nieuwe, komische maar tevens duistere betekenis.

Acusada (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 10 APRIL | 19:30

De mooie, jonge Dolores is de enige die verdacht wordt van de moord op haar beste vriendin. Haar vrienden proberen alles om haar onschuld te bewijzen, maar als de zaak voorkomt, brengt Dolores zelf hun hele zaak in gevaar. Als de voor haar levensbepalende zaak vordert, ontwaakt een vreemde energie in haar die de familiebanden opschudt.

Is the Man Who is Tall Happy? (2013)

ZONDAG 14 APRIL | 19:30

De Franse filmmaker Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) bewerkte gesprekken met Noam Chomsky tot een kleurrijke, geanimeerde documentaire, waarmee hij diens leerstukken treffend illustreert en complementeert.

When the War Comes (2018) | Movies that Matter On Tour

WOENSDAG 8 MEI | 19:30

De Slowaakse Peter komt uit een middenklasse gezin en heeft een goed leven. Toch maakt hij zich zorgen over te toekomst van zijn land, met name de aanwas van immigranten. Als er oorlog dreigt wil hij goed voorbereid zijn en daarom is hij in zijn vrije tijd de leider van een paramilitaire beweging. Ze rekruteren Slovaakse tieners onder het toeziend oog van de regering.