Kriterion AM: The Maus (2017)

ELKE ZATERDAGNACHT IN DECEMBER | 00:15 | €8,-

Koppel Alex en Selma reist samen af naar het hart van Bosnië-Herzegovina. Wanneer ze midden in het bos autopech krijgen besluiten ze te voet op weg te gaan naar het dichtstbijzijnde stadje om hulp te zoeken. Alex - de onbezorgde Berlijner - ziet geen problemen met het verkennen van het donkere woud, maar Selma, een jonge moslima die de etnische zuiveringen van de Bosnische oorlog overleefde, is huiverig. The Maus laat de horror van oorlog op nietsontziende wijze zien.

Exhibits: Beige Blessings // Hansje Struijk

8 DECEMBER - 14 JANUARI 

Het werk van Hansje Struijk bestaat uit illustraties en schilderijen. Voor deze serie werkte ze vanuit een fascinatie voor het fenomeen van een lievelingskleur hebben, en een zwak voor de kalmerende kleur beige.

Cinema Discutabel: Hands Over The City

DONDERDAG 14 DECEMBER | 19.30 | €8,-

Hands over the City (1963) is een Italiaanse film met in de hoofdrol geslepen vastgoedbonzen en corrupte bestuurders in het Napels van de jaren zestig. Hoewel we Italië graag associëren met maffiapraktijken en vastgoedschandalen, laat Tim Verlaan in zijn inleiding zien dat politiek en projectontwikkelaars het in de jaren zestig ook in Nederland net iets te goed met elkaar konden vinden.

Instant Dreams

NU TE ZIEN

Instant Dreams is een overweldigende filmische reis over vier mensen, wiens leven is verbonden door de fascinatie en liefde voor de instant film van Polaroid, die in 2008 het einde van de instant film aankondigde.

Recht verbeeld in Kriterion: Fuocoammare (2016)

VRIJDAG 15 DECEMBER | 16:30 | €8,-

Onder erbarmelijke omstandigheden zetten talloze bootvluchtelingen hun leven op het spel voor de oversteek naar Europa. Het piepkleine Italiaanse eilandje Lampedusa is de plek waar vele van hen stranden. Fuocoammare laat zien wat voor overdonderende invloed dit heeft op de bewoners van het eiland.

Cinema Discutabel | IDFA in Kriterion: The Work

ZONDAG 17 DECEMBER | 19:30 | €8,-

Twee keer per jaar komt een groep mannen bijeen voor een vierdaagse therapiesessie in een verrassende setting: New Folsom Prison in Californië. De deelnemers zijn zowel veroordeelde moordenaars en bendeleden als mannen van buiten de gevangenismuur. The Work volgt deze mannen en is een emotioneel, intens en bij vlagen hartverscheurend document dat alle vooroordelen over criminaliteit en mannelijkheid volledig op zijn kop zet.

Sessies op Zondag: Nana

ZONDAG 17 DECEMBER | 20.00 | GRATIS ENTREE

Nana is een in Rotterdam woonachtige zangeres die melancholische liedjes schrijft. Deze komt ze zondag 17 december voor je zingen in je tweede huiskamer a.k.a. de foyer van Kriterion.

The Untouchables (1987)

MAANDAG 18 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Chicago is in de jaren '30, de tijd van de drooglegging: een gewelddadige, corrupte stad, en bovendien de stad van legendarische maffioso Al Capone. Deze afpersende, moordende gangster runt de stad alsof het zijn eigendom is en lijkt voor niets of niemand bang. Niemand is er ooit in geslaagd Al Capone te grijpen, totdat bescheiden, goedgelovige federal agent Eliot Ness op de zaak wordt gezet...

Manufactured Landscapes (2006)

 WOENSDAG 20 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Als mens hebben we in ons bestaan veel aanpassingen aan onze omgeving doorgevoerd. De Canadese fotograaf Edward Burtynsky heeft jarenlang de somber stemmende overblijfselen van onze zucht naar vooruitgang vastgelegd. Zo weet hij industriële, gefabriceerde landschappen, zoals geëxploiteerde kolenmijnen, vervuilde rivieren, bergen van onbruikbare computeronderdelen, olievelden en immense fabriekshallen indrukwekkend weer te geven.

The Disaster Artist

VANAF 21 DECEMBER IN KRITERION

The Disaster Artist vertelt het verhaal achter het 2003 uitgebrachte The Room, de cultklassieker die weleens de Citizen Kane van de slechte films genoemd wordt. De regie van de film is in handen van James Franco, die tevens de rol van Tommy Wiseau speelt in de film.

Dag van de Korte Film

DONDERDAG 21 DECEMBER | 19:30 | €8,- 

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film. Met een speciaal samengesteld filmprogramma wordt het publiek in de Nederlandse filmtheaters getrakteerd op de beste korte films van eigen bodem, zoals Lejla en Grijs is ook een Kleur.

KinderKlassieker: Minoes (2001)

ZONDAG 10 EN 24 DECEMBER | 12:30 | €5,- VOOR KINDEREN

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame. Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Op de 24ste wordt deze Kinderklassieker vergezeld door een katachtig kerstfeestje!

A Zed & Two Noughts (1985)

WOENSDAG 27 DECEMBER | 22:00 | €5,-

De tweeling Oliver en Oswald, beide zoöloog, werkt in een dierentuin om het gedrag van dieren te bestuderen. Op een dag raken hun beide vrouwen betrokken bij een auto-ongeluk veroorzaakt door een enorme zwaan, waarbij zij allebei omkomen en een derde vrouw haar been verliest. Oliver en Oswald ontwikkelen een obsessie met groei, dood en verval en beginnen time-lapse-videos van dierenkadavers te maken.

The Good, the Bad and the Ugly (1966)

DONDERDAG 28 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Klassieke spaghettiwestern The Good, the Bad and the Ugly vertelt het verhaal van drie vrijbuiters die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog jacht maken op een kist met een enorme berg gouden munten erin. Hoewel ze elkaar niet kunnen luchten of zien worden ze door een samenloop van omstandigheden gedwongen tot samenwerking.

You Were Never Really Here

VANAF 4 JANUARI IN KRITERION

Joe is een getraumatiseerde oorlogsveteraan die als een schaduw door het leven gaat. In dienst van een bevriende privé-detective krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus op te sporen.

Double Bill: Fargo + Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

7 JANUARI | 19.15 | COMBI-TICKET €15,-

Ter ere van de ijzersterke actrice Frances McDormand en de release van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri vertonen we eenmalig deze nieuwe film in combinatie met de klassieker Fargo van de gebroeders Coen.

Fargo (1996)

7 JANUARI | 19.15 | €8,-

Jerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden... maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen.

KinderKlassieker: Kauwboy (2012)

ZONDAG 7 EN 28 JANUARI | 12:30 | €5,- VOOR KINDEREN

Jojo, een levenslustige jongen van tien jaar uit een gebroken gezin, waar de vader stemmingswisselingen heeft en de moeder afwezig is, vindt troost in een onverwachte vriendschap met een jonge kauw. Hij moet de kauw verborgen houden voor zijn vader, want die houdt er niet van dieren in huis te hebben.

MtM on Tour – Januari – Tamara

WOENSDAG 10 JANUARI | 19.30 | €8,-

Na een rechtenstudie in Parijs bezoekt Teo zijn ouders in Venezuela. Hij is van plan snel terug te keren naar zijn goede vrienden in de vrijgevochten stad, waar hij zich meer thuis voelt dan in zijn conservatieve geboorteplaats. Maar wanneer zijn moeder ernstig ziek blijkt te zijn, besluit hij bij haar te blijven en voor haar te zorgen.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

VANAF 11 JANUARI IN KRITERION

Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes (Frances McDormand) een gedurfde stap.

Recht verbeeld in Kriterion: A Civil Action (1998) (35mm)

VRIJDAG 12 JANUARI | 16:30 | €8,-

Wanneer meerdere kinderen overlijden door vervuild drinkwater wordt de hulp van big shot advocaat in geschakeld om gerechtigheid te krijgen. Echter blijkt deze zaak gecompliceerder dan aanvankelijk verwacht.

Mesteren

VANAF 18 JANUARI IN KRITERION

Met deze satire, thriller en drama ineen geeft Charlotte Sieling en prachtige inkijk in de kunstwereld van Kopenhagen en voorziet deze van het nodige commentaar.

Downsizing

VANAF 25 JANUARI IN KRITERION

In Downsizing ontdekken Noorse wetenschappers hoe ze als oplossing voor overbevolking mensen kunnen laten krimpen tot een lengte van bijna 13 centimeter. Het plan is om dit in 200 jaar tijd wereldwijd in te voeren. Al snel komen mensen erachter dat ze in een miniatuurwereld meer waar voor hun geld kunnen krijgen.

Las Hijas de Abril

VANAF 18 JANUARI IN KRITERION

Valeria is 17 en zwanger. Ze woont in Puerto Vallarta met haar zus Clara. Valeria heeft haar zwangerschap lang verborgen weten te houden voor haar afwezige moeder April, maar door de financiële druk en de overweldigende verantwoordelijkheid om een baby in huis te hebben, besluit Clara hun moeder te bellen.

The Florida Project

VANAF 8 FEBRUARI IN KRITERION

De 6-jarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes het terrein te verkennen en kattenkwaad uit te halen. Haar 22-jarige moeder doet ondertussen haar best om zo goed ze kan voor haar te zorgen, maar wil ondertussen als twintiger ook gewoon wat lol kunnen beleven.

I, Tonya

VANAF 22 FEBRUARI IN KRITERION

De getalenteerde kunstschaatsster Tonya Harding komt in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 1994 in opspraak wanneer haar entourage betrokken blijkt bij een brutale aanval op haar ploeggenote en rivale Nancy Kerrigan.