Exhibits: Femke Hermans

18 JANUARI - 2 FEBRUARI | DAGELIJKS TE ZIEN

Femke Hermans is afstuderend fotograaf aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze maakt poëtische, intuïtieve beelden met de verhalen van anderen als basis. Archiefmateriaal en gevonden beeld spelen hierbij vaak een belangrijke rol. Voor deze tentoonstelling heeft Femke op basis van archiefmateriaal het verhaal van haar oma gedurende de Tweede Wereldoorlog vertelt.

Kriterion AM: Suspiria (1977)

ELKE ZATERDAGNACHT IN JANUARI | 00:15 | €8,-

In Dario Argento's prachtig gestileerde, barokke horrormeesterwerk Suspiria over een prestigieuze dansacademie in Duitsland ontdekt Amerikaanse balletstudente Suzy nadat haar komst een reeks mysterieuze gebeurtenissen en bloederige moorden in gang zet dat deze academie niet zo lieflijk is als de dansende studentes doen vermoeden.

Mesteren

NU TE ZIEN

Met deze satire, thriller en drama ineen geeft Charlotte Sieling en prachtige inkijk in de kunstwereld van Kopenhagen en voorziet deze van het nodige commentaar, dit alles door een verhaal te vertellen over rivaliteit tussen vader en zoon.

Las Hijas de Abril

NU TE ZIEN

Valeria is 17 en zwanger. Ze woont in Puerto Vallarta met haar zus Clara. Valeria heeft haar zwangerschap lang verborgen weten te houden voor haar afwezige moeder April, maar door de financiële druk en de overweldigende verantwoordelijkheid om een baby in huis te hebben, besluit Clara hun moeder te bellen.

Cinema Discutabel | IDFA in Kriterion: Happy Winter

ZONDAG 21 JANUARI | 19:30 | €8,-

Het leven is mooi op het strand van Mondello, bij Palermo. Een badplaats op Sicilië waar weinig toeristen komen, maar des te meer Italianen, die elke zomer hun intrek nemen in honderden kleine strandhuisjes. Het strand vormt een microkosmos van het Italiaanse leven.

Ivan’s Childhood (1962)

MAANDAG 22 JANUARI | 22:00 | €5,-

Andrej Tarkovski's debuutfilm vertelt het verhaal van het twaalfjarige weesjongetje Ivan en zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog wanneer hij zich aansluit bij een groep van Sovjet-partizanen. De film speelt zich af op het oostfront van de oorlog, waar een hevige strijd woedt tussen het 'Rode leger' en de Duitse Wehrmacht.

Pierrot le Fou (1965)

WOENSDAG 24 JANUARI | 19:30 | €8,- 

Jean-Luc Godard staat bekend om zijn gigantische kennis van kunst. Dit uit hij dan ook graag in zijn films, het hoogtepunt hiervan is Pierrot le Fou. In deze film zijn Pierrot en zijn geliefde Marianne op de vlucht zijn voor Algerijnse criminelen en komen hierdoor in allerlei problemen terecht.

Downsizing

VANAF 25 JANUARI IN KRITERION

In Downsizing ontdekken Noorse wetenschappers hoe ze als oplossing voor overbevolking mensen kunnen laten krimpen tot een lengte van bijna 13 centimeter. Het plan is om dit in 200 jaar tijd wereldwijd in te voeren. Al snel komen mensen erachter dat ze in een miniatuurwereld meer waar voor hun geld kunnen krijgen.

werk*werk**: Atelier Jùnn + Gita Buhari

4 FEBRUARI 2018 | VANAF 17.00 | GRATIS ENTREE

werk*werk*, de feestelijke samenvoeging van de openingen van Kriterion Exhibits en Sessies op Zondag, zal geboren worden op zondag 4 februari met de tentoonstelling Collodion Series van fotografenduo Atelier Jùnn en een knusse muzikale sessie die snel aangekondigd zal worden.

Days of Heaven (1978)

WOENSDAG 31 JANUARI | 19:30 | €8,-

Days of Heaven werd door The Guardian in 2011 “de mooiste film ooit gemaakt” genoemd. Deze film, over het leven twee geliefden op een boerderij in Texas aan het begin van de 20e eeuw is een visueel gedicht geïnspireerd op de kunststromingen Frans en Amerikaans realisme.

 

KinderKlassieker: Kauwboy (2012)

ZONDAG 7 EN 28 JANUARI | 12:30 | €5,- VOOR KINDEREN

Jojo, een levenslustige jongen van tien jaar uit een gebroken gezin, waar de vader stemmingswisselingen heeft en de moeder afwezig is, vindt troost in een onverwachte vriendschap met een jonge kauw. Hij moet de kauw verborgen houden voor zijn vader, want die houdt er niet van dieren in huis te hebben.

Dreams (1990)

WOENSDAG 7 FEBRUARI | 19:30 | €8,-

In Dreams, een van Kurosawa’s laatste en meest experimentele films, heeft de regisseur acht verschillende van zijn eigen dromen verfilmd. Door de surrealistische aard van dromen is alles mogelijk. Zoals het ontmoeten van Van Gogh (Martin Scorsese) in een van zijn schilderijen tot aan een schilderachtige nucleaire meltdown van mt. Fuji.

Early Man (NL)

VANAF 7 FEBRUARI IN KRITERION

Het stenen tijdperk versus het bronzen tijdperk. Early Man is de nieuwste familiefilm uit de studio van Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun The Sheep. Een hilarische komedie die zich afspeelt in het begin der tijden.

The Florida Project

VANAF 8 FEBRUARI IN KRITERION

De 6-jarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes het terrein te verkennen en kattenkwaad uit te halen. Haar 22-jarige moeder doet ondertussen haar best om zo goed ze kan voor haar te zorgen, maar wil ondertussen als twintiger ook gewoon wat lol kunnen beleven.

MtM on Tour – Februari – Risk

WOENSDAG 14 FEBRUARI | 19.30 | €8,-

Onthullend portret van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Oscarwinnende regisseur Laura Poitras volgt hem gedurende zes jaar. Wat aanvankelijk een positief document van een visionaire figuur had moeten zijn verandert in een karakterstudie van een narcistische man die graag gevoelige zaken van anderen blootlegt, maar fel uithaalt wanneer hij zelf onder de loep genomen wordt.

Chinese New Year: Soul Mate (2016)

ZATERDAG 17 FEBRUARI | 21:00 | €8,-

Wanneer Ansen (Zhou Dongyu) tijdens een metrorit in Shanghai oude vlam Jia-ming (Li Cheng-bin) tegen het lijft loopt, wordt ze door hem geïnformeerd over het bestaan van ‘Soul Mate’: een online, autobiografische roman over haar voormalige vriendschap met de auteur, July (Yao Xinyan). Ansen besluit thuis de roman te lezen, en wordt vervolgens overladen met twee decennia aan emotionele herinneringen.

I, Tonya

VANAF 22 FEBRUARI IN KRITERION

De getalenteerde kunstschaatsster Tonya Harding komt in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 1994 in opspraak wanneer haar entourage betrokken blijkt bij een brutale aanval op haar ploeggenote en rivale Nancy Kerrigan.

Phantom Thread

VANAF 1 MAART IN KRITERION

Met zijn nieuwste film schept Paul Thomas Anderson een fraai aangekleed portret van een artiest die een creatieve ontdekkingsreis doormaakt, en van de vrouwen die zijn wereld draaiende houden.

MtM on Tour – Maart – Newton

WOENSDAG 14 MAART | 19.30 | €8,-

Humor is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een film over het in goede banen leiden van een democratisch proces. Regisseur Amit Masurkar slaagt er echter in om zijn film over Indiase ambtenaar Newton te doorspekken van zwarte humor en won daarmee de CICAE-award op de Berlinale 2017.

Lady Bird

VANAF 5 APRIL IN KRITERION

Christine 'Lady Bird' McPherson (Saoirse Ronan, Brooklyn, Atonement) zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder (Laurie Metcalf, The Big Bang Theory), maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt.

MtM on Tour – April – Beauty and the Dogs

WOENSDAG 11 APRIL | 19.30 | €8,-

Tijdens een studentenfeest in Tunis ontmoet Mariam de mysterieuze Youssef. Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nacht waarin Mariam zal moeten vechten voor haar rechten en waardigheid in een corrupt systeem.

MtM on Tour – Mei – Onderkomen

WOENSDAG 9 MEI | 19.30 | €8,-

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.