Kriterion AM: Ninja Scroll (Jûbê ninpûchô) (1993)

ELKE ZATERDAGNACHT IN APRIL | 00:15 | €8,-

Zwaardvechter Jubei Kibagami is na verraden te worden in het verleden helemaal klaar met politieke spelletjes en besluit als huurling door Japan te trekken. Het lukt hem echter niet lang om weg te blijven van de politiek wanneer hij vrouwelijke ninja Kagero ontmoet en redt van een man wiens huid (letterlijk) zo hard als steen is, en zo terecht komt in een web van politieke intriges. Deze anime van Yoshiaki Kawajiri behoort inmiddels tot de klassiekers en staat bekend om de brute mix van seks, geweld en zwaardvechten.

The Rider

NU TE ZIEN

Brady Jandreau, Cat Clifford en Lane Scott spelen de hoofdrollen in The Rider van Chloé Zhao (Songs My Brother Thaught Me). In dit emotionele drama met adembenemende beelden staat de zoektocht naar identiteit van een man in Amerika centraal.

4/20 in Kriterion: Clerks (1994)

VRIJDAG 20 APRIL | 16:20 | FILM + JOINT €11,-, LOSSE FILM €8,-

Op de dag die is uitgegroeid tot internationale dag van het roken van pretsigaretjes, joints, toeters, jonkos en stickies vertonen we een film vol stonerhumor van de bovenste plank: de cultklassieker Clerks waarin kassajongens Dante en Randal hun dagen keuvelend, discussiërend en mijmerend doorbrengen in een buurtwinkel in New Jersey.

KinderKlassieker: Het Zakmes (1992)

ZONDAG 8 EN 22 APRIL | 12:30

Een mooie en spannende film over de twee vrienden Mees en Tim. Ze verliezen elkaar uit het oog omdat Tim verhuist. Op allerlei manieren probeert Mees zijn vriend te bereiken omdat hij hem zijn zakmes wil teruggeven. Dan komt hij op een geniaal idee: meedoen aan een tv-spel, dan zal Tim hem wel zien!

Kids (1995)

MAANDAG 23 APRIL | 22:00 | €5,-

Het spraakmakende Kids volgt 24 uur een losgeslagen groepje pubers in New York, die een leven leiden vol drugs, diefstal en seks. Vijftienjarige hoofdpersoon Telly gaat alleen naar bed met maagden, als een alternatieve vorm van veilige seks. Ex-bedpartner Jennie komt er echter achter dat Telly hiv heeft en zoekt hem overal door de stad om te voorkomen dat hij nog meer meisjes besmet.

Best Of CinemAsia 2018

ZATERDAG 28 APRIL IN KRITERION

CinemAsia neemt nog één dag Kriterion over om vier prijswinnende programmaonderdelen (één shorts-blok en drie speelfilms) van de afgelopen editie van CinemAsia Film Festival te vertonen tijdens Best Of CinemAsia op 28 april. Toen gemist? Grijp dan nu je kans om de crème de la crème van de Aziatische cinema te bewonderen!

CinemAsia Best Of: FilmLAB shorts

ZATERDAG 28 APRIL | 15:00 | €10,-

Het CinemAsia FilmLAB is een programma dat in het leven is geroepen om een breed scala aan Aziatische diaspora en vergelijkbare identiteiten in Nederland en het buitenland op het witte doek en op televisie te representeren. Nederlands-Aziatische filmmakers, schrijvers, cinematografen en acteurs hebben een wereld aan verhalen te vertellen die maar zelden in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

CinemAsia Best Of: 1987: When the Day Comes

ZATERDAG 28 APRIL | 17:00 | €10,-

In 1987 wordt student Park Yong-chul door Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsagenten doodgemarteld. Openbare aanklager Choi weigert het incident in de doofpot te stoppen en geeft het bevel uit voor een autopsie. Dit politieke epos is een verfilmd testament van het gevecht voor democratie en mensenrechten

CinemAsia Best Of: The Great Buddha+

ZATERDAG 28 APRIL | 19:00 | €10,- Pickle, een zachtmoedige nachtbewaker in een fabriek, doodt de saaie uurtjes door te hangen met zijn beste vriend Belly Button. Op een dag krijgen de twee het idee om stiekem de dashcam-video’s van Pickle’s baas te bekijken. Dan ontdekken ze per ongeluk een onuitsprekelijk geheim dat een ridicule kettingreactie veroorzaakt en het leven van de twee voorgoed verandert.

CinemAsia Best Of: A Taxi Driver

ZATERDAG 28 APRIL | 21:00 | €10,-

Een Duitse journalist krijgt een tip dat er iets staat te gebeuren in Gwangju en huurt een taxichauffeur in om de stad binnen te komen. Eenmaal gearriveerd vinden ze een stad aan die compleet belegerd is en waar de inwoners, onder leiding van een groep vastberaden studenten, vechten voor hun vrijheid.

Sovjet Double Bill (The Death of Stalin + October)

ZONDAG 29 APRIL | VANAF 19:00 | €15,-

De Britse satire op de dagen na Stalin's dood, The Death of Stalin, gaat zondag 29 april in voorpremière. Daaraan voorafgaand vertonen we de Sovjet-klassieker October uit 1928 van Sergei Eisenstein. De film wordt ingeleid door UvA-docent en Stalin-expert Erik van Ree.

October (Ten Days That Shook The World) (1928)

ZONDAG 29 APRIL | 19:00 | €8,-

Het Centrale Committee van de Soviet Unie besloot in 1927 dat het de tiende verjaardag van de Oktober Revolutie met een grootse film wilde herdenken en vroeg daarvoor de beste regisseur die het land ooit heeft gekend: Sergei Eisenstein. 'Oktyabr' (October) is een epische drama over de beroemdste revolutie uit de geschiedenis en is zo nauwkeurig en subliem gemaakt dat het wel een ooggetuigenverslag van de gebeurtenissen lijkt.

The Death of Stalin

VANAF 3 MEI IN KRITERION | VOORPREMIÈRE ZONDAG 29 OKTOBER 21:45

Nadat Josef Stalin op een ochtend in maart 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Het gekonkel en de machtsspelletjes in het Kremlin draaien op volle toeren. Een hilarische strijd om de macht is begonnen.

Harold and Maude (1971)

MAANDAG 30 APRIL | 22:00 | €5,-

Harold is een eenzame jongeman van goede komaf met een obsessie voor de dood. Tijdens één van zijn rituele begrafenisbezoeken ontmoet hij Maude, een dame op bejaarde leeftijd die er een inspirerende levensvisie op na houdt. Harold is zwaar onder de indruk en er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap.

KinderKlassieker: Fantastic Mr. Fox (2009)

WOENSDAG 2 MEI, ZONDAG 13 EN 27 MEI | 12:30 

De op het gelijknamige boek van Roald Dahl gebaseerde stop-motionfilm Fantastic Mr. Fox is een hartverwarmende kinderfilm over de spannende avonturen van Mr. Fox en Mrs. Fox. De animaties zijn prachtig en de composities gestileerd, zoals je kan verwachten van een film van Wes Anderson.

4 en 5 mei in Kriterion

VRIJDAG 4 MEI VANAF 19:30 | ZATERDAG 5 MEI VANAF 19:30 

Herdenken en de vrijheid vieren blijven overal en altijd van groot belang. De wortels van Kriterion liggen in de Tweede Wereldoorlog, en dat maakt de urgentie van een uitgebreid programma rondom 4 en 5 mei nog groter. Op 4 mei zal er een panelgesprek en toespraak plaatsvinden en screenen we twee documentaires. Op 5 mei vieren we de vrijheid samen met TranScreen Film Festival.

Check It (2016)

ZATERDAG 5 MEI | 19:30

Op een steenworp afstand van het Witte Huis bevindt zich een beruchte tippelzone waar zwarte homoseksuele prostitués hun klanten oppikken. Een aantal van hen behoort tot Check It, een gang die uit nood werd geboren toen Washington DC geconfronteerd werd met escalerend geweld jegens de LGBT-gemeenschap. Om zichzelf en elkaar te beschermen, besloten zwarte homo- en transseksuelen hun krachten te bundelen.

MtM on Tour – Mei – Onderkomen

WOENSDAG 9 MEI | 19.30 | €8,-

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Isle of Dogs

VANAF 10 MEI IN KRITERION

De nieuwe animatie van Wes Anderson vertelt het verhaal van Atari Kobayashi, een 12-jarig pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi. Na het uitroepen van de noodtoestand worden alle huisdieren van Megasaki City verbannen naar een grote afvalstortplaats genaamd Trash Island.

24H Oost: After Midnight

ZATERDAG 12 MEI | 00:15 | GRATIS

Tijdens 24H Oost zal na middernacht in Kriterion een lekker lugubere gratis verrassingsfilm worden vertoond, een film die het daglicht niet kan verdragen. De film is voor alle grote mensen, maar streng verboden voor kinderen.

Under The Tree

VANAF 17 MEI IN KRITERION

Wanneer de buren van Baldvin en Inga beginnen te klagen over een boom die teveel schaduw werpt op hun tuin, loopt de zo onschuldig lijkende, typische burenruzie onverwachts steeds meer uit de hand.