Kriterion AM: From Dusk Till Dawn (1996)

ELKE ZATERDAGNACHT IN NOVEMBER | 00:15 | €8,-

Klassieke gory B-film van Robert Rodriguez en Quentin Tarantino waarin laatstgenoemde en George Clooney de moordzuchtige broertjes Gecko spelen die in een wel heel ruige bar terecht komen wanneer ze naar Mexico vluchten na het plegen van een bloederige overval. De perfecte combinatie van pulp, achtervolgingen, komedie, een gijzelneming en sexy vampiers.

8 ½ (1963) (35mm)

MAANDAG 20 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

Filmregisseur Guido Anselmi besluit zich terug te trekken in een kuuroord nadat hij na zijn laatste hitfilm even verlegen zit om inspiratie. Hij krijgt echter geen rust. Terwijl hij zich het hoofd breekt over een nieuwe film komt hij door allerlei beslommeringen niet toe aan het uitwerken van een goed scenario. Federico Fellini maakte met 8 ½ een 'film over een film' waarin hij zijn eigen identiteit als filmmaker onderzoekt.

 

Cinema Discutabel: The Salt of the Earth

WOENSDAG 22 NOVEMBER | 19:30 | €8,-

The Salt of the Earth is een achtbaan met emotionele diepte- en hoogtepunten. Het naarste en het mooiste van de wereld wordt je ongefilterd voorgeschoteld. De fotograaf Sebastião Salgado laat je reflecteren op de grootste contrasten die er tussen mensen bestaan.

An Inconvenient Sequel

VANAF 23 NOVEMBER IN KRITERION

Tien jaar na de eerste film van Al Gore, An Inconvenient Truth, nu een vervolg: An Incovenient Sequal. Het klimaat schreeuwde toen al om aandacht en anno 2017 zeker. Onvermoeibaar strijd hij samen met talloze klimaatdeskundigen om een  invloed uit te oefenen op het internationale klimaatbeleid.

Freddie Mercury Tribute: Queen Live at Wembley in het café

VRIJDAGAVOND 24 NOVEMBER IN DE FOYER | GRATIS TOEGANKELIJK

Op 24 november eindigt het 25ste sterfjaar van rock- (en algemene) legende Farrokh "Freddie" Mercury, zanger en frontman van Engelse rockgroep Queen. Dit willen we niet in stilte voorbij laten gaan, en daarom vertonen we vrijdagavond de opname van Queen's concert in Wembley Stadium uit 1986. (Her)beleef deze legendarische (daar is ie nog een keer) avond in de foyer van Kriterion. Niemand houdt je tegen als je wilt meezingen!

 

KinderKlassieker: Abeltje (1998)

ZONDAG 12 EN 26 NOVEMBER | 12:30 | €5,- VOOR KINDEREN

De ongeveer twaalfjarige Abeltje krijgt een baantje in een warenhuis als liftboy. Hij mag van de bedrijfsleider absoluut niet aan het intrigerende groene knopje in de lift komen. Wie zou zo'n uitdaging kunnen weerstaan?

IDFA in Kriterion: All About Amal

ZONDAG 26 DECEMBER | 19:30 | €8,-

Amal is veertien jaar als ze tijdens de Egyptische revolutie op het Tahrirplein belandt, nadat haar vriendje is omgekomen bij de Port Said-stadionramp. Tijdens de protesten wordt ze door de politie geslagen en aan haar haren over het plein gesleept. Deze openingsfilm van IDFA is een coming of age-documentaire die Amal volgt in de jaren na de revolutie.

Dogtooth (2009) (35mm)

ZONDAG 26 NOVEMBER | 21:30 | €8,-

Ter ere van de release van The Killing of a Sacred Deer op 30 november vertonen we twee eerdere films van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos: Dogtooth (2009) en The Lobster (2015). Twee strikte ouders houden hun drie jongvolwassen kinderen angstvallig geïsoleerd van de samenleving in een luxe villa. In hun opvoeding krijgen de drie jongeren zeer beperkte informatie over een zogenaamd boosaardige buitenwereld. Maar wanneer hun vader een jonge vrouw meebrengt dringt een nieuwe begeerte het omheinde huis binnen.

Symbiopsychotaxiplasm: Take One (1968)

MAANDAG 27 NOVEMBER | 22:00 | €5,- 

Een groep filmstudenten probeert in Central Park uit te vinden wat voor een film ze willen maken. Ze filmen alles wat ze tegenkomen, en doen screentests onder de bezoekers van het park. Dit alles wordt opgenomen door een andere filmcrew, waardoor je een film in een film krijgt. Symbiopsychotaxiplasm is tegelijk een documentaire, een documentaire over een documentaire en een documentaire die een documentaire over een documentaire documenteert. Meer meta wordt het niet.

Yorgos Lanthimos-week: Speeddate Sessies

WOENSDAG 29 NOVEMBER | 20:00 

Stop met de digitale zoektocht naar de ware! Swipe jezelf van de bank af en kom woensdag 29 november naar Kriterion om (ouderwets) te speeddaten.

The Lobster (2015)

WOENSDAG 29 NOVEMBER | 21:30 | €8,-

Ter ere van de release van The Killing of a Sacred Deer op 30 november vertonen we twee eerdere films van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos: Dogtooth (2009) en The Lobster (2015). In een dystopische toekomst waar vrijgezellen gearresteerd worden en overgebracht worden naar een griezelig hotel. Daar worden ze verplicht om binnen 45 dagen een passende partner te vinden. Als ze hier niet in slagen worden ze veranderd in een dier en vrijgelaten in het bos.

The Killing of a Sacred Deer

VANAF 30 NOVEMBER IN KRITERION

Steven (Colin Farrell) is een charismatische en briljante chirurg die een jonge tiener onder zijn vleugels neemt. In het begin mengt deze jongeling zich in het leven van de familie van Steven en ontregelt hij langzaam aan de dagelijkse gang van zaken. Hij wordt echter steeds zorgwekkender en dreigender. Er is maar één afloop mogelijk: een ondenkbare opoffering.

Coco

VANAF 29 NOVEMBER IN KRITERION

Disney Pixar’s Coco is één groot muzikaal en kleurrijk spektakel, dat families uit alle generaties met elkaar verbindt. Ga samen met de jonge aspirant-gitarist Miguel en zijn hondje Dante op een onvergetelijk avontuur naar een kleurrijke wereld vol knotsgekke buitenbeentjes: die van de Mexicaanse muertos!

Voorpremière Thelma + Jacob’s Ladder (1990)

ZONDAG 3 DECEMBER | VANAF 19:00 | COMBI-TICKET €15

Ter ere van Joachim Trier's nieuwe film Thelma draaien we voor de voorpremière van Thelma Trier's (naar eigen zeggen) grote inspiratiebron voor deze film: psychologische horror Jacob's Ladder van Adrian Lyne. New Yorkse postbezorger en Vietnamoorlog-veteraan Jacob Singer weet niet meer wie hij is en wat echt is en wat niet. Zijn dagen zijn gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd als soldaat in Vietnam en hij wordt geteisterd door demonen. Zijn deze het gevolg van zijn oorlogstrauma's of zijn ze misschien wel echt?

Whisky Galore! (1949)

MAANDAG 4 DECEMBER | 22:00 | €5,-

De bewoners van het fictieve Schotse eiland Todday merken tijdens de Tweede Wereldoorlog maar weinig van de rantsoenering, totdat de voorraad whisky op het eiland opraakt. Wanneer een vrachtschip met 50.000 vaten whisky voor de kust van het eiland strandt kunnen de bewoners de verleiding dan ook niet weerstaan en smokkelen ze de scheepslading stiekem aan wal.

Thelma

VANAF 7 DECEMBER IN KRITERION

De verlegen Thelma verhuist van haar religieuze familie op het Noorse platteland naar Oslo om te gaan studeren. Kort na aankomst krijgt ze een onverwachte epileptische aanval, die ze voor haar ouders verborgen houdt.

Voorpremière The Disaster Artist + The Room (2003)

DONDERDAG 7 DECEMBER | 19:15 | COMBITICKET €15,-

Op donderdag 7 december vertonen we een exclusieve voorpremière van The Disaster Artist, en gelijk daarna kun je collectief genieten van het inmiddels legendarische The Room van Tommy Wiseau! Tussen de films door is er, voor de ekte ekte fans, een heuse pubquiz met duizelingwekkende prijzen!

 

KinderKlassieker: Minoes (2001)

ZONDAG 10 EN 24 DECEMBER | 12:30 | €5,- VOOR KINDEREN

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame. Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Op de 24ste wordt deze Kinderklassieker vergezeld door een katachtig kerstfeestje!

De Grote Hummimummi Kerstspecial

ZONDAG 10 DECEMBER | 15:30 | €9,50

Kerst vier je samen met de mensen van wie je houdt. Toch? Hummimummi wil samen met zijn beste vriendin en overbuurvrouw Oessiepoesie een karaokespecial opnemen, maar Oessiepoessie heeft liefdesverdriet en wil niet meedoen; met ruzie tot gevolg. Ze besluiten allebei hun eigen special te maken en er ontstaat een felle muzikale strijd. Na de film volgt een sing-along met de hele kast (o.a. Douwe Bob en Alex Klaassen).

Barfly (1987)

MAANDAG 11 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Henry Chinaski is wannabe-dichter en alcoholist en spendeert zijn dagen in de kroeg. Op een dag ontmoet hij Wanda, ook alcoholist, met wie hij een relatie krijgt. Wanneer hij ontdekt wordt door een uitgever lijkt her er even op dat Henry's gedichten succesvol worden, maar hij moet kiezen: of een carrière, of zijn vertrouwde leven met Wanda wat hem zo lief is.

MtM on Tour – December – A River Below

WOENSDAG 13 DECEMBER | 19.30 | €8,-

Diep in de amazonerivier leeft de zeldzame roze dolfijn. De prachtige, welhaast mythische diersoort wordt met uitsterven bedreigt, omdat het een makkelijke prooi vormt voor lokale vissers, die de dolfijnen illegaal slachten en gebruiken als aas bij visvangst. A River Below is een prachtige film met een onverwachte wending, die ons een spiegel voorhoudt in ons gevecht voor een betere wereld.

Dieren uit het Hakkebakkebos

VANAF 14 DECEMBER IN KRITERION | €5,- VOOR KINDEREN

Dieren uit het hakkebakkebos is een nieuwe stop-motion film die je terug brengt naar een wereld vol nostalgie en gezelligheid. Klaas Klautermuis, Maarten Bosmuis en Rein de Vos wonen allen samen in het grote bos waar de gezelligheid af en toe verstoord dreigt te worden door de sluwe vossen plannen van Rein... Gelukkig kunnen de bewoners dit samen oplossen!

Instant Dreams

VANAF 14 DECEMBER IN KRITERION

Instant Dreams is een overweldigende filmische reis over vier mensen, wiens leven is verbonden door de fascinatie en liefde voor de instant film van Polaroid, die in 2008 het einde van de instant film aankondigde.

Recht verbeeld in Kriterion: Fuocoammare (2016)

VRIJDAG 15 DECEMBER | 15:00 | €8,-

 

Onder erbarmelijke omstandigheden zetten talloze bootvluchtelingen hun leven op het spel voor de oversteek naar Europa. Het piepkleine Italiaanse eilandje Lampedusa is de plek waar vele van hen stranden.

The Untouchables (1987)

MAANDAG 18 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Chicago is in de jaren '30, de tijd van de drooglegging: een gewelddadige, corrupte stad, en bovendien de stad van legendarische maffioso Al Capone. Deze afpersende, moordende gangster runt de stad alsof het zijn eigendom is en lijkt voor niets of niemand bang. Niemand is er ooit in geslaagd Al Capone te grijpen, totdat bescheiden, goedgelovige federal agent Eliot Ness op de zaak wordt gezet...

The Disaster Artist

VANAF 21 DECEMBER IN KRITERION

The Disaster Artist vertelt het verhaal achter het 2003 uitgebrachte The Room, de cultklassieker die weleens de Citizen Kane van de slechte films genoemd wordt. De regie van de film is in handen van James Franco, die tevens de rol van Tommy Wiseau speelt in de film.

The Good, the Bad and the Ugly (1966)

DONDERDAG 28 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Klassieke spaghettiwestern The Good, the Bad and the Ugly vertelt het verhaal van drie vrijbuiters die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog jacht maken op een kist met een enorme berg gouden munten erin. Hoewel ze elkaar niet kunnen luchten of zien worden ze door een samenloop van omstandigheden gedwongen tot samenwerking.

You Were Never Really Here

VANAF 4 JANUARI IN KRITERION

Joe is een getraumatiseerde oorlogsveteraan die als een schaduw door het leven gaat. In dienst van een bevriende privé-detective krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus op te sporen.

KinderKlassieker: Kauwboy (2012)

ZONDAG 7 EN 28 JANUARI | 12:30 | €5,- VOOR KINDEREN

Jojo, een levenslustige jongen van tien jaar uit een gebroken gezin, waar de vader stemmingswisselingen heeft en de moeder afwezig is, vindt troost in een onverwachte vriendschap met een jonge kauw. Hij moet de kauw verborgen houden voor zijn vader, want die houdt er niet van dieren in huis te hebben.

MtM on Tour – Januari – Tamara

WOENSDAG 10 JANUARI | 19.30 | €8,-

Na een rechtenstudie in Parijs bezoekt Teo zijn ouders in Venezuela. Hij is van plan snel terug te keren naar zijn goede vrienden in de vrijgevochten stad, waar hij zich meer thuis voelt dan in zijn conservatieve geboorteplaats. Maar wanneer zijn moeder ernstig ziek blijkt te zijn, besluit hij bij haar te blijven en voor haar te zorgen.

Recht verbeeld in Kriterion: A Civil Action (1998) (35mm)

VRIJDAG 12 JANUARI | 15:00 | €8,-

 

Wanneer meerdere kinderen overlijden door vervuild drinkwater wordt de hulp van big shot advocaat in geschakeld om gerechtigheid te krijgen. Echter blijkt deze zaak gecompliceerder dan aanvankelijk verwacht.