Kriterion AM: Battle Royale (2000)

ELKE ZATERDAGNACHT IN SEPTEMBER | 00:15 | €8,-

Battle Royale, of Batoru Rowaiaru, kwam, zag, shockeerde en werd een instant culthit. De formule van de film is simpel: een klas schoolkinderen wordt gedropt op een onbewoond eiland en krijgen de opdracht elkaar uit te moorden. De enige overblijver verwerft het recht om levend en al terug naar huis te keren. Overweldigend gewelddadig, realistisch geschoten en nietsontziend.

Who’s Singin’ Over There? (1980)

MAANDAG 18 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-

Who's Singin' Over There? is een Joegoslavische zwarte komedie over een groep passagiers die met de bus reizen naar Belgrado tijdens de laatste dagen van Koninkrijk Joegoslavië. De film wordt ingeleid door dr. Nevenka Tromp met een korte introductie over Joegoslavische cinema en de film zelf. Na afloop draait Lovro Baletic Balkan Beats, Joegoslavische hits en Romani muziek in de foyer!

City of Ghosts

VANAF 21 SEPTEMBER IN KRITERION

Een weergaloze real-life thriller over een groepje studenten in Raqqa, die meemaken hoe IS hun stad overneemt. Als de vriendengroep besluit om de wereld te laten weten wat er in hun stad gebeurt, worden ze daarmee helden tegen wil en dank.

Vinyl Sessies in Kriterion

VRIJDAG 22 SEPTEMBER | 22:00 | GRATIS ENTREE

Vrijdagavond 22 september wordt het weer vreselijk gezellig in Kriterion a.k.a. je tweede huiskamer met de mannen van Conjunto, ze nemen hun plaatjes mee en gaan die voor je draaien! Dansbare funk, soul en disco zullen de revue passeren. Kom een biertje drinken met je vrienden, napraten over de film of gooi die heupjes los, het kan allemaal!

IDFA in Kriterion: Mapplethorpe: Look At The Pictures

ZONDAG 24 SEPTEMBER | 19.30 UUR | €8,-

Nog controversiëler dan het werk van de wereldberoemde New Yorkse homo-erotische fetish-fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989), was zijn leven. Dit is het portret van een kunstenaar die eigentijdse fotografie tot de schone kunsten verhief en daarmee een culturele oorlog ontketende die nog steeds woedt.

IDFA in Kriterion: Patti Smith: Dream of Life (35mm)

ZONDAG 24 SEPTEMBER | 21.30 UUR | €8,-

In 1967 verhuisde Patti Smith naar New York, de rest is geschiedenis. Deze Amerikaanse zangeres, poëet en visueel kunstenaar is nauw verbonden met de New Yorkse punk rock scene van de jaren 60 en 70. Door sommige wordt zij zelfs bestempeld als de moeder van punk.

Sessies op Zondag: Suzewind

ZONDAG 24 SEPTEMBER | 19:00 | GRATIS ENTREE

Het is weer tijd voor de eerste Sessie op Zondag na de zomerstop! Suzewind komt met vierkoppige band in onze foyer hun liedjes spelen. Daarnaast zijn onze vrienden van 'Skek ook weer van de partij om jullie maagjes te vullen met hun befaamde 'Skekburgers.

Time of the Gypsies (1988)

MAANDAG 25 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-

Perhan woont met zijn grootmoeder Khaditza, zijn zus Danira en zijn losbandige oom Merdzan. De jonge ondernemende zigeuner met telekinetische krachten wilt graag met Azra trouwen, maar zijn moeder staat dat niet toe.

Detroit

VANAF 28 SEPTEMBER IN KRITERION

Detroit is de nieuwste film van de veelgeprezen Oscar-winnares Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty, The Hurt Locker). Geheel in de stijl van de regisseur is Detroit een indrukwekkende film gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Camera Japan 2017

29 SEPTEMBER - 1 OKTOBER IN KRITERION

Camera Japan is een Japans cultureel festival dat sinds 2006 elk jaar in Rotterdam en Amsterdam wordt georganiseerd. De hoofdfocus ligt op film, maar ook onder andere visuele kunst, muziek, dans, mode, architectuur en eten hebben een plek op het festival. Elke herfst neemt Camera Japan een aantal films van hun programma mee naar Amsterdam voor een weekend vol met de beste, raarste en meest onverwachte cinema uit Japan.

Blade Runner 2049

VANAF 5 OKTOBER IN KRITERION

Dertig jaar na de gebeurtenissen in de eerste film ontdekt een nieuwe Blade Runner, LAPD agent K (Ryan Gosling) een verborgen geheim dat wat nog overblijft van de huidige maatschappij mogelijk in chaos kan doen verzinken.

MtM on Tour – Oktober – No Place for a Rebel

WOENSDAG 11 OKTOBER | 19:30 | €8,-

Opono werd als kind opgenomen door het rebellenleger van Joseph Kony. Zestien jaar na zijn ontvoering door de rebellen keert Opono terug naar huis, maar zonder zijn vertrouwde geweer worstelt hij met de regels van het burgerleven. Opono leert brommerrijden, volgt een business course en laat visitekaartjes drukken, maar realiseert zich hoe moeilijk het is om zijn draai te vinden tussen de mensen tegen wie hij bijna zijn hele leven vocht, inclusief zijn familie.

Good Time

VANAF 12 OKTOBER IN KRITERION

Een overval loopt verkeerd af. Het lukt Connie (Robert Pattinson) om te ontsnappen maar zijn broer Nick (Ben Safdie) wordt gearresteerd. Wanneer Connie probeert de borg voor zijn broer bij elkaar te krijgen, wordt hem een andere optie aangeboden: Nick helpen ontsnappen...

Brigsby Bear

VANAF 19 OKTOBER IN KRITERION

Brigsby Bear Adventures is een low-budget tv-show voor kinderen die geproduceerd wordt voor een publiek van slechts één persoon: James. Als de show abrupt tot een einde komt beseft James dat alles in zijn leven een grote leugen is. Hij zal moeten leren omgaan met de realiteit van een nieuwe wereld waar hij niets van weet.

Coraline en de Geheime Deur

ZONDAG 29 OKTOBER | 12:30 | €9,50 

Coraline Jones is net verhuisd naar een vreemd, 150 jaar oud huis in een grijs en grauw bos. Haar ouders hebben geen tijd om met haar buiten te spelen, dus gaat ze zelf op avontuur. Ze telt de lekkende ramen in huis en drukt op knoppen waarvan dit niet de bedoeling is, en komt zo in een andere wereld terecht... Na de film kunnen de kids knutselen, verven, tekenen in het café!

Jupiter’s Moon

VANAF 2 NOVEMBER IN KRITERION

Wanneer een jonge immigrant illegaal de grens oversteekt, wordt hij neergeschoten. De gewonde jongen is doodsbang en in shock, maar op mysterieuze wijze heeft hij nu de gave om dingen te laten zweven op zijn commando. Nadat hij in een vluchtelingenkamp terecht is gekomen, wordt hij het kamp uit gesmokkeld door een dokter met de intentie om zijn buitengewone geheim te benutten.

MtM on Tour – November – Insyriated

WOENSDAG 8 NOVEMBER | 19:30 | €8,-

In een appartement in hedendaags Syrië probeert de energieke Oum Yazan wanhopig om haar familie bijeen te houden terwijl het buiten bommen regent. We zien hoe de familie aan tafel zit en iedereen zich verstaanbaar probeert te maken, boven het gebulder van het oorlogsgeweld uit.

The Square

VANAF 9 NOVEMBER IN KRITERION

In een vermaard museum houdt een kunstenaar een tentoonstelling met als doel het altruïsme te promoten. Hij doet dit door middel van een symbolische ruimte te scheppen waar alleen maar goede dingen gebeuren. Ruben Östlund sleepte met The Square de Gouden Palm binnen op het afgelopen filmfestival in Cannes.

MtM on Tour – December – A River Below

WOENSDAG 13 DECEMBER | 19.30 | €8,-

Diep in de amazonerivier leeft de zeldzame roze dolfijn. De prachtige, welhaast mythische diersoort wordt met uitsterven bedreigt, omdat het een makkelijke prooi vormt voor lokale vissers, die de dolfijnen illegaal slachten en gebruiken als aas bij visvangst. A River Below is een prachtige film met een onverwachte wending, die ons een spiegel voorhoudt in ons gevecht voor een betere wereld.

The Killing of a Sacred Deer

VANAF 30 DECEMBER IN KRITERION

Steven (Colin Farrell) is een charismatische en briljante chirurg die een jonge tiener onder zijn vleugels neemt. In het begin mengt deze jongeling zich in het leven van de familie van Steven en ontregelt hij langzaam aan de dagelijkse gang van zaken. Hij wordt echter steeds zorgwekkender en dreigender. Er is maar één afloop mogelijk: een ondenkbare opoffering.

MtM on Tour – Januari – Tamara

WOENSDAG 10 JANUARI | 19.30 | €8,-

Na een rechtenstudie in Parijs bezoekt Teo zijn ouders in Venezuela. Hij is van plan snel terug te keren naar zijn goede vrienden in de vrijgevochten stad, waar hij zich meer thuis voelt dan in zijn conservatieve geboorteplaats. Maar wanneer zijn moeder ernstig ziek blijkt te zijn, besluit hij bij haar te blijven en voor haar te zorgen.