No Place for a Rebel

WOENSDAG 11 OKTOBER | 19:30 | €8,-

Opono werd als kind opgenomen door het rebellenleger van Joseph Kony. Zestien jaar na zijn ontvoering door de rebellen keert Opono terug naar huis, maar zonder zijn vertrouwde geweer worstelt hij met de regels van het burgerleven. Opono leert brommerrijden, volgt een business course en laat visitekaartjes drukken, maar realiseert zich hoe moeilijk het is om zijn draai te vinden tussen de mensen tegen wie hij bijna zijn hele leven vocht, inclusief zijn familie.

Detroit

VANAF 28 SEPTEMBER IN KRITERION

Detroit is de nieuwste film van de veelgeprezen Oscar-winnares Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty, The Hurt Locker). Geheel in de stijl van de regisseur is Detroit een indrukwekkende film gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Exhibits: Yara de Kok // Nienke Hoed

14 AUGUSTUS - 12 SEPTEMBER | FINISSAGE 10 SEPTEMBER 17:00  Yara de Kok zoekt een spanning op tussen realistische ruimtes en fictieve ruimtes die alleen in gedachten kunnen ontstaan. Nienke Hoed gebruikt, abstraheert en kopieert beelden uit de online beeldcultuur tot een eigen vormentaal.

Who’s Singin’ Over There? (1980)

MAANDAG 18 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-

Who's Singin' Over There? is een Joegoslavische zwarte komedie over een groep passagiers die met de bus reizen naar Belgrado tijdens de laatste dagen van Koninkrijk Joegoslavië.

Man is Not a Bird (1965)

MAANDAG 4 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-

Wanneer ingenieur Jan Rudinski naar een mijnstadje komt om nieuwe apparatuur te installeren, loopt hij de jongere Rajka tegen het lijf. Wanneer hij bij haar thuis mag verblijven tijdens zijn klus, bloeit er langzaam een liefde op.

Time of the Gypsies (1988)

MAANDAG 25 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-

Perhan woont met zijn grootmoeder Khaditza, zijn zus Danira en zijn losbandige oom Merdzan. De jonge ondernemende zigeuner met telekinetische krachten wilt graag met Azra trouwen, maar zijn moeder staat dat niet toe.

I Even Met Happy Gypsies (1967)

MAANDAG 11 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-

Bora, een zigeuner, is getrouwd met een wat oudere vrouw, maar wanneer hij de jonge Tisa ontmoet wordt hij verliefd op haar.

The Killing of a Sacred Deer

VANAF 30 DECEMBER IN KRITERION

Steven (Colin Farrell) is een charismatische en briljante chirurg die een jonge tiener onder zijn vleugels neemt. In het begin mengt deze jongeling zich in het leven van de familie van Steven en ontregelt hij langzaam aan de dagelijkse gang van zaken. Hij wordt echter steeds zorgwekkender en dreigender. Er is maar één afloop mogelijk: een ondenkbare opoffering.

Brigsby Bear

VANAF 19 OKTOBER IN KRITERION

Brigsby Bear Adventures is een low-budget tv-show voor kinderen die geproduceerd wordt voor een publiek van slechts één persoon: James. Als de show abrupt tot een einde komt beseft James dat alles in zijn leven een grote leugen is. Hij zal moeten leren omgaan met de realiteit van een nieuwe wereld waar hij niets van weet.

NEMO Zomerdak met Kriterion

11, 12 & 13 AUGUSTUS

In het weekend van 11 t/m 13 augustus vertonen NEMO en Filmtheater Kriterion films op het dak van NEMO. Dit weekend kan je op het hoogste stadsplein van Amsterdam niet alleen genieten van het uitzicht, maar zal er ook een openluchtbioscoop zijn.

Patti Cake$

VANAF 31 AUGUSTUS IN KRITERION

De 23-jarige Patricia Dombrowski, ook wel bekend als Patti Cake$ of Killa P, woont in een vervallen stadje in New Jersey. Ze droomt van een carrière als succesvolle rapper, maar ze is gewoontjes en wordt door de rappers op straat uitgelachen. Thuis zit ze vast tussen haar liefhebbende, invalide oma en haar verbitterde moeder.

City of Ghosts

VANAF 21 SEPTEMBER IN KRITERION

Een weergaloze real-life thriller over een groepje studenten in Raqqa, die meemaken hoe IS hun stad overneemt. Als de vriendengroep besluit om de wereld te laten weten wat er in hun stad gebeurt, worden ze daarmee helden tegen wil en dank.

Moon (2009) – NEMO Zomerdak met Kriterion

ZONDAG 13 AUGUSTUS | 20:00 UUR | €9,50

Sluit je weekend af op het dak van NEMO met de science fiction klassieker Moon. 'I hope life on Earth is everything you remember it to be.'

Back To The Future (1985) – NEMO Zomerdak met Kriterion

ZATERDAG 12 AUGUSTUS | 20:00 UUR | €9,50 Op zaterdag 12 augustus kan je op het NEMO Zomerdak kijken naar de klassieker der tijdreisavonturen Back To The Future. Steven Spielberg produceerde de film waarin Marty McFly (Michael J. Fox) afreist naar het verleden en per ongeluk zijn eigen geboorte op het spel zet.

Her (2014) – NEMO Zomerdak met Kriterion

11 AUGUSTUS | 20:00 UUR | €9,50

Op vrijdag 11 augustus is de indie-klassieker Her op het dak van NEMO te zien. Over liefde in de moderne digitale wereld. Met Joaquin Phoenix, (de stem van) Scarlett Johansson, Amy Adams en Rooney Mara.

NEMO Zomerdak met Kriterion

11, 12 & 13 AUGUSTUS

In het weekend van 11 t/m 13 augustus vertonen NEMO en Filmtheater Kriterion films op het dak van NEMO. Dit weekend kan je op het hoogste stadsplein van Amsterdam niet alleen genieten van het uitzicht, maar zal er ook een openluchtbioscoop zijn.

Jupiter’s Moon

VANAF 2 NOVEMBER IN KRITERION

Wanneer een jonge immigrant illegaal de grens oversteekt, wordt hij neergeschoten. De gewonde jongen is doodsbang en in shock, maar op mysterieuze wijze heeft hij nu de gave om dingen te laten zweven op zijn commando. Nadat hij in een vluchtelingenkamp terecht is gekomen, wordt hij het kamp uit gesmokkeld door een dokter met de intentie om zijn buitengewone geheim te benutten.

Night of the Living Dead

DONDERDAG 20 JULI | 21:15 | €8,-

Op zondag 16 juli is George A. Romero op 77-jarige leeftijd overleden. Ter herdenking van de grootvader van de zombiefilm vertoont Kriterion in samenwerking met Schokkend Nieuws de meest invloedrijke klassieker van het low-budget zombiegenre: The Night of te Living Dead.  

Wind River

VANAF 14 SEPTEMBER IN KRITERION

Cory Lambert is een ervaren speurder en jager die het bevroren lijk van een tiener ontdekt. Hij besluit samen te werken met de onervaren FBI-agent Jane Banner en de Tribal politie-officier Ben Shayo om te ontdekken wat er gebeurd is en de verantwoordelijken voor de gruwelijke misdaad op te sporen. Hoe dieper Cory, Jane en Ben in het onderzoek duiken hoe meer ze hun eigen levens op het spel zetten.

Vincent

NU TE ZIEN

De 17-jarige Vincent is een geboren wereldverbeteraar die de groene revolutie predikt. Hij maakt zijn familie gek doordat hij koste wat het kost hun ecologische voetafdruk wil verkleinen en wil zelfmoord plegen om de problemen van de wereld onder de aandacht te brengen. Zijn Franse tante maakt het haar missie hem te redden, maar worstelt zo met haar eigen problemen.

Kriterion AM: Kuso (2017)

ELKE ZATERDAGNACHT IN AUGUSTUS | 00:15 | €8,-

Nadat een aardbeving een groot deel van Los Angeles plat heeft gelegd, zijn er nog maar een paar overlevenden over. Zoals: een familie in hun hutje in het bos, vreemde wezens in buitenaardse coconnen en wobbles die hun huis met een zwangere vrouw delen. De eerste speelfilm van muzikant Flying Lotus past in geen enkele categorie en zal zowel een schare trouwe fans als hartstochtelijke haters opleveren.

De Emoji Film

NU TE ZIEN

De Emoji Film laat je zien wat er zich afspeelt aan de binnenkant van je smartphone. Diep verborgen in je apps ligt Textopolis, een levendige stad waar al je favoriete emoji’s wonen, en zij hopen allemaal geselecteerd te worden door de gebruiker van hun smartphone.

Zomeravond 30 augustus: Sculpting in time: een ode aan Tarkovski

WOENSDAG 30 AUGUSTUS | VANAF 18:00 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Andrej Tarkovski is misschien wel  een van de meest eigenzinnige, bijzondere en invloedrijke filmmakers van de Sovjet-Unie geweest. Zijn montagestijl, het sobere, maar tegelijkertijd expressionistische camerawerk, de lange, meditatieve scènes en de vele symbolische verwijzingen maken Tarkovski’s films unieke ervaringen. Voor deze zomeravond hebben we twee titels voor je in petto die je meevoeren naar Tarkovski’s parallel-universum en je associatievermogen naar hartelust prikkelen: Solaris en Stalker.

Solaris

WOENSDAG 30 AUGUSTUS | 21:00 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

Wanneer psycholoog Kris Kelvin aankomt op een ruimtestation die een baan maakt om de oceaanplaneet Solaris, ontdekt hij dat de commandant van een expeditie naar de planeet op mysterieuze wijze overleden is. Ook andere astronauten gedragen zich vreemd. Dan vertoont zijn al zeven jaar overleden echtgenote zich merkwaardigerwijs op het schip. Dit laat Kelvin nadenken over de perceptie van realiteit.

Stalker

WOENSDAG 30 AUGUSTUS | 18:00 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

Een mysterieuze gids genaamd Stalker leidt een wetenschapper en een schrijver door 'the Zone', een hermetisch afgesloten terrein vol afval, waar de regels van het gezond verstand niet gelden. Voortdurend bedreigd door zichtbare en onzichtbare gevaren proberen de drie mannen een in de zone gelegen mysterieuze kamer te bereiken. Deze kamer kan volgens verhalen de innigste wensen en de vurigste verlangens van ieder die 'm betreedt in vervulling doen gaan...

Zomeravond 23 augustus: Let’s talk about sex, baby!

WOENSDAG 23 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER BLOK, COMBI-TICKET €15,-

Het vrouwelijk orgasme, beffen en squirten; in onze Westerse samenleving wordt er maar weinig over vrouwelijke seksualiteit gesproken. En dat is jammer. Hoewel iedereen rode oortjes lijkt te krijgen van het onderwerp wordt dit thema gelukkig niet door iedereen als taboe gezien. We stelden een programma samen van drie korte documentaires die verhalen vertellen over vrouwelijke seksualiteit in verschillende werelddelen; verteld door vrouwen en door mannen, met mythes en met persoonlijke ervaringen. Opdat er wordt nagesproken. Let’s talk about sex, baby!

Veils Uncovered

23 AUGUSTUS | 19:30 | €8,- (SACRED WATER & VEILS UNCOVERED), COMBI-TICKET (+ VENUS) €15,-

Te koop op de markt van de Syrische hoofdstad Damascus: lingerie van doorzichtig plastic, versierd met ritsjes, veertjes, flitslichtjes en zelfs in chips verstopte muziekjes. Het contrast met de zwarte sluiers van de klanten had niet groter kunnen zijn. De Canadese documentairemaakster Noura Kevorkian, die als tiener uit Libanon emigreerde, ging op zoek naar vrouwen die hun sluier durfden op te lichten.

Sacred Water

23 AUGUSTUS | 19:30 | €8,- (SACRED WATER & VEILS UNCOVERED), COMBI-TICKET (+ VENUS) €15,-

Hoewel het vrouwelijk orgasme ook in het Westen nog altijd omgeven is door mysterie, is het in Rwanda voer voor mythes. Het heilige water uit de titel verwijst naar de Kunyaza, de vrouwelijke ejaculatie, in de volksmond ook wel spuitorgasme genoemd. De traditie leert dat deze ontstaan is bij een koningin, die zodanig vloeide dat uit haar vocht het Kivumeer gevormd werd. Hoe zit het met die water-mythe, vraagt de vrouwelijke radio-dj Vestine zich af.

Zomeravond 16 augustus: Poverty Row Cinema

WOENSDAG 16 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

De filmwereld wordt steeds meer één van hyperbolen, vooral wat geld betreft; een omzet van meer dan een miljard dollar is voor franchisefilms tegenwoordig de regel en van een budget van 150 miljoen dollar voor één film kijkt niemand meer op. Er zijn echter ook altijd filmmakers geweest die met minder geld het witte doek moesten vullen, en ter ere van hen organiseren we de Poverty Row Cinema-avond! We vertonen El Mariachi en Targets: grootse films met een klein budget.

Targets

16 AUGUSTUS | 21:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

Ouder wordende acteur Byron Orlok, icoon uit vooroorlogse horrorfilms, is somber gestemd over de hedendaagse wereld die enger lijkt dan zijn ouderwets ogende films. Hij bereidt zich voor op de première van zijn laatste film. Ondertussen besluit de op het eerste gezicht doodnormale Vietnam-veteraan Bobby Thompson zijn wapens weer op te pakken en schijnbaar zonder reden mensen neer te gaan schieten.

El Mariachi

16 AUGUSTUS | 19:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

Een werkzoekende mariachi-gitarist wordt ten onrechte aangezien voor een moorddadige drugsdealer door een groep huurmoordenaars. De gitarist, El Mariachi, is een muzikant die volgens de familietraditie met zijn gitaar door het land trekt. Het Mexicaanse stadje waar hij wat probeert te spelen heeft echter echter nog een andere bezoeker, Azul, een huurmoordenaar die zijn wapens draagt in een gitaarkoffer.

Zomeravond 9 augustus: Boeddhisme

WOENSDAG 9 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Op 9 augustus nodigen we jullie allemaal uit om op je innerlijke pauzeknop te drukken en in deze hectische tijden letterlijk verstilling op te zoeken door middel van een bezoek aan deze avond over Boeddhisme en de focus op ontwikkeling van de geest binnen deze religie. We vertonen in dit kader de overweldigende documentaire Samsara en epos Seven Years in Tibet.

Seven Years in Tibet

9 AUGUSTUS | 21:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

Heinrich Harrer is een Oostenrijkse nazisympathisant die in 1939 besluit twee Himalaya-bergen te beklimmen. Door een serie van gebeurtenissen worden hij en medeklimmer Peter Aufschnaiter de enige twee buitenlanders in de Tibetaanse heilige stad Lhasa. Daar neemt Heinrichs leven een drastische wending.

Samsara

9 AUGUSTUS | 19:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

Samsara brengt de kijker een verzameling beelden vol ontzagwekkend natuur- en cultuurgeweld. Gedurende een periode van vijf jaar schoten Ron Fricke en Mark Magidson in vijfentwintig landen adembenemende plaatjes op haarscherp 70mm die zonder enige toelichting op de kijker worden afgevuurd.

Zomeravond 2 augustus: Manathon

WOENSDAG 2 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,-, PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Wie is hier nou de snackbar? Gij of ik? Ook dit jaar komt de beruchte MANATHON terug naar Kriterion. Een avond waarin we de draak steken met al het masculiene gedrag van de vent; met dit keer een versie van eigen bodem. Welke films tonen nou beter de doorsnee Nederlandse man dan New Kids Turbo en New Kids Nitro? Maak je harige borst maar nat voor geschreeuw met een zachte G, gabber en halve liters Schultenbrau. In voor een rustig avondje naar de film? Blijf dan liever thuis.

New Kids Nitro

2 AUGUSTUS | 21:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

Friesland wordt getroffen door een zombieplaag, maar in Maaskantje hebben Richard, Rikkert, Gerrie, Robbie en Barrie andere dingen aan hun hoofd. Ze zijn in oorlog met het nabij gelegen Brabantse dorpje Schijndel. Dit leidt tot illegale straatraces en massale vechtpartijen.

New Kids Turbo

2 AUGUSTUS | 19:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

De crisis heeft toegeslagen. Ook de hangjongeren Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie in het Brabantse dorpje Maaskantje zijn door misverstanden hun banen kwijtgeraakt. Zelfs nog erger, hun uitkeringen zijn stopgezet. Met slechts één logische oplossing, nergens meer voor betalen, loopt alles uit de hand. BAM, JONGUH!

Zomeravond 26 juli: Claustrofobie

WOENSDAG 26 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Claustrofobie is één van de meest voorkomende fobieën. In Nederland alleen al krijgen duizenden mensen zwetende handen, knikkende knieën en een waas voor hun ogen als ze zich bevinden in een kleine, afgesloten ruimte. Voor deze mensen is de volgende zomeravond misschien iets minder geschikt. We vertonen namelijk twee thrillers waarin de hoofdpersonages zich in een wel erg benauwde situatie bevinden... In 127 Hours zit iemand klem tussen een rotswand, in Buried wordt iemand levend begraven.

Zomeravond 12 juli: Vodou

WOENSDAG 12 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Op 12 juli zal in Kriterion de Vodou-cultuur, die in de westerse wereld vaak geassocieerd wordt met zombies, voodoopoppen, zwarte magie en kwade geesten, in een breder perspectief worden geplaatst aan de hand van twee films en een foto-expositie van Pele Voncujovi. We draaien visueel verbluffende docudrama N - The Madness of Reason en voodoohorrorfilm The Serpent and the Rainbow.

Zomeravond 19 juli: Monty Python

WOENSDAG 19 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBI-TICKET €15,-

Deze zomeravond hebben we speciaal voor jou twee echte films van goden van de surreële comedy sketches Monty Python. Zonder twijfel hebben we gekozen voor Monty Python and The Holy Grail en natuurlijk Monty Python and The Lif- oh nee, And Now For Something Completely Different: een verzameling van sketches uit de eerste twee seizoenen van Monty Python’s Flying Circus. Ja, het is een echte Python-film, do not fear!

127 Hours

26 JULI | 19:30 | €8,-, COMBI-TICKET €14,-

Deze biografische avonturenfilm vertelt het waargebeurde verhaal van bergbeklimmer Aron Ralston wiens arm tijdens een tocht in de woestijnachtige bergen van Moab onder een grote rots terecht waardoor hij klem komt te zitten in een diepe kloof.

Buried

26 JULI | 21:30 | €8,-, COMBI-TICKET €14,-

Amerikaanse aannemer Paul Conroy wordt wakker in een kist onder de grond. Langzaam komt het terug: Conroy, die werkzaam was als vrachtwagenchauffeur in Irak, werd na een aanslag van een groep terroristen levend begraven.

Monty Python and the Holy Grail

19 JULI | 19:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij hen aan, maar ook de doodsbange Sir Robin wil graag mee.

And Now For Something Completely Different

19 JULI | 21:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

And Now for Something Completely Different is de eerste Monty Python-film, bestaande uit een compilatie van de populairste van de beste sketches uit de eerste twee seizoenen van Monty Python's Flying Circus.

The Serpent and the Rainbow

12 JULI | 19:30 | €8,-, COMBI-TICKET €15,-

In opdracht van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf reist de ethnobotanist Dennis Allan af naar Haïti om een medicijn te onderzoeken dat naar verluidt mensen tot zombies transformeert. Al snel nadat Allan aankomt ontmoet hij Dargent Peytraud, de kapitein van de Tonton Macoute die hem waarschuwt uit Haïti te vertrekken

N – The Madness of Reason

12 JULI | 21:45 | €8,-, COMBI-TICKET €15,- Dit zowel muzikaal als visueel verbluffende docudrama reconstrueert het verhaal van de kleurrijke Fransman Raymond Borremans, wiens levenswerk, een encyclopedie over Afrika, stopt bij de letter N. De kijker krijgt stilaan inzicht in de redenen en de waanzin die aan Borremans’ monumentale project ten grondslag liggen.

Dagen zonder lief (2007) (35mm)

MAANDAG 10 JULI | 22:00 | €5,-

Dagen zonder lief vertelt het verhaal van vijf vrienden van vroeger. Wanneer Zwarte Kelly, één van de meisjes uit de vriendengroep, na lange tijd terugkeert wordt ieder's leven overhoop gegooid. Wat is er nog over van hun band die eens zo eeuwig leek? Vlaamse regisseur Felix van Groeningen maakt een sfeertekening van wat er tussen vrienden verandert wanneer ze lange tijd niet bij elkaar geweest zijn.

Toto le héros (1991) (35mm)

MAANDAG 17 JULI | 22:00 | €5,-

De bejaarde Thomas van Hasebroeck (of, zoals hij zichzelf noemt, Toto) en zijn buurman Alfred zijn rond dezelfde tijd geboren. De rijke Alfred lijkt het allemaal voor de wind te gaan, maar Thomas is terugkijkend op zijn leven alles behalve tevreden. Door middel van een mix van herinneringen, dromen en fantasieën, over alternatieve levenspaden bijvoorbeeld, laat regisseur Van Dormael zien hoe deze Thomas ervan overtuigd is geraakt dat hij bij zijn geboorte moet zijn verwisseld met Alfred.

Rundskop (2011)

MAANDAG 24 JULI | 22:00 | €5,-

Een misdaadplot rond hormonendeals in de Limburgse veehouderij is de achtergrond voor deze broeierige karakterstudie van veeboer Jacky, die niet alleen zijn dieren volspuit met hormonen, maar zichzelf ook. Meer dan een een misdaaddrama over boeren en gangsters is Rundskop een film over vriendschap, loyaliteit, verraad en verloren onschuld.

L’Enfant (2005)

MAANDAG 31 JULI | 22:00 | €5,-

Bruno van twintig en Sonia van achttien leven samen van Sonia's uitkering en het geld dat Bruno verdient met kruimeldiefstallen. Sonia is net bevallen van Bruno's baby: Jimmy. Geen ideale situatie, dus. Wanneer Bruno via een louche kennis hoort dat er mensen zijn die grof geld betalen voor een adoptiekind, besluit hij dan ook de kleine Jimmy van de hand te doen, met alle gevolgen van dien.

Aanrijding in Moscou (35mm) (2008)

MAANDAG 7 AUGUSTUS | 22:00 | €5,-

Een lullige aanrijding op een parkeerplaats in de Gentse wijk Moscou doet de vonken overslaan tussen alleenstaande moeder Matty en een twaalf jaar jongere trucker. Wat begint als een onenightstand in de cabine van zijn vrachtwagen lijkt zowaar een toekomst te hebben, totdat Matty's overspelige echtgenoot met midlifecrisis begint te twijfelen of de keuze voor zijn veel jongere vriendin wel de juiste is.

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975)

MAANDAG 28 AUGUSTUS | 21:30 | €5,-

De jonge weduwe Jeanne Dielman woont met haar zoon Sylvain in een flat op de Handelskaai in Brussel en verdient geld met prostitutie. De film toont drie dagen uit haar routineuze, saaie leven.

Any Way the Wind Blows (2003)

MAANDAG 21 AUGUSTUS | 22:00 | €5,-

Gefragmenteerd speelfilmdebuut van dEUS-voorman Tom Barman, waarin acht mannen en vrouwen op een vrijdag in juni worden gevolgd in de Antwerpse binnenstad.  Ze dromen allemaal van een ander leven, zijdelings met elkaar verbonden, passeren ze elkaar af en toe in beeld, en bezoeken allemaal hetzelfde feestje. Toch zijn ze op deze warme dag voornamelijk op zichzelf.

C’est arrivé près de chez vous (1992)

MAANDAG 14 AUGUSTUS | 22:00 | €5,-

Pikzwarte mockumentary over de slimme, charismatische seriemoordenaar Ben die een op idiosyncratische manier door het leven gaat. De film, die nachtmerrie-achtige moorden met humor combineert, is een bijtende satire over geweld in de media en film en is internationaal uitgegroeid tot een cultklassieker.

Good Time

VANAF 12 OKTOBER IN KRITERION

Een overval loopt verkeerd af. Het lukt Connie (Robert Pattinson) om te ontsnappen maar zijn broer Nick (Ben Safdie) wordt gearresteerd.

Porto

NU TE ZIEN

Regisseur Gabe Klinger wisselt tijd en perspectief en laat ons zo op fragmentarische wijze kennis maken met de levens van Jake en Mati, zowel hun momenten samen als hun bestaan daarvoor en erna.

Les Géants (2012)

MAANDAG 3 JULI | 22:00 | €5,-

Het is een lome zomervakantie in de Waalse Ardennen, en de drie jonge tienerjongens Zak, Seth en Dany zijn door hun ouders aan hun lot overgelaten. Ze moeten hun eigen boontjes zien te doppen. Hun zomer wordt een sprookjesachtig avontuur zonder ouders, zonder rooie cent en op zeker moment ook zonder dak boven hun hoofd. In fraai CinemaScope gedraaide, droogkomische en poëtische vertelling van Bouli Lanners, in de geest van Mark Twain.

Zomeravond 5 juli: Zwoele zuidelijke zomeravond

WOENSDAG 5 JULI | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-
Hoewel het tegendeel vaak het geval is in ons koude kikkerlandje, associeert iedereen de zomer met lange, hete en zwoele nachten. Op 5 juli zal in Kriterion zo'n nacht plaatsvinden. De twee films Vicky Cristina Barcelona en Y tu mamá también laten de temperatuur in de bioscoopzaal stijgen tot nieuwe extremen. Er zullen tapas zijn, de sangria zal rijkelijk vloeien en als je geluk hebt kun je meedoen aan een lesje swingdansen! Dus trek je zuidelijke outfit aan en geef je over aan de hitte… 

The Nile Hilton Incident

VANAF 24 AUGUSTUS IN KRITERION

De net gescheiden, corrupte politie-commissaris Ahmed Noredin moet een moord op een beroemde zanger, die dood werd gevonden in een hotelkamer in 'The Nile Hilton', onderzoeken. Naarmate het onderzoek vordert blijkt de moord verstrikt te zijn met de Egyptische politiek. Noredin bijt zich vast in de zaak, met gevaar voor eigen leven.

Blade Runner 2049

VANAF 5 OKTOBER IN KRITERION

Dertig jaar na de gebeurtenissen in de eerste film ontdekt een nieuwe Blade Runner, LAPD agent K (Ryan Gosling) een verborgen geheim dat wat nog overblijft van de huidige maatschappij mogelijk in chaos kan doen verzinken.

The Beguiled

VANAF 7 SEPTEMBER IN KRITERION

The Beguiled is een beklemmende thriller van regisseur en scenarioschrijver Sofia Coppola (Lost in Translation, Marie Antoinette), gebaseerd op het boek A Painted Devil van Thomas Cullinan.

Cars 3 (NL)

NU TE ZIEN

Door een nieuwe generatie razendsnelle racers komt de legendarische carrière van Bliksem McQueen onverwachts tot een einde. Verslagen, maar vastberaden om terug te keren naar zijn geliefde sport, heeft hij de hulp nodig van de enthousiaste, jonge race technicus Cruz Ramirez.

Keti Koti in Kriterion: Burn! (Queimada)

ZATERDAG 1 JULI | 21:30 | €8,-

Ter ere van Keti Koti draaien we de film Burn! (Queimada) van Gillo Pontecorvo. Deze film, waar Marlon Brando naar eigen zeggen z'n beste acteerkunsten heeft laten zien speelt zich medio 1800 af op een Caribisch eiland. Dienke Hondius, initiatiefnemer en hoofdonderzoeker van Mapping Slavery, zal een inleiding verzorgen en de film in een breder perspectief plaatsen.

Kriterion & Schokkend Nieuws: Myrte en de Demonen (35mm)

WOENSDAG 28 JUNI | 19:00 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE

's Neerlands eerste fantasyfilm ooit op het grote doek! Myrte en de Demonen werd kort na de oorlog gemaakt en na de release in 1950 vrijwel meteen weer vergeten. Schokkend Nieuws, het enige echte filmmagazine voor horror, sciencefiction, fantasy en cultfilms, eert dit merkwaardige sprookje vol magische wezens met een voorstelling in Kriterion.

Alive and Kicking

EENMALIGE VERTONING | ZONDAG 25 JUNI | 19:00

De bejubelde Amerikaanse documentaire Alive and Kicking geeft de kijker een intieme insider's view in de wereld van het swingdansen, door verhalen te vertellen van mensen die geïnspireerd werden om hun eigen leven te veranderen door het geluk dat ze vonden in de dans. De film laat zien dat passie kan genezen en levens kan transformeren. Eenmalig te zien in Kriterion, grijp die kans!

Exhibits: Sugarsnaps // Eefje Suijkerbuijk

OPENING:  ZONDAG 11 JUNI | 17:00

Van 11 juni tot 14 juli 2017 zal het fotowerk van Eefje Suijkerbuijk te zien zijn in de foyer van Kriterion. Haar beelden vindt ze op straat, met een fantastisch oog voor toeval, humor en absurditeit. Op zondag 11 juni zal om 17:00 uur de tentoonstelling feestelijk geopend worden.

Moderne Klassiekers juni: Mental disorders in film

ELKE MAANDAG IN JUNI | 22:00 | €5,-

Gek, ziek, anders, onwel, raar, psycho, gestoord: er zijn vele termen voor gebruikt, maar in de hoofden van de personages uit de films van deze Moderne Klassieker-maand gaat er in elk geval iets niet helemaal van een leien dakje. In juni vertonen we vier films die elk op unieke wijze mentale ziektes of afwijkingen weten te verbeelden op het witte doek. We gaan van aandoenlijke tragiekomedie tot horrorthriller, komt dat zien!

It Comes At Night

NU TE ZIEN

Na lovende kritieken op zijn debuutfilm Krisha komt award-winnende filmmaker Trey Edward Shults nu met de ijzingwekkende horrorfilm It Comes at Night. In deze film verschuilen vader Paul en zijn gezin zich in een afgelegen huis voor een bovennatuurlijke dreiging. Wanneer er opeens een ander gezin voor de deur staat krijgt paranoia al snel onder iedereen de overhand.

The Big Sick

NU TE ZIEN

De in Pakistan geboren Kumail heeft een relatie de Amerikaanse Emily. Samen moet ze de verwachtingen zien te overwinnen van zijn familie, die hem onophoudelijk blijft bestoken met potentiële bruiden voor een gearrangeerd huwelijk en hun 1400 jaar oude tradities. Kumail probeert zich staande te houden tussen de twee totaal verschillende werelden: die van zijn eigen, traditionele, ouders, en die van Emily's excentrieke westerse vader en moeder.

Broers Q&A

VRIJDAG 2 JUNI

Op vrijdag 2 juni om 19:30 vindt een speciale vertoning van Broers plaats: regisseur Bram Schouw en hoofdrolspeler Niels Gomperts zijn aanwezig en doen na afloop van de film mee aan een Q&A! Neem vooral je eigen vraag mee de filmzaal in; de Q&A staat open voor vragen uit het publiek.

Black Swan (2010)

MAANDAG 19 JUNI | 22:00 | €5,-

Breekbare, jonge, ballerina Nina is talentvol, maar onzeker. Wanneer de artistiek leider van het prestigieuze gezelschap waar ze danst besluit dat het tijd is voor een nieuwe prima ballerina voor de uitvoering van Tchaikovsky's Het Zwanenmeer is Nina zijn eerste keuze. Ze krijgt echte concurrentie van de wilde danseres Lily en verliest langzamerhand haar grip op de realiteit.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (35mm) (1975)

MAANDAG 12 JUNI | 22:00 | €5,-

Crimineel Randal McMurphy probeert onder zijn gevangenisstraf uit te komen door te doen alsof hij gek is, maar zijn plan keert zich tegen hem wanneer hij hierdoor voor onbepaalde tijd in een gesloten psychiatrische inrichting wordt geplaatst waar dictatoriale hoofdzuster Ratched de scepter zwaait.

Lars and the Real Girl (2007)

MAANDAG 5 JUNI | 22:00 | €5,-

Als de eigenaardige, teruggetrokken en in een garage wonende Lars vertelt dat hij een vriendin heeft reageert zijn omgeving enthousiast. Wanneer hij zijn lieve Bianca echter mee naar huis neemt om haar voor te stellen aan zijn familie blijkt dat Bianca geen vrouw van vlees en bloed is, maar een levensgrote pop die Lars op internet heeft gevonden.

Kriterion AM: Green Room (2015)

ELKE ZATERDAGNACHT IN JULI | 00:15 | €8,-

Nadat het laatste concert van punkband The Ain't Rights is afgeblazen en een vervangend optreden in een Mexicaans restaurant geen rooie cent oplevert, krijgen ze als goedmakertje het aanbod om de volgende dag ergens in de bossen van Oregon te spelen voor een publiek bestaande uit skinheads. Omdat hun toer niet lekker loopt besluiten ze het aan te nemen, maar dat blijkt geen goed idee...

Baby Driver

NU TE ZIEN

Baby is een getaway driver die noodgedwongen zijn talenten moet exploiteren voor geraffineerde gangsterbaas Doc (niemand minder dan Kevin Spacey). Begeleid door zijn grote affiniteit met muziek, vijf verschillende iPods en drie Wayfarers op zak, zet Baby alles op het spel voor een allerlaatste heist. Is Baby Driver geen bloedstollende achtervolgingsfilm, dan is het wel de zomer mixtape van het jaar.

Psycho (1960)

MAANDAG 26 JUNI | 22:00 | €5,-

Verveelde kantoormedewerkster Marion Crane ontvlucht halsoverkop de grote stad na 40.000 dollar te hebben gestolen van haar baas. Om te schuilen voor de regen stopt ze bij een motel dat gerund wordt door de wat verlegen Norman Bates. Al snel blijkt dat Norman geen lieve, rustige jongen is, maar een door zijn moeder gedomineerde psycho...

Una

NU TE ZIEN

Trauma, taboe en de meest controversiële seks die er is. Dat zijn ingrediënten voor een sensationeel spektakel. Benedict Andrews krijgt het inderdaad voor elkaar met zijn nieuwe film, gebaseerd op David Harrowers toneelstuk Blackbird (2005).

Broers

NU TE ZIEN

De broers Lukas en Alexander zijn haast tegenpolen van elkaar, maar hun intense band overheerst. De wat verlegen Lukas kijkt op tegen zijn oudere, levenslustige broer en volgt hem overal. Ook als Alexander plotseling naar Frankrijk vertrekt, besluit Lukas met hem mee te gaan.

Sessies op Zondag: The Howlin’

ZONDAG 21 MEI | 19:00 | GRATIS ENTREE

Zondag 21 mei is het weer tijd voor een nieuwe Sessies op Zondag, het maandelijks terugkerende, (semi-)akoestische concert in de foyer van Kriterion. Met trots presenteren we ditmaal de getalenteerde groep die muziek maakt onder de naam THE HOWLIN'.

Exhibits: Colour Anthology // Joost Termeer

ZONDAG 14 MEI | 17:00

Joost Termeer heeft een fetish voor materialiteit, licht, kleur en vorm. Zijn werk is een ode aan het kijken en het associëren. Speciaal voor deze tentoonstelling in onze foyer heeft Joost Termeer nieuw werk gemaakt, met als thema de transformatie van portret naar stilleven, van mens naar object.

Auf Einmal + Q&A met Asli Özge en Emre Erkmen

ZONDAG 14 MEI | 19:30 | €9,50,-

Op zondag 14 mei vertonen we de Duitse thriller Auf Einmal in samenwerking met het Goethe Institut, daarna zal er een Q&A plaatsvinden met regisseur Asli Özge en director of photography Emre Erkmen. Na een feestje bij Karsten thuis vertrekt iedereen naar huis. Iedereen behalve Anna. Karsten zoekt toenadering tot deze mysterieuze vrouw, want hoe had hij ooit kunnen weten dat dit moment van zwakte zijn leven uit controle zou laten spinnen?

4/5 mei-programma: De Aanslag

DONDERDAG 4 MEI | 21:00 | €8,-

Nadat er een aanslag plaatsvindt voor zijn ouderlijk huis wordt Anton Steenwijk in januari 1944 van zijn familie gescheiden. Zijn familie wordt vermoord door de Duitsers en Anton groeit alleen op. Hij lijkt het verleden achter zich te hebben gelaten maar geleidelijk sijpelt het besef van de immense tragedie zijn realiteit binnen. Verfilming van de roman van Harry Mulisch.

Kriterion AM: The Thing (1982)

ELKE ZATERDAG IN JUNI | 00:15 | €8,-

Een groep Amerikaanse wetenschappers op de Zuidpool stuit op een buitenaardse wezen dat eeuwen bevroren heeft gelegen in het ijs. Doordat deze zich kan transformeren tot hond of mens blijft lang onduidelijk wie wel en wie niet te vertrouwen is.

IDFA in Kriterion: Last Men in Aleppo

ZONDAG 21 MEI | 19.30 UUR | €8,-

Na vijf jaar oorlog maken de overgebleven bewoners van Aleppo zich klaar om belegerd te worden. Door de ogen van vrijwilligers van de Witte Helmen vertelt de film over het dagelijks leven, de dood en de strijd om de straten een leefbare plek te houden.

Lancering Cinema Brewers ‘Lebowski’

VRIJDAG 12 MEI | 19:00 | FILM €9,50, FEEST GRATIS TOEGANKELIJK

Vrijdagavond 12 mei staat Kriterion volledig in het teken van twee elementen die wij als Kriterion graag koesteren: film en bier. Of beter gezegd: een hele speciale film met bijbehorend speciaalbier.

Kinderfeestje: Lang Leve de Koningin

ZATERDAG 29 APRIL | 12:30 | FILM: €8,-, FEESTJE GRATIS TOEGANKELIJK

Het is weer meivakantie, dus weer tijd voor een kinderfeestje! Speciaal voor dit feestje hebben we Lang Leve de Koningin op 35 mm weten te bemachtigen. Alle kinderen zijn dan ook van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de cabine en te zien hoe zo'n film nou eigenlijk wordt afgespeeld.

Mode X Film: Blow-Up (1966)

WOENSDAG 14 JUNI | 19:00 | €8,-

De swinging sixties van Londen als achtergrond, de protagonist die zo geportretteerd wordt dat het publiek hier de succesvolle modefotograaf David Bailey in herkent en als kers op de taart model Veruschka von Lehndorff. Met al deze elementen is Blow Up onmiskenbaar een film die verwant is aan mode.

Mode X Film: Prêt-à-porter (1994)

WOENSDAG 31 MEI | 19:00 | €8,- | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC-LEDEN

Pret-â-porter geeft de kijker een inkijkje in de Parijse modewereld door een verhaal over een modeshow met modellen, ontwerpers en fotografen. De mode is in de jaren ervoor een stuk kunstzinniger en avant-gardistischer geworden waardoor het zichzelf een makkelijk doelwit maakt voor kapitalistische kritiek.

Mode X Film: Vertigo (1958)

WOENSDAG 17 MEI | 19:00 | €8,-

Kleren zijn een belangrijke manier om een personage in een film vorm te geven. Net zoals de set geven ze allerlei signalen aan de toeschouwer die bewust of onbewust worden opgepakt. In Vertigo is goed te zien hoe Alfred Hitchcock de kleding van de hoofdrolspeelster gebruikt om te spelen met identiteit.

Mode X Film

VANAF 3 MEI IN KRITERION

Mode speelt een belangrijke rol in films. De mode-industrie en de filmwereld werken al vanaf de jaren ‘20 regelmatig samen, waarbij sprake is van wederzijdse beïnvloeding. Dit programma laat een selectie van vier films zien waarin deze relatie duidelijk zichtbaar is of zichtbaar gemaakt wordt.

Mode X Film: Funny Face (1957)

WOENSDAG 3 MEI | 19:00 | €8,-

De musical Funny Face laat op een luchtige manier de modewereld van het Parijs van de jaren ‘50 zien. De film gaat niet alleen over de modewereld maar gebruikt ook de beeldtaal van een fotoreportage in een modetijdschrift.

Benefietvertoning Kinshasa Kids

DONDERDAG 18 MEI | 19:30 | €8,-

Engineers Without Borders (EWB) is een organisatie bestaande uit ingenieurs die hun vaardigheden en kennis aanbieden aan projecten in ontwikkelingslanden. Bij één van hun huidige projecten, Kriterion Monrovia, geven zij technisch advies bij het opzetten van hun eigen bioscoop. In het teken van deze samenwerking wordt een benefietvoorstelling van Kinshasa Kids georganiseerd.

Dekalog IX & X

MAANDAG 29 MEI | 22:00 | €5,-

In mei draaien we Dekalog (1988) van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski. Tien uur, tien films, elk over één van de tien geboden van het Oude Testament. Deze maandag de negende en tiende aflevering, over de heiligheid van trouw en tevredenheid.

Dekalog VII & VIII

MAANDAG 22 MEI | 22:00 | €5,-

In mei draaien we Dekalog (1988) van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski. Tien uur, tien films, elk over één van de tien geboden van het Oude Testament. Deze maandag de zevende en achtste aflevering, over de heiligheid van bezit en oprechtheid.

Dekalog V & VI

MAANDAG 15 MEI | 22:00 | €5,-

In mei draaien we Dekalog (1988) van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski. Tien uur, tien films, elk over één van de tien geboden van het Oude Testament. Deze maandag de vijfde en zesde aflevering, over de heiligheid van leven en liefde.

Dekalog III & IV

MAANDAG 8 MEI | 22:00 | €5,-

In mei draaien we Dekalog (1988) van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski. Tien uur, tien films, elk over één van de tien geboden van het Oude Testament. Deze maandag de derde en vierde aflevering, over de heiligheid van tijd en autoriteit.

Dekalog I & II

MAANDAG 1 MEI | 22:00 | €5,-

In mei draaien we Dekalog (1988) van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski. Tien uur, tien films, elk over één van de tien geboden van het Oude Testament. Deze maandag de eerste twee afleveringen, over de heiligheid van God, taal en moraal.

Sessies op Zondag: Bart van der Lee + Queen of the Meadow

ZONDAG 23 APRIL | 19:00 | GRATIS ENTREE

Zondag 23 april is het weer tijd voor Sessies op Zondag in de foyer van Kriterion. Sluit je weekend af met de prachtige liedjes van Bart van der Lee en Queen of the Meadow. De toegang is gratis!

The Fury of a Patient Man

NU TE ZIEN

Curro wordt gearresteerd na een overval op een juwelier, als hij acht jaar later vrij komt hoopt hij zijn leven weer op te pakken. Bij thuiskomst ontdekt hij dat er iets veranderd is: zijn vrouw Ana gaat opeens om met een andere man, José. Als Curro erachter komt dat José's intenties niet zuiver zijn ontstaat een strijd tussen de twee mannen.

La Región Salvaje

NU TE ZIEN

Alejandra zit vast in een uitgeblust huwelijk met Angel. Via haar broer Fabian ontmoet ze de mysterieuze Veronica. Zowel broer als zus komen door Veronica hun diepste verlangens op het spoor, maar ze blijkt zowel een bron van genot als van zelfvernietiging

Kriterion After Midnight

De nachtfilmniche was oorspronkelijk bedoeld voor B-filmfetisjisten met een onstilbare honger voor kitscherige personages in occulte of andere buitengewone situaties. Jammer genoeg lijken de films gedurende de laatste jaren definitief te zijn weggestopt in de luwte van de dvd-budgetbakken of digitale dieverijen. Wij zullen de cult weer terugbrengen naar het holst van de nacht. Waar hij thuishoort, AFTER MIDNIGHT.

Kriterion AM: Skins (Pieles)

ELKE ZATERDAG IN MEI | 00:15 | €8,-

Niemand kiest de vorm waarin hij geboren wordt. Toch is die vorm een bepalende factor in hoe er met mensen omgegaan wordt. Samantha, Guille, Ana, Christian en Vanessa hebben allemaal iets gemeen, hoewel ze niet minder op elkaar hadden kunnen lijken. Hun lichamen zijn anders dan die van anderen. Heel anders.

MtM on Tour – Mei – Raving Iran

WOENSDAG 10 MEI | 19:30 | €8,-

Arash en Anoosh dromen van een carrière als techno-dj’s, maar dat is in Iran zo goed als onmogelijk. Dus draaien ze op illegale feestjes en proberen ze hun album bij platenzaken ‘onder de toonbank’ te verkopen. Na een arrestatie lijkt hun toekomstdroom te vervliegen, maar dan biedt een uitnodiging om op te treden op een groot dancefestival in Zwitserland nieuwe kansen.

Kriterion Comedy Night

DONDERDAG 20 APRIL | 20:00

Zoals jullie weten stappen we bij tijd en wijlen graag uit onze rol van filmhuis, dus onder dat credo vindt er weer een Kriterion Comedy Night plaats!

Auf Einmal

NU TE ZIEN

Na een feestje bij Karsten thuis vertrekt iedereen naar huis. Iedereen behalve Anna. Karsten zoekt toenadering tot deze mysterieuze vrouw, want hoe had hij ooit kunnen weten dat dit moment van zwakte zijn leven uit controle zou laten spinnen?

Song to Song

NU TE ZIEN

Net als alle films van Terrence Malick heeft ook z’n nieuwste veel weg van een muziekstuk. De titel, Song to Song, geeft dan ook uitstekend weer wat er op het witte doek zal verschijnen; een prachtige compositie, begeleid door diepgaande dialogen en een hintje narratief, waarin stijlvolle personages elkaar steeds naderen en weer uiteengaan.

Army of Darkness

ZATERDAG 1 APRIL | VANAF 18:30

Ash (Campbell) is in de 13e eeuw terecht gekomen en heeft het duistere boek De Necronomicon nodig om weer terug naar zijn tijd te komen. Helaas maakt hij een foutje bij het uitspreken van een vers uit het boek, waardoor hij een dodenleger oproept.

Moderne Klassiekers april // Afterlife

ELKE MAANDAGAVOND IN APRIL | 22:00 | €5,-

Het thema van de klassiekers van deze maand is 'afterlife' in de breedste zin van het woord. Leven na de dood, leven na een heftige ervaring, engelen en aliens. Door dit brede thema hebben we een viertal zeer uiteenlopende films voor jullie in petto, die één ding gemeen hebben: het leven van de hoofdpersonen is na de gebeurtenissen in de film nooit meer hetzelfde.

Slaughterhouse-Five (1972)

MAANDAG 24 APRIL | 22:00 | €5,-

Verfilming van Kurt Vonnegut's wereldberoemde boek over Billy Pilgrim, die door een ontvoering door aliens van de planeet Talfamador "unstuck in time" is geworden en zo in het heden, verleden en de toekomst tegelijk leeft. Anderen denken dat Billy gek is, maar zelf weet hij wel beter. And so it goes.

Der Himmel über Berlin (1987)

MAANDAG 17 APRIL | 22:00 | €5,-

In Der Himmel über Berlin laat Wim Wenders ons kennismaken met een hele wereld van engelen, die tussen de mensen in Berlijn leven. De engelen zijn onzichtbaar voor iedereen behalve kinderen. Ze observeren de inwoners van de stad en luisteren naar hun gedachtes. Alles gaat z'n gangetje, totdat engel Damiel besluit liever een sterveling te willen zijn.

It’s a Wonderful Life (1946)

MAANDAG 10 APRIL | 22:00 | €5,-

(Kerst)klassieker van Frank Capra waarin een man die het op kerstavond allemaal niet meer ziet zitten maar gered wordt door een engel die hem laat zien hoe het leven van de mensen om hem heen eruit had gezien als hij niet had bestaan. Volgens American Film Institute de meest inspirerende film aller tijden en volgens ons bovendien een heel fijne feelgoodfilm.

Ghost (1990)

MAANDAG 3 APRIL | 22:00 | €5,-

Sam Wheat (een jonge Patrick Swayze) wordt vermoord bij een overval, maar is nog niet klaar om naar de gene zijde te gaan. Voor hij in vrede kan rusten moet hij eerst met behulp van een medium zijn geliefde Molly waarschuwen, want ook zij loopt gevaar: "Molly, you in danger, girl!" Als ze het maar gelooft...

 

IDFA in Kriterion: Burning Out

ZONDAG 16 APRIL | 19:30 | €8,-

Tegenwoordig moet alles sneller, goedkoper en efficiënter, ook in het ziekenhuis. Burning Out laat zien hoe deze moderne idealen hun uitwerking hebben op artsen en hun patiënten. De film is letterlijk een documentaire over leven en dood. Werken we onszelf dood of is het nog mogelijk deze ontwikkelingen terug te draaien?

De Smurfen en het Verloren Dorp

NU TE ZIEN

In dit nieuwe animatie-avontuur van de Smurfen vindt Smurfin een mysterieuze landkaart die naar het Verloren Dorp leidt. Samen met haar beste vriendjes Brilsmurf, Klungelsmurf en Potige Smurf gaat ze op een spannende speurtocht door het Verboden Bos... Zullen ze het dorp vinden, en wie wonen daar eigenlijk?

Moderne Klassiekers mei: Dekalog

ELKE MAANDAGAVOND IN MEI | 22:00 | €5,-

Een Poolse lente is op komst in Kriterion! Maar zacht wordt deze moderne klassiekermaand niet.

Monk

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK

Monk gaat over Monk (Teun Stokkel), een dertienjarige jongen die met moeder, vader en puberzus in Amsterdam opgroeit, hetgeen niet zonder slag of stoot gaat.

Get Out

NU TE ZIEN

De Afro-Amerikaanse Chris reist met zijn blanke vriendin Rose naar het zuidelijk gelegen landgoed van haar familie om kennis te maken met haar ouders, maar deze meet the parents is nog enger dan anders.

Raw

NU TE ZIEN

Regisseur Julia Ducournau maakt een origineel debuut met Raw waarin familierelaties, het studentenleven, seksuele uitspattingen en een afwijkend eetpatroon aan bod komen. De jonge student diergeneeskunde Justine - overtuigd vegetariër - moet bij een ontgroening rauw konijn eten, waarna ze een onbedwingbare trek krijgt in (mensen)vlees. Raw is een veelvuldig bekroonde horrorfilm over de ontluiking van vleselijke lusten.

Ghost in the Shell

NU TE ZIEN

In Ghost in the Shell is Scarlett Johansson te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Hollywood waagt zich aan de Japanse mangaklassieker over mens, robot en alles daartussenin.

Sessies op Zondag: Figgie

ZONDAG 26 MAART | 19:00 | GRATIS ENTREE

Op zondag 26 maart sluit je je weekend af in Kriterion onder het genot van de live muziek van het Utrechtse alternatieve duo Figgie. Figgie kijkt met grote ogen naar de wereld. Kijk je mee?

Aloys

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK

Aloys Ador is een eenzame privé-detective die met zijn vader werkt en woont. Wanneer hij wordt benaderd door een mysterieuze vrouw die hem in een hersenspelletje betrekt dat bekend staat als “telephone walking” ontdekt hij een denkbeeldig universum dat hem in staat stelt om te breken uit zijn isolement.

Zero Days

NU TE ZIEN

Alex Gibney probeert in Zero Days de herkomst van het computervirus Stuxnet te achterhalen. Dit virus, dat in 2010 werd verspreid, liet geen enkele computer die het infiltreerde onbeschadigd.

Verkiezingsnacht in Kriterion

WOENSDAG 15 MAART | VANAF 20:30 | GRATIS ENTREE

Kom op 15 maart de verkiezingsnacht beleven in Kriterion. Samen volgen we live de exit polls, gecombineerd met gesprekken tussen Meindert Fennema en jonge denkers, eten, drinken en muziek!

IDFA in Kriterion: Still Tomorrow

ZONDAG 19 MAART | 19:30 | €8,-

Wanneer één van haar gedichten meer dan een miljoen keer wordt gedeeld op Chinese sociale media, is Xiuhua Yu plotseling beroemd. Het contrast met haar oude bestaan kan haast niet groter zijn. De door een aangeboren hersenbeschadiging spastische Yu woont en werkt al haar hele leven op de eenvoudige boerderij van haar ouders. Een portret van hoe zij omgaat met haar nieuw verworven roem.

Moderne Klassiekers maart // Iraanse cinema

ELKE MAANDAG IN MAART | 22:00 | €5,-

Post-revolutionaire Iraanse film werpt een unieke blik op het doen en laten en het van de vele volkeren die het land kent en het recht en onrecht dat hen wordt aangedaan. Wij hebben vier films uit dit post-revolutionaire era voor u geselecteerd, vier films van de meeste grensverleggende filmmakers van de Iraanse filmwereld, vier films die elk op een maandag van de maand maart te zien zijn.

Little Men

NU TE ZIEN

Wanneer de grootvader van de 13-jarige Jake komt te overlijden, verhuist zijn gezin terug naar hun oude huis in Brooklyn. Daar raakt hij bevriend met onderbuurjongen Tony. Als hun families ruzie krijgen over de huur besluiten zij te reageren met een belofte van stilte.

Free Fire

NU TE ZIEN

Wie in wapens handelt, weet dat daar risico’s aan verbonden zijn. Zeker als blijkt dat er bij de kopende én verkopende partij een stel heethoofden rondloopt met de vinger al aan de trekker.

I Am Not Your Negro

NU TE ZIEN

De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

Train To Busan (Busanhaeng)

NU TE ZIEN

De bloedstollende zombiethriller Train to Busan (meer dan vijf miljoen bezoekers in Zuid-Korea en officiële selectie van het Cannes filmfestival) gaat over de gescheiden zakenman Seok-woo die vast komt te zitten in een trein waarin een meisje zit dat besmet is met een zombie-virus.

Gimme Danger

NU TE ZIEN

Jim Jarmusch’ Gimme Danger laat het verhaal zien van The Stooges, één van de grootste rock-’n-roll bands aller tijden met legendarische frontman Iggy Pop. Deze film rockt je je bioscoopstoel uit. Over de opkomst van de band in muzikale, culturele, historische en politieke context.

MtM Festival Simultaanvertoning – Bram Fischer

ZONDAG 26 MAART | 19:30 | €8,-

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede over de ongelijkheid groeit, worden de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een een lid dat al eerder was opgepakt toegevoegd: Nelson Mandela. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich, maar wat het regime niet weet is dat Fischer zelf ook ANC-lid is.

Close-Up (1990)

MAANDAG 27 MAART | 22:00 | €5,-

De inmiddels steeds normalere hybride tussen fictie en documentaire, die ware verhalen en personages laat overvloeien in fictieve elementen, is één van de paradepaardjes van de Iraanse cinema. Close-Up was destijds baanbrekend en draagt dat stempel nog steeds fier.

The Cyclist (35mm, 1987)

MAANDAG 20 MAART |  22:00 | €5,-

De vrouw van Nasim, een Afgaanse immigrant in Iran, is ernstig ziek. Hij heeft geld nodig voor het verzorgen van zijn vrouw, maar het dagelijkse werk dat hij verricht, dekt de kosten niet. Als hij ingaat op een vreemd, maar lucratief voorstel komt Nasim in aanraking met de autoriteiten...

The Circle (35mm, 2000)

MAANDAG 13 MAART | 22:00 | €5,-

De eerste minuten van het neorealistische filmdrama Dayereh of The Circle (2000) zijn tekenend. Vrouwen- en babygekrijs: “gelukkig” is het maar een bevalling. Al snel blijkt dat het geslacht van het geboren kindje verkeerd is voorspeld: de Iraanse Solmaz krijgt toch geen zoontje. 

Half Moon (35mm, 2006)

MAANDAG 6 MAART | 22:00 | €5,-

Een groep Koerdische musici reist als nomaden door Iraans Koerdistan om er een concert te geven. Graag willen ze ook een zangeres meenemen. Maar omdat vrouwen in Iran niet mogen zingen, veranderen allerlei obstakels deze reis in een magisch avontuur.

FilmLAB 2017

ZATERDAG 11 MAART | 15:00 | K1 + Q&A

Twee korte pareltjes, met inleiding en nagesprek. Een kijkje naar en achter film.

Old Boy

VRIJDAG 10 MAART | 21:30 | K2

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij echter wakker op het dak van een appartementsgebouw...

Still Life (35mm, 2006)

VRIJDAG 10 MAART | 13:00 | K2

Het verhaal over de inwoners van het dorpje Fengjie, dat aan de Yang-Tse rivier ligt. Door de komst van een grote stuwdam zal het dorpje worden opgeslokt door het water.

Vive l’Amour (35mm, 1994)

DONDERDAG 9 MAART | 18:45 | K2

Twee mannen en een vrouw maken, zonder het van elkaar te weten, regelmatig gebruik van een leegstaande flat in Taipei. Wanneer de vrouw een minnaar meeneemt naar deze flat, heeft ze niet door dat ze bespied wordt door een jongen.

After Life (35mm, 1998)

DONDERDAG 9 MAART | 17:00 | K1

In de loop van een week arriveren tweeëntwintig zielen aan een poort die zich tussen leven en dood bevindt. Alle zielen mogen hier een herinnering kiezen, die ze mogen meenemen naar hun volgende leven.

Laskar Pelangi

DONDERDAG 9 MAART | 15:00 | K3

Op het eiland Belitong wordt een landelijke moslimschool gesloten, omdat het niet aan de minimuminschrijving van tien studenten kan voldoen. Maar wonderbaarlijk genoeg verschijnen er op de eerste dag van school tien arme jongetjes en de deuren blijven open.

American Honey Premièrefeest

3 MAART | 21:00 | GRATIS ENTREE

21st century road movie American Honey gaat over jongeren die op de bonnefooi op zoek gaan naar geluk. Dat verdient wat ons betreft een feestje, met, voor en door creatieve Amsterdamse jongeren. Resultaat? Kriterion x L'Origine x GRGY(SMIB) x Elroy Vanderley tijdens dit speciale voorpremière evenement.

Exhibits: Agnes y Vevi introduces Guitar y Banjo

ZONDAG 26 FEBRUARI | 15:30

Vanaf 26 februari siert een nieuwe expositie de muren van onze foyer: artiestenduo Guitar e Banjo, geïntroduceerd door Agnes y Vevi, zullen hun werk tentoonstellen in Kriterion. Tijdens de opening zal het duo ons verblijden met een live painting session en geeft Alberto Alaejos een concert.

Official Selection ~ SHORTS

WOENSDAG 8 MAART | 15:00 | K1 & ZONDAG 12 MAART | 13:30 | K3

Officiële selectie door CinemAsia van de beste shorts uit Azië. Van animatie tot vragen of humaniteit. Van heerlijke dumplings tot brandende bossen in Indonesië.

CinemAsia 2017

7 - 12 MAART IN KRITERION

De tiende editie van CinemAsia vindt van dinsdag 7 tot en met zondag 12 maart plaats. Een jubileum dus, hetgeen is te zien aan een nog veelzijdiger filmprogramma en alle extra film-gerelateerde activiteiten. Zie hier o.a. de algemene info, links naar schema's en online ticketing

Kriterion AM: Train To Busan

ELKE ZATERDAGNACHT IN APRIL 00:15 

Sang-ho Yeon schetst een apocalyptische situatie op topsnelheid. Terwijl de niets vermoedende zakenman Seok-woo met zijn dochter Su-an op de trein richting Busan stapt, overmeesteren zombies de hele stad. Een van de zombies springt op het nippertje aan boord...

The Truth Beneath

WOENSDAG 8 MAART | 17:00 | K2 & ZONDAG 12 MAART | 21:30 | K1

Intriges en plottwists stapelen zich op in The Truth Beneatheen film die voelt als House Of Cards gemaakt door Koreaanse thrillerliefhebbers. Wanneer Jong-chan wordt voorgedragen zijn politieke partij te vertegenwoordigen staat zijn carrière voorop. Samen met zijn vrouw Yeon-Hong probeert hij stemmen te winnen, terwijl hij zijn dochter Min-jin steeds meer uit het oog verliest.

The Beekeeper And His Son

VRIJDAG 10 MAART | 15:40 | K2 & ZONDAG 12 MAART | 17:30 | K3

Je ziet hoe generatieconflicten zich opstapelen in deze intieme blik op een plattelandse imkerfamilie. Puberende Maofu komt na een jaar dwalen in de grote stad terug om zijn vader te helpen met bijenhouden, al zit hij vooral met zijn neus in de marketingboeken.

The Age Of Shadows

WOENSDAG 8 MAART | 21:30 | K2 & DONDERDAG 9 MAART | 17:00 | K1

In deze chique spionagethriller schetst iconisch regisseur Kim Jee-woon (I Saw The Devil) hoe de vrijheidsstrijders van het Heroic Corps zich aan het einde van de jaren 1920 organiseerden tegen de Japanse bezetters van Korea.

Taxi Stories

WOENSDAG 8 MAART | 17:15 | MET Q&A | K3 & ZATERDAG 11 MAART | 16:45 | K1

De invloed van globalisatie wordt op pijnlijke wijze voelbaar gemaakt in deze mozaïekfilm gesitueerd in drie Aziatische wereldsteden. Wederzijds onbegrip, miscommunicatie en exploitatie compliceren het leven van een homoseksuele taxichauffeur in Beijing, een welgestelde zwangere vrouw in Hongkong en een arme tiener in Jakarta.

Sunday Beauty Queen

VRIJDAG 10 MAART | 21:15 | K3 & ZONDAG 12 MAART | 17:00 | K1

“Huishulpen. Hoe zouden wij zonder ze kunnen leven?” Dat vraagt een drieënzestigjarige welgestelde man zich af in deze documentaire over Filipijnse helpers in Hong Kong.

Suffering of Ninko

DINSDAG 7 MAART | 21:05 | K3 & ZATERDAG 11 MAART | 15:00 | K3

Wat een kwelling: naar het celibaat leven, terwijl je zeer in de smaak valt bij zowel vrouw als man. Het overkomt de ijverige, jonge monnik Ninko die een verontrustende ontmoeting heeft gehad met een gemaskerde naakte vrouw.

Salawaku

WOENSDAG 8 MAART | 19:15 | K3 & ZATERDAG 11 MAART | 19:00 | K2

Als op een dag zijn zus Binaiya is verdwenen gaat de tien jaar oude wees Salawaku op pad om haar terug te halen, zonder te weten dat zij eigenlijk helemaal niet gevonden wil worden. Op zijn avontuur langs het Ceram eiland in de Molukken treft het jongetje een andere jonge vrouw die haar leven in de steek heeft gelaten.

My Father’s Choice

DINSDAG 7 MAART | 19:25 | K3 & ZONDAG 12 MAART | 19:00 | K2

In deze persoonlijke documentaire koppelt regisseur Yan Ting Yuen de levensgeschiedenis van haar vader aan de drastische ontwikkelingen in China van de afgelopen vijftig jaar. Van de Grote Chinese Honger in de jaren vijftig tot de omarming van het Chinees kapitalisme.

I America

VRIJDAG 10 MAART | 17:00 | K1 & ZATERDAG 11 MAART | 21:30 | K3

De consequenties van prostitutie in een globaliserend Azië worden pijnlijk voelbaar gemaakt in de tragikomedie I AMERICARegisseur Ivan Andrew Payawal schetst de tienerdagen van Erica, een dochter van een Filipijnse prostituee uit Olongapo en een Amerikaanse soldaat.

Hebei, Taipei

WOENSDAG 8 MAART | 15:00 | K3 & DONDERDAG 9 MAART | 19:30 | K3

Een oorlog is meer dan een conflict van ideologieën. Dat laat de regisseur van Hebei, Taipei zien in deze persoonlijke documentaire over haar vader Li. Hij heeft voor zowel de Nationalisten als de Communisten gevochten tijdens de Chinese Burgeroorlog.

Fathers

WOENSDAG 8 MAART | 19:00 | K1 & VRIJDAG 10 MAART | 17:15 | K2

Sinds het adopteren van de achtergelaten baby Butr, vormt het homoseksuele stel Phoon en Yuke eindelijk een gelukkige familie. Alleen een huwelijk zou hun status als officieel erkend gezin nog kunnen versterken. Geluk slaat echter om als hun kind opgroeit en voor het eerst naar school gaat. Daar komt Butr erachter dat het niet “normaal” is om twee vaders te hebben.

Chongqing Hot Pot

DONDERDAG 9 MAART | 21:40 | K1 & ZATERDAG 11 MAART | 19:00 | K1

“Chongqing staat bekend om twee dingen”, vertelt een voice-over aan het begin van deze ambitieuze misdaadfilm. “Tunnels en hot pot restaurants.” Die combinatie blijkt essentieel voor vier gemaskerde dieven die in de opening van de film een bank overvallen.

Apprentice

DINSDAG 7 MAART | 21:15 | MET Q&A | K1 & VRIJDAG 10 MAART | 19:15 | MET Q&A | K1

Er zit een fascinatie voor het macabere in APPRENTICE die reflecteert op de ingewikkelde relatie van Singapore met de doodstraf. Aiman, ons hoofdpersonage en de titulaire leerling van deze film, heeft er zijn vader door moeten verliezen.

#BKKY

WOENSDAG 8 MAART | 21:15 | K3 & VRIJDAG 10 MAART | 19:30 | K3

Na twee documentaires over politieke en economische tegenslagen in het leven van Thaise dorpelingen gooit Nontawat Numbenchapol het over een andere boeg: #BKKY is deels documentaire en deels fictie over liefde en leed in het leven van jongeren uit Bangkok.

A Quiet Dream ~ Closing Film

ZONDAG 12 MAART | 19:15 | K1

Drie mannen cirkelen in dit zwart/witte allegaartje van poëtische en alledaagse momenten om Yeri heen, de zachtaardige eigenares van een geïmproviseerde bar in de armoedige Su-saek buurt van Seoul. In hun gedeelde doel om Yeri’s liefde te krijgen houden de drie mannen elkaar alsmaar tegen. Niemand verovert haar hart, maar dat lijkt niet echt te deren.

Mad World ~ Opening Film

DINSDAG 7 MAART | 19:00 (Q&A) | K1 | 19:15 | K2

Als Ah-Yang wordt ontslagen uit het psychiatrisch ziekenhuis, geeft zijn vader hem een slaapplek in diens krappe appartementje. Vanuit die claustrofobische omgeving proberen de van elkaar vervreemde vader en zoon te werken aan een gedeelde toekomst, maar traumatische gebeurtenissen uit het verleden zitten geluk hen in de weg.

25 Jaar Schokkend Nieuws

ZATERDAG 1 APRIL | VANAF 18:30

Schokkend Nieuws, hét Nederlandse filmmagazine voor genrecinema bestaat 25 jaar! Kriterion en Schokkend Nieuws vieren dat samen op zaterdag 1 april met een groot feest voor alle liefhebbers van horror, sciencefiction, fantasy en cult.

Harmonium

NU TE ZIEN

Harmonium is zowel een modern Japans familiedrama als een mysteriethriller, geregisseerd door Kôji Fukada (Sayônara); een van de innovatiefste hedendaagse cineasten uit Japan.

Lady Macbeth

NU TE ZIEN

Lady Macbeth is een tragisch portret van een Katherine: een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die door een affaire met een jongere arbeider de kracht vindt om te vechten voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld.

Alternative Surf Craft

24 FEBRUARI | 22:10 - 22:50

Alternative Surf Craft is a very special film directed by award winning filmmaker Josh Pomer. Featuring top surfers that carve their own path by riding unique and alternative surf craft, Alternative Surf Craft will blow your mind with what can be done on different surf designs.

Stonehead

24 FEBRUARI | 22:00 - 22:10

One of Hawaii’s most respected underground big wave surfers, Kohl Christensen presents "Stonehead”. This short film features Kohl and fellow hellmen heading across the Pacific ocean to search a perfect, giant wave.

Surfer’s Blood

24 FEBRUARI | 20:30 - 21:30

Renowned surf photographer and filmmaker Patrick Trefz explores the essence of the sport he loves by profiling those who inspire him. "Surfers' Blood" tells the universal story of true individuals that share deep bloodlines connected to the sea.

Big Wave in the Basque Country

24 FEBRUARI | 19:10 - 19:50 In the 16th century Basque sailors were master of the ocean and for many surfers the Basque country remains their favorite surf destination. The goal of this movie is to highlight the untold story of a special breed of watermen that live in a very special place.  

Girl Go Big!!

24 FEBRUARI | 19:00 - 19:10

"Girl Go Big!!" tells the epic story of Swiss surfer Alena Ehrenbold. While living in a landlocked country, she turns to the biggest challenge of her life: to ride the biggest waves in Europe. Together with her mentor, Basque big wave legend Ibon Amatriain, she journeys into a life changing experience at big wave spot 'Roca Puta'.

MtM on Tour – April – A Good Wife

WOENSDAG 12 APRIL | 19:30 | €8,-

In een luxe buitenwijk van Belgrado vervult de welgestelde vijftigjarige Milena met liefde haar traditionele rol als echtgenote en moeder. Ze ontwaakt langzaamaan uit de roes van haar rustige leven wanneer ze op een oude videoband een onthutsend geheim uit het verleden van haar man ontdekt en tegelijkertijd te horen krijgt dat ze ziek is. A Good Wife is het regiedebuut van de veelgeprezen Servische actrice Mirjana Karanović.

Moderne Klassiekers Februari // Dystopia

ELKE MAANDAG | 22:00 | €5,-

In februari stap je elke maandagavond een andere futuristische wereld binnen. Kunstmatige intelligentie, post-apocalyptische steden en totalitarisme schijnen een unheimisch licht op de toekomst. Deze dystopische cinema is een beeldschoon doch beangstigend cultuurkritiek op het witte doek. 

I AM SURF Film Festival 2017

VRIJDAG 24 FEBRUARI | 18:00 | €22,50

Op 24 februari 2017 viert I AM SURF Film Festival voor de vijfde keer de surfcultuur in Filmtheater Kriterion in Amsterdam. Na een korte afwezigheid neemt I AM SURF je graag weer mee op een surftrip langs legendarische golven en unieke verhalen waar je dagenlang stoked van bent.

Mad Max (1979)

MAANDAG 27 FEBRUARI | 22:00 | €5,-

De uitgestrekte, kale Australische vlaktes als het decor voor één van de grootste dystopische actiespektakel van de vorige eeuw. "Mad" Max Rockatansky, een doorbrekende rol van Mel Gibson, krijgt het aan de stok met allerlei gewelddadige motorgangs, die vrijbaan hebben gekregen in een vervallen maatschappij.

Alphaville, une Étrange Aventure de Lemmy Caution (1965, 35mm)

MAANDAG 20 FEBRUARI | 22:00 | €5,- | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC

Lemmy Caution is een Amerikaanse detective die op een dag arriveert in de futuristische stad Alphaville op een andere planeet. Zijn karakter botst echter met de plaatselijke wetten, die liefde en zelfontplooiing verbieden.

The Matrix (1999)

MAANDAG 13 FEBRUARI | 22:00 | €5,-

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

1 Week // The Birth of a Nation

16 - 22 MAART IN KRITERION

Eén week lang draaien wij The Birth of a Nation. De Afro-Amerikaanse Nat Turner slijt zijn dagen als slaaf in Virginia, 1831. Hij leert lezen zodat hij de Bijbel kan voorlezen aan andere slaven. Hij wordt predikant, maar groeit dan uit tot leider van een enorme opstand met als doel bevrijding van zichzelf en andere slaven.

T2: Trainspotting

NU TE ZIEN

De beruchtste junkies uit de jaren negentig zijn terug met nieuwe energie, nieuwe plannen en nieuwe verslavingen. 'Choose life. Choose Facebook, Twitter, Instagram and hope that someone, somewhere cares.’

Brazil (1985)

MAANDAG 6 FEBRUARI | 22:00 | €5,-

Futuristische film van Terry Gilliam over technicus Sam die droomt van zijn leven in een compleet andere wereld dan de dystopie waarin hij zelf leeft. Terwijl hij probeert een administratieve fout te corrigeren wordt hij gebombardeerd tot staatsvijand.

Sessies op Zondag: The Visual

ZONDAG 5 FEBRUARI | 18:45 | GRATIS TOEGANG TOT FOYER

Op zondag 5 februari wordt het weer tijd om onderuitgezakt in ons café bij te komen van het weekend en te luisteren naar fijne livemuziek. Dit keer staat het semi-elektronische duo The Visual op het programma.

Première-evenement The Handmaiden

VRIJDAG 3 FERBUARI | 20:30

Ter ere van de première van de film The Handmaiden, die vanaf donderdag 2 februari in Kriterion te zien is, zal er vrijdag 3 februari een speciale vertoning georganiseerd worden in samenwerking met Cinemasia. Deze speciale vertoning zal ingeleid worden door Lorna Tee, directeur van het Cinemasia Film Festival.

Première-evenement Moonlight

VRIJDAG 27 JANUARI | VANAF 19:15 

Ter ere van de première van de film Moonlight, die vanaf donderdag 26 januari in Kriterion te zien is, staat Kriterion op vrijdag geheel in het teken van het drama van regisseur Barry Jenkins. Zo zal dichter Justin Samgar de vertoning van 19:15 inleiden, wordt ons café in een Moonlight-sfeer ondergedompeld en kun je daarna blijven plakken voor een editie van Vinyl Sessies!

IDFA in Kriterion: You have no idea how much I love you

ZONDAG 19 FEBRUARI | 19:30 | €8,-

De relaties met degene van wie je het meeste houdt, zijn vaak de ingewikkeldste. Dochter Hania en moeder Ewa ondervinden dat tijdens hun sessies met een psychotherapeut, die door regisseur Paweł Łoziński van zeer nabij en uiterst respectvol zijn vastgelegd.

The Rocky Horror Picture Show

MAANDAG 30 JANUARI | 22:00 | €5,-

Een absurdistische musical, geweldige jaren 70 psychedelica, excentrieke kledij en met muziek met bizarre teksten; dat is The Rocky Horror Picture Show in een notendop. Bovendien biedt de cultklassieker een meta-kijkervaring. Publieksparticipatie is eerder norm dan uitzondering. Wees gewaarschuwd, virgins...

CinDi: Mifune: The Last Samurai

ZONDAG 5 FEBRUARI | 21:45 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE

In een land waarin een scheiding tussen Honne & Tatemae hoog in het vaandel wordt gedragen, verhief één man dit tot een kunst. Zijn optredens waren de belichaming van een gouden periode in de Japanse cinema. Ondertussen bracht hij de hele wereld in vervoering. Zijn naam is Toshiro Mifune. De Oscar-winnende regisseur Steve Okazaki maakte een biografische documentaire.

EXOOT – Tropical Healing

24 JANUARI | 19:00 | €5,-, GRATIS VOOR CINEVILLE

In sommige oorden wordt de vreemdeling uitgekotst, terwijl ze hem elders juist opslokken. Met een ode aan de kannibaal en herinneringen aan de Nederlandse kolonisatie van Brazilië, wordt in EXOOT – Tropical Healing ons postkoloniale zelfbeeld aan stukken gehakt en geroosterd. Film, theater en beeldende kunst komen samen in deze vermenging van performance en wetenschap.

MtM on Tour – Maart – Noces (A Wedding)

WOENSDAG 1 MAART | 19:30 | €8,-

Tiener Zahira trapt lol met haar vriendinnen, gaat op stap en heeft verkering. Net zoals de meeste Waalse meisjes van haar leeftijd. Ze heeft een goede band met haar Pakistaanse ouders, totdat zij haar willen uithuwelijken aan een man die ze niet kent. Een onverwachte zwangerschap dwingt haar een moeilijke beslissing te maken.

Moderne Klassiekers januari: I see a Rhinoceros

ELKE MAANDAG IN JANUARI | 22:00 | €5,-

Laat de nuchtere werkelijkheid ditmaal nog maar even op zijn zij liggen, want in deze Moderne Klassieker maand brengen wij de wereld van het surreële naar uw bioscoopstoel. Elke maandag van de maand januari wacht er een film op u, elk met een eigen informele variatie op de realiteit. 

Comedy Night 19/1

DONDERDAG 19 JANUARI | VANAF 20:00

Zoals jullie weten stappen we bij tijd en wijlen graag uit onze rol van filmhuis, om andere facetten van entertainment te belichten. En hé, lachen blijft gezond, dus onder dat credo vindt er wederom een herhaling plaats van de succesvolle Kriterion’s Comedy Night!

IDFA in Kriterion: La Chana

22 JANUARI | 15:00 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

In de jaren zestig en zeventig maakte Antonia Santiago Amador alias ‘La Chana’ furore als flamencodanseres – totdat ze ineens uit de schijnwerpers verdween, op het hoogtepunt van haar loopbaan. Regisseuse  Lucija Stojevic maakte een documentaire over La Chana en sleepte hiermee afgelopen IDFA de publieksprijs binnen.

MtM on Tour – Februari – The Islands and the Whales

8 FEBRUARI | 19:30 | €8,-

Deze maand is de MtM een voorpremière. Tussen IJsland en Schotland liggen de adembenemend mooie Faeröer eilanden. Op de rotsachtige heuvels groeit weinig, dus leeft het inheemse volk al eeuwenlang van walvisvlees en zeevogels. Door onder ander ernstige vervuiling van de zee loopt hun traditionele levenswijze gevaar. Canadees Mike Day maakte een documentaire over de Faeröeërs en hoe hun tradities bedreigd worden. 

The Trial (35mm)

MAANDAG 23 JANUARI | 22:00 | €5,-

Kafka-verfilming die volgens Orson Welles zelf de beste film was die hij ooit maakte. Over een onschuldige man (Anthony Perkins) die in een bureaucratische flipperkast belandt.

La Planète Sauvage

MAANDAG 16 JANUARI | 22:00 | €5,-

Franse animatieklassieker van René Laloux over een planeet geregeerd door blauwe giganten die de mens gevangen genomen hebben en hebben meegenomen naar hun eigen planeet, die een eigenaardig landschap heeft en bewoond wordt door allerlei vreemde wezens.

Synecdoche, New York (35mm)

MAANDAG 9 JANUARI | 22:00 | €5,-

De debuutfilm van scenarioschrijver Charlie Kaufman (Being John Malkovich) is een grensverleggende film op metaniveau. Fictie en realiteit, het spel, het spel over het spel en het spel in het spel, acteren en niet-acteren, alles plooit zich in en uit elkaar tot een onontwarbare knoop.

Holy Motors

MAANDAG 2 JANUARI | 22:00 | €5,-

Holy Motors volgt één dag uit het leven van Monsieur Oscar. Hij reist van zonsopgang tot na middernacht van het ene naar het andere leven.

Kinderfeestje: Mees Kees Langs De Lijn

ZATERDAG 7 JANUARI | 13:00-18:00 | ENTREE FEESTJE GRATIS

7 januari organiseert Filmtheater Kriterion weer een kinderfeestje, ditmaal in thema van Mees Kees Langs De Lijn. Kom knutselen, film kijken en voetballen!

Flying Paper

14 JANUARI | 15:00 | €8,-

Hoe kun je als kind vrolijk opgroeien als je bent geboren in een conflictgebied? Op 14 januari om 15:00 uur draaien we in Kriterion de documentaire Flying Paper van Nitin Sawhney & Roger Hill, over kinderen in Gaza die ondanks de oorlog en het verdriet om hen heen, het leven willen vieren met een poging tot het Guinness World Record “meeste vliegers tegelijk in de lucht”.

Exhibits: Obliterated Families

VANAF 14 JANUARI

Waar een oorlog ook over gaat en wat je positie daarin ook is, onschuldige families zouden er nooit slachtoffer van moeten zijn. De tentoonstelling “Obliterated families” van fotografe Anne Paq en Ala Qandil gaat over Palestijnse families die “obliterated”, oftewel uitgewist zijn, door een aanval van Israël in 2014.

Kriterion NYD | That’s the Joint

ZONDAG 1 JANUARI | VANAF 22:00 | €12,50

Gooi met ons voor één laatste keer al je goedbedoelde voornemens overboord. Een viering van het nieuwe jaar, maar bovenal een laatste kans om te ontsnappen aan de hoge eisen van de 21e eeuw! Zet je healthlife even on hold, reis naar de extravagante levens van jet-setters in de jaren zeventig en experimenteer met ons mee!

Cineville’s Beste Films 2016

ZONDAG 8 JANUARI | VANAF 11:00

In december hebben filmfans van door het hele land kunnen stemmen op hun beste films van 2016. De stemmen zijn inmiddels geteld en de films die de top 10 hebben gehaald zijn bij ons in Kriterion nog één keer op het witte doek te zien!

De Europese dag van de Korte Film

WOENSDAG 21 DECEMBER | 19:30

De Europese Dag van de Korte Film wordt gevierd op de kortste dag van het jaar in 31 Nederlandse filmtheaters en in een groot aantal Europese landen. Op deze dag zijn er volop korte films te zien. Het hoofdprogramma van de Europese Dag van de Korte Film bestaat uit korte films van jong, prijswinnend, Nederlands talent. Voor kinderen is er een programma met films uit negen verschillende landen.

Venus

23 AUGUSTUS | 21:45 | €8,-, COMBI-TICKET (+ SACRED WATER & VEILS UNCOVERED) €15,-

Jonge vrouwen uit Kopenhagen doen een boekje open over hun seksuele ervaringen. De twee vrouwelijke regisseurs achter de camera wilden in eerste instantie een film maken om hun eigen seksuele verlangens en frustraties beter te begrijpen. Na een castingoproep komen meer dan honderd gewone vrouwen langs om recht in de camera over hun erotische fantasieën te praten.

Moonlight

NU TE ZIEN

De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

… – OHPERA – MUET – … [… – MUTE – OHPERA – …]

ZONDAG 4 DECEMBER | 11:00

If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution is een beeldende kunstorganisatie die focust op performance. Komende zondag 4 december presenteren ze … – OHPERA – MUET – … [… – MUTE – OHPERA – …] in Kriterion.

Poesia sin fin

NU TE ZIEN

Poesia sin fin vertelt het levens verhaal van een jonge Chileense kunstenaar. Op poëtische wijze wordt weergegeven hoe hij zich bevrijd van verschillende belemmeringen van zijn familie. Maak kennis met de Boheemse artistieke kunstscene die de vruchtbare bodem vormde voor Zuid-Amerikaanse literaire meesterwerken.

Paterson

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK

In Paterson geeft Jim Jarmusch een poëtische weergave van de schoonheid van het alledaagse leven van een buschauffeur en amateur-poëet Paterson (Adam Driver). De film is een liefdevol en kabbelend verslag van de dagelijkse routine.

Silence

NU TE ZIEN

De zoektocht naar hun vermiste mentor in het Japan van de zeventiende eeuw brengt de levens van twee jonge Jezuïtische priesters in gevaar. De aangrijpende, soms zenuwslopende en spirituele reis die ze maken blijkt een ware beproeving voor hun uithoudingsvermogen én overtuigingen.

Mees Kees Langs De Lijn

NU TE ZIEN

In alweer het vierde deel van de populaire Mees Kees reeks doet de school van Meester Kees mee aan een toekomstproject. Alle creatieve ideeën van Meester Kees en zijn klas ten spijt, heeft directrice Dreus haar eigen ideeën over de invulling van het project.

Poesía Sin Fin

VANAF 5 JANUARI IN KRITERION

Santiago de Chile, de roerige jaren '40 en jaren '50. “Alejandrito” Jodorowsky, twintig jaar oud, besluit om een poëet te worden tegen de wil van zijn familie in.

Moderne Klassiekers December: In Memoriam

ELKE MAANDAG IN DECEMBER | 22:00 | €5,-

2016 was een roerig jaar voor ons allen. Naast de vele gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, zijn we ook een paar waardige schrijvers, acteurs, regisseurs, muzikanten en andere beroemdheden verloren. In de laatste maand van dit jaar brengen we een ode aan de overledenen aan de hand van een paar klassieke films.

Die Hard (Alan Rickman)

MAANDAG 26 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Actieklassieker waarin Bruce Willis, alias John McClane, eigenhandig een legertje terroristen oprolt. 'Yippee-ki-yay, motherfucker!'. Op 14 januari 2016 overleed acteur Alan Rickman op 69-jarige leeftijd, die de rol van terrorist Hans Gruber vertegenwoordigde in Die Hard.

L. A. Confidential (Curtis Hanson)

MAANDAG 19 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Sfeervolle misdaadfilm over corruptie in het Hollywood van de jaren vijftig waarin drie verschillende agenten ieder op hun eigen manier te werk gaan. Regisseur Curtis Hanson overleed op 71-jarige leeftijd op 20 september 2016. L.A. Confidential was één van Hanson's grootste titels.

Purple Rain (Prince)

MAANDAG 12 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Muziekfilm van Albert Magnoli - Prince speelt een jonge rockster uit Minneapolis die op zoek is naar erkenning voor zijn zwoele rockmuziek. Prince Rogers Nelson overleed op 21 april 2016. Deze vertoning dragen we op aan de iconische muzikant.

To Kill a Mockingbird (Harper Lee)

MAANDAG 5 DECEMBER | 22:00 | €5,-

Indrukwekkend drama over een blanke advocaat die het opneemt voor een zwarte jongen. To Kill a Mockingbird is een verfilming van Harper Lee's gelijknamige boek. Harper Lee overleed op 19 februari 2016. In Memoriam van de schrijfster vertonen we To Kill A Mockingbird eenmalig als Moderne Klassieker.

Vaiana (NL)

NU TE ZIEN

Drieduizend jaar geleden trokken de grootste zeevaarders ter wereld over de stille oceaan om de vele eilanden van Oceanië te ontdekken. Tot daar op een dag een einde aan kwam en nog steeds weet niemand hoe dat ooit kon gebeuren…

Brimstone

NU TE ZIEN

Brimstone is de nieuwe duistere westernthriller van Martin Koolhoven die zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, gewelddadige en epische film over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.

IDFA in Kriterion: Unknown Brood

ZONDAG 27 NOVEMBER | 21:45 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

Op 11 juli 2001 springt Herman Brood van het Hilton hotel in Amsterdam. Wat weinig mensen weten is dat Brood al sinds zijn 27ste schreef, sprak en fantaseerde over zijn zelfmoord. Hoe ziet je leven eruit wanneer je van jongs af aan al weet hoe het gaat eindigen? De documentaire Unknown Brood springt in het leven van de muzikant en laat zien wat er zich achter het imago van de "rock & roll junk" schuil hield.

Neruda

NU TE ZIEN

Het is 1948 en de Koude Oorlog heeft ook Chili bereikt. Nadat senator Pablo Neruda in het parlement de regering beschuldigt van verraad, laat president Videla hem afzetten. Politiecommissaris Oscar Peluchonneau krijgt het bevel de dichter te arresteren.

American Honey

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK

Star is achttien, doelloos en alleen. Tijdens een dagje snuisteren in afvalcontainers op zoek naar voedsel komt ze een groep jongeren tegen die samen de Verenigde Staten doorreizen om huis-aan-huis magazines te verkopen.

The Handmaiden

NU TE ZIEN

The Handmaiden is een moderne versie van Sarah Waters’ boek ‘Fingersmith’. InThe Handmaiden bedenken een vechtlustige vrouwelijke dief en een charmante oplichter samen een list. De vrouw infiltreert in het huis van een Japanse erfgename als haar persoonlijke dienstmeid en verleidt de erfgename, maar haar intenties zijn nog duisterder dan iemand zich had kunnen bedenken..

La La Land

NU TE ZIEN

In het romantische en kleurrijke La La Land valt de matig succesvolle jazzpianist Sebastian (Ryan Gosling) voor de beginnende actrice Mia (Emma Stone). Wanneer hun carrières succesvol worden moet het koppel keuzes maken die hun liefde onder druk zet. La La Land is een moderne variant op de klassieke Hollywood musical en een ode aan iedereen die durft te dromen.

November: Rockumentary

ELKE MAANDAG IN NOVEMBER | 22:00 | €5,-

Sex, drugs en rock-n-roll is een begrip dat perfect past bij deze klassieker maand. Want in november staat de muziekdocumentaire centraal. Van volkszanger André Hazes tot rockidool Mick Jagger. We gaan swingend het jaar uit met portretten van de meest invloedrijke artiesten. Voor ieder wat wils. Een ode of een ontdekking, ben erbij: iedere maandag in november om 22.00 in Kriterion.

Bob Dylan: Don’t Look Back

MAANDAG 28 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

In 1965 maakte popicoon Bob Dylan een tournee door Engeland. Filmmaker D.A. Pennebaker volgde hem met de camera en is zo verantwoordelijk voor de allereerste rockumentary.

Rolling Stones: Gimme Shelter

MAANDAG 21 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

Het is het najaar van 1969, en de rockband de Rolling Stones maakt een tournee door de VS. De optredens worden afgesloten met een gratis concert op de Altamont Speedway in San Francisco. Dit loopt totaal uit de hand. De film zal op 35 mm filmrol worden vertoond!

André Hazes: Zij Gelooft in Mij

MAANDAG 14 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

De volkszanger André Hazes is gedurende een aantal maanden gevolgd door cineast John Appel. Liefde, hoop, geluk, verdriet, concerten, familie en fans spelen een grote rol zijn leven. Appel filmde Hazes tijdens optredens en zakenbesprekingen, maar ook thuis met zijn gezin en tijdens een vakantie in Benidorm. Het resultaat is zowel op sommige momenten lachwekkend als ontroerend.

Metallica: Some Kind of Monster

MAANDAG 7 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

Regisseurs Joe Berlinger en Bruce Sinofsky maken een portret van Metallica, een van de meest succesvolle hardrockbands aller tijden. Het filmen begon in 2001, op het moment dat de band en bassist Jason Newsted na jaren uit elkaar gingen.

Layla M.

NU TE ZIEN

Layla M. (genomineerd voor beste film op het London Film Festival en voor de Platform Prize op het Toronto International Film Festival) laat je de persoonlijke kant van Nederlandse jihadstrijders zien en laat je misschien een beetje begrijpen waar ze vandaan komen. Of althans, waar een radicaliserende, Marokkaans-Nederlandse vwo-leerlinge vandaan komt.

Shadow World

NU TE ZIEN  In Shadow World legt Johan Grimonprez de business van de wereldwijde wapenhandel bloot – de business die zijn winsten telt in dollars en zijn verliezen in mensenlevens…

Cowspiracy: The Sustainability Secret i.s.m. De Groene Amsterdammer

DONDERDAG 3 NOVEMBER | 21:30 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

De grootste milieuorganisaties van de wereld zijn niet in staat de meest destructieve kracht die vandaag onze planeet bedreigt aan te pakken. Deze documentaire volgt op schokkende wijze, maar toch humoristisch, de reis van een aspirant-milieuactivist wanneer hij verwoed zoekt naar de echte oplossing voor de meest dringende milieuproblemen.

MtM on Tour – Januari – In Your Arms

11 JANUARI | 19:30 | €8,-

De laatste wens van de ongeneeslijk zieke Niels is een enkele reis naar Zwitserland. Maria, een onzekere verpleegster, besluit hem te helpen. Samen ondernemen ze een roadtrip die hen van Denemarken via Hamburg naar Zwitserland brengt. Onderweg leren ze elkaar beter kennen; in al hun eenzaamheid komen ze nader tot elkaar en dichter bij het verwezenlijken van hun dromen.

Existentialisme Café (uitverkocht)

WOENSDAG 16 NOVEMBER | 19:00 

Gauloises, zwarte coltruien en artistieke jongelingen die zich verzetten tegen een verstikkende, burgerlijke cultuur. Het existentialisme uit de jaren vijftig en zestig roept romantische beelden op. De grote vragen uit deze periode zijn nog steeds belangrijk. Hoe wil ik leven? Hoe kan ik vrij zijn? Vanavond zal hier naar worden gekeken met een lezing van Sarah Bakewell en een vertoning van À Bout de Souffle.

Cinema Discutabel: Asterdorp, een vergeten getto

ZATERDAG 29 OKTOBER | 15:00 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

Cinema Discutabel levert in oktober Asterdorp, het vergeten getto, een documentaire over de onderbelichte, Amsterdamse jodengetto uit de Tweede Wereldoorlog. Met na afloop een uitdiepend nagesprek met regisseuse Saskia van den Heuvel zelf.

I, Daniel Blake

NU TE ZIEN

I, Daniel Blake is een krachtig drama over het gevecht van een gewone man tegen een overmachtig, bureaucratisch systeem waarbij de ingehouden woede van het scherm spat. Met zijn nieuwste film sleepte Ken Loach dit jaar de Gouden Palm binnen op het filmfestival van Cannes

IDFA in Kriterion: ‘Patience, Patience, You’ll Go To Paradise!’

ZONDAG 23 OKTOBER | 19:30 | €8,-

In de jaren zestig kwamen honderden Noord-Afrikaanse families naar Europa met het doel hun economische omstandigheden te verbeteren. Mina was een van hen. Nu, vijftig jaar later, is haar man overleden, zijn de kinderen uit huis en kwijnt Mina weg in een piepklein appartement in Brussel. Nooit geleerd om te lezen en schrijven of haar tijd zelfstandig in te vullen, rest haar weinig anders dan de tijd uit te zitten.

Dangerous Liaisons

MAANDAG 31 OKTOBER | 22:00 | €5,-

Frankrijk, 1788. De verveelde markiezin De Merteuil vraagt haar ex-geliefde Vicomte de Valmont om een gunst. Haar ex-echtgenoot gaat trouwen met de jonge aantrekkelijke Cecile de Volanges. De markiezin wil graag dat Valmont Cecile verleidt vlak voor haar trouwdag. Maar Valmont heeft een andere uitdaging in gedachten: Madame de Tourvel, een mooie, maar getrouwde vrouw. De markiezin daagt Valmont uit, ze gelooft niet dat hij in staat is haar te verleiden. Lukt het wel, dan is de beloning een laatste nacht met haar.

Anna Karenina

MAANDAG 24 OKTOBER | 22:00 | €5,-

Het verhaal speelt zich af in de high society van het 19e-eeuwse Rusland, en verkent de mogelijkheid tot liefde die door het menselijk hart stroomt, van de passie tussen twee mensen die overspel plegen tot de band tussen een moeder en haar kinderen. Wanneer Anna Karenina (Knightley) haar geluk met haar man Alexei (Law) in vraag stelt en hopeloos verliefd wordt op de jonge graaf Vronski (Johnson), zal dit grote veranderingen teweegbrengen in haar familie, vriendenkring en de gemeenschap.

Marie Antoinette

MAANDAG 17 OKTOBER | 22:00 | €5,-

Marie Antoinette is zorgeloos en nauwelijks volwassen als ze wordt uitgehuwelijkt aan Lodewijk XVI. Maar de druk aan het hof van Versailles is groot en ze probeert regelmatig aan het traditionele leven te ontsnappen in wervelende excentrieke feesten. Buiten de muren van het koninklijke leven begint de Franse Revolutie zich af te tekenen. Marie Antoinette wordt het middelpunt van felle kritiek en dat rijst tot een hoogtepunt als ze - onterecht - wordt beschuldigd van de gevleugelde uitspraak "Als zij geen brood hebben, dan eten zij maar cake!", als reactie op de uitgehongerde Franse bevolking. Ze zal uitgroeien tot één van de meest herkenbare vrouwen in de Europese geschiedenis.

Nocturnal Animals

NU TE ZIEN

Nocturnal Animals is de nieuwe onheilspellende thriller van regisseur en scenarioschrijver Tom Ford (A Single Man) met o.a. Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Aaron Taylor-Johnson, Michael Shannon, Armie Hammer en Isla Fisher. Nocturnal Animals verkent de dunne scheidslijnen tussen liefde en wreedheid, en tussen wraak en verlossing.

Arrival

NU TE ZIEN

Arrival is een proactieve science fiction thriller van regisseur Denis Villeneuve, bekend van Sicario en Prisoners. Wanneer een mysterieus ruimteschip landt op aarde wordt linguïst Louise Banks (Amy Adams) ingeschakeld om op onderzoek uit te gaan. Een spannende race tegen de klok zal vervolgens het lot van de mensheid beslissen.

The Wailing (Goksung)

NU TE ZIEN

In een klein plattelands dorpje in de Zuid-Koreaanse provincie Goksung wordt een serie mysterieuze moorden gepleegd. De verdachte lijken als van het een op andere moment krankzinnig geworden te zijn en vermoorden in totale verstandsverbijstering hun gehele familie. Wanneer de dochter van de hoofdrechercheur ook getroffen wordt door de waanzin, wordt de zaak zeer persoonlijk.

Komedie in Kriterion

DONDERDAG 13 OKTOBER | VANAF 20:30 | GRATIS TOEGANG

Zoals jullie weten stappen we bij tijd en wijlen graag uit onze rol van filmhuis, om andere facetten van entertainment te belichten. En hé, lachen blijft gezond, dus onder dat credo vindt er wederom een herhaling plaats van de succesvolle Kriterion's Comedy Night!

Kostuumdrama’s: Moderne Klassiekers Oktober

ELKE MAANDAG IN OKTOBER | 22:00 | €5,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

Zij die dromen van jurken, groter dan zijzelf, getailleerde korsetten, torenhoge kandelaars, ellenlange tafels en andere tierelantijnen zijn in de maand oktober in Kriterion op de juiste plek. Wordt ondergedompeld in andere tijden, normen en gedragsvormen tijdens de beste kostuumdrama's van de afgelopen jaren! Zelfverzekerde eloquentia, gedetailleerde etiketten en historie, accuraat tot op de kleinste naad van een cornetje.

A Royal Affair

MAANDAG 10 OKTOBER | 22:00 | €5,-

Een verboden affaire aan het hoogste, Deense hof zijn de voorboden van politiek geëxperimenteer, dat het meest weg heeft van een pre-Verlichting. De jonge Engelse prinses, Caroline Mathilde, houdt er een relatie op na met de hoffelijke dokter, Johann Friedrich Struensee. Deze onkuise verwikkelingen brengen echter een revolutie teweeg in het 18e eeuwse Denemarken, onder het bewind van Koning Christian VII.

The Remains of the Day

MAANDAG 3 OKTOBER | 22:00 |  €5,-

1958. Het Britse landgoed Darlington Hall dreigt te verdwijnen, maar een voormalig congreslid uit de VS koopt het op. Hij behoudt de butler James Stevens en de kokkin. Stevens krijgt een brief van de vroegere huishoudster Sally Kanton en besluit haar te bezoeken aan de Westkust. Via flashbacks zien we hoe de vriendschap tussen Stevens en Kanton is ontstaan, en welke belangrijke politieke zaken zich op het landgoed hebben afgespeeld.

MtM on Tour – December – Frame by Frame

WOENSDAG 14 DECEMBER | 19:30 | €8,-

Onder het Taliban-regime was fotograferen in Afghanistan een doodzonde. Maar ‘een land zonder fotografie is een land zonder identiteit’, aldus een van de fotografen uit deze stilistische ode aan de fotojournalistiek. Vier dappere, Afghaanse fotojournalisten trachten letterlijk nieuwe kaders aan te brengen in een land waar fotografie jarenlang in de ban was.

Sessies op Zondag: Sam & Julia

ZONDAG 30 OKTOBER

Op zondag 30 oktober zullen Sam & Julia het podium in Kriterion betreden. De songs van Sam en Julia worden gekenmerkt door de sexy zangharmonieën, melancholische melodieën, en verhalende songteksten. Ze schrijven over van alles. Over God, een weduwe, gebroken harten en vrijkomen uit de gevangenis.

Oasis: Supersonic

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK

Oasis: Supersonic volgt de ongelofelijke reis van Oasis vanaf 1991 als Noel Gallagher zich aansluit bij het bandje van zijn broer Liam tot het bittere einde van de supergroep uit Manchester in 2009.

The Infiltrator

NU TE ZIEN

Het bizarre, waargebeurde verhaal van undercoveragent Robert Mazur (Bryan Cranston), die in ’86 als patserige witwasser wist binnen te dringen in de organisatie van drugskoning Pablo Escobar.

IDFA in Kriterion: Bolshoi Babylon

ZONDAG 18 SEPTEMBER | 19:30 | €8,-

Nick Read biedt een even onthullend als onthutsend kijkje achter de schermen van het Bolsjojtheater, een wereldberoemd, Moskouse danstheater. Het theater heeft een rijke geschiedenis, die niet altijd even fleurig blijkt.

Sessies op Zondag: Isaac Vallentin + Her Harbour

ZONDAG 9 OKTOBER | GRATIS TOEGANG | 19:00

Het wordt weer tijd om op je luie zondag achterover te zakken in ons café onder het genot van een live optreden. Dit keer staat er een akoestische double-bill op het programma met Canadese singer-songwriter Isaac Vallentin en dreamfolkzangeres Her Harbour.

Hell or High Water

NU TE ZIEN

Een grote schuld, twee zoons die je niet kunt onderhouden en een broer die ervaring heeft met bankovervallen. Het logische gevolg daarvan vertelt regisseur David Mackenzie in Hell or High Water (genomineerd voor Un Certain Regard op het Cannes filmfestival) tegen de achtergrond van de uitgestrekte Texaanse prairie.

Riphagen

NU TE ZIEN

De beruchte Amsterdamse crimineel Andries ‘Al Capone' Riphagen wordt rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers tijdens de tweede wereldoorlog. Hij lijkt ontastbaar, maar wanneer hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, wordt de jacht op Riphagen geopent.

Kriterion x De Groene Amsterdammer: The Price We Pay

DONDERDAG 22 SEPTEMBER | 21:30 | €8,-

Sinds de Panama Papers is de discussie over belastingontwijking weer aangewakkerd. Door middel van een diepgravende documentaire: The Price We Pay (2014) en journalisten van de Trouw die aan de onthullingen van de Panama Papers hebben meegewerkt, zullen we dieper in gaan op de achterliggende problematiek. In het nagesprek zal ook de rol van onderzoeksjournalistiek in deze, en soortgelijke kwesties worden besproken.

Mijn naam is Courgette (Ma Vie de Courgette)

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK

Deze toffe Frans-Zwitserse stop motion film laat het leven van Cougette zien. Na het overlijden van zijn moeder wordt Courgette in een weeshuis geplaatst, maar dat blijkt niet zo erg te zijn als verwacht. Er staan namelijke heel wat leuke avonturen in het verschiet voor Courgette!

Light Years

NU TE ZIEN | LAATSTE WEEK

Debuutfilm van regisseur Esther May Campbell over een dag in het leven van de jonge Rose (8) en haar familie die door een avontuurlijke dag weer dichter bij elkaar komen.

24 Wochen

NU TE ZIEN

Astrid en Lucas vormen samen een gelukkig en succesvol koppel. Wanneer Astrid zwanger raakt van hun tweede kind lijkt hun leven compleet, totdat ze te horen krijgen dat hun ongeboren kind het Syndroom van Down heeft.

K2

K2, vroeger Studio K genaamd, is uitgerust met 87 stoelen en bevindt zich op de eerste verdieping van het theater. Deze klassiek ogende en aangename zaal heeft een prettige akoestiek, waardoor microfoons niet nodig zijn. Om deze redenen leent de zaal zich perfect voor filmvertoningen met een presentatie of debat.

There Will Be Blood

MAANDAG 26 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. 

Punch-Drunk Love

MAANDAG 19 SEPTEMBER | 22:00 | €5,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

Barry Egan is de eigenaar van een klein zaakje. Dankzij de manier waarop hij door zijn zeven zusters behandeld is, is het voor hem onmogelijk om verliefd te worden. Wanneer een harmonium en een mysterieuze vrouw zijn leven binnen komen begint hij aan een romantische trip.

Magnolia (35mm)

ZONDAG 24 SEPTEMBER | 21:15 | €5,- GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

Een willekeurige, regenachtige dag in San Fernando Valley (Los Angeles). De levens van een stervende vader, zijn jonge vrouw, een verpleger, een beroemde verloren zoon, een politieagent die wanhopig op zoek is naar liefde, een nieuw en een voormalig wonderkind, een tv-presentator en zijn aan cocaïne verslaafde dochter komen samen in een web van verwikkelingen. Door de speling van het lot, toeval en menselijke interactie kruisen alle paden, een dag om nooit te vergeten.

Boogie Nights (35mm)

MAANDAG 5 SEPTEMBER | 22:00 |  €5,-

Jaren '70. De naïeve en ongeschoolde Eddie Adams wordt ontdekt door pornoregisseur Jack Horner. Jack en zijn vriendin Amber nemen Eddie onder hun hoede. Onder hun creatieve leiding ontwikkelt Eddie zich binnen de kortste keren tot (letterlijk) de grootste in zijn vakgebied. Eddie wordt pornoster Dirk Diggler en geniet met volle teugen van zijn verworven faam. Maar dan leert hij ook de schaduwkant van het succes kennen.

Bodkin Ras

 T/M WOENSDAG TE ZIEN

Bodkin Ras is een film over een jonge voortvluchtige die zijn plek zoekt in een klein Schots dorp. In de film wordt geëxperimenteerd met een mengeling van fictie en non-fictie.

The Daughter

NU TE ZIEN

The Daughter is een aangrijpend familiedrama met Sam Neill en Oscarwinnaar Geoffrey Rush geregisseerd door de internationaal gevierde Australische theatermaker Simon Stone en gebaseerd op zijn eerdere toneelbewerking van Henrik Ibsens De wilde eend. Op dinsdag 30 augustus is er een speciale voorpremière van the Daughter!

MtM On Tour – October – Hooligan Sparrow

WOENSDAG 12 OKTOBER | 19:30 | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC-LEDEN

Moedige documentaire van de jonge Chinese filmmaker Nanfu Wang. Gewapend met haar camera volgt ze een groep activisten onder leiding van Ye Haiyan (Hooligan Sparrow) tijdens hun protesten tegen de straffeloosheid rond een seksschandaal. Door haar kritische houding is Sparrow al snel een staatsvijand en trekt de overheid alles uit de kast om haar de mond te snoeren.

Hip hop in augustus

DE HELE MAAND AUGUSTUS

Wij dragen de maand augustus op aan de way of life die zovelen beheerst: hip-hop. Verwacht documentaires, fictiefilms, sprekers en natuurlijk heel veel muziek om je in alle kanten van het genre onder te dompelen. Time to get BUCK!

Typeface

WOENSDAG 10 AUGUSTUS | 21:45 

In het rustige stadje Two Rivers in Wisconsin is in een gedeelte van de oude Hamiltondrukkerij een museum gevestigd. Van heinde en ver komen hier internationale kunstenaars heen om gepensioneerde ambachtslieden te ontmoeten op het gebied van typografie, grafisch ontwerp en drukwerk.

Helvetica

WOENSDAG 10 AUGUSTUS | 19:30 | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC

Helvetica is een interessante documentaire die je een kijk in de wereld van typografie, grafisch ontwerp en de globale visuele cultuur biedt.

Irréversible

WOENSDAG 27 JULI | 21:45

Shockerende film waarin een vrouw wordt verkracht, waarna haar man en een vriend op zoek gaan naar de dader en gruwelijk wraak nemen.

Martyrs

WOENSDAG 27 JULI | 19:30

Franse horror-thriller waarin twee vrouwen wraak nemen op een doorsnee gezin. Aangenaam is het niet om naar deze lugubere horror te kijken, maar dat maakt deze film juist een goede in haar genre.

Do The Right Thing (35mm)

ZONDAG 21 AUGUSTUS | 21:30 | €8,-

In deze onafhankelijke film, geschreven en geregisseerd door Spike Lee, worden de sociale spanningen van de jaren 80 in Brooklyn op komische maar toch treffende wijze geïllustreerd. De films van Spike Lee staan erom bekend sociaal bewogen te zijn en racisme is een terugkerend motief in het werk van Spike Lee. Ook in Do The Right Thing (1989) is deze thematiek duidelijk te herkennen.

The Spy Who Came In From The Cold

WOENSDAG 20 JULI | 21:45

The Spy Who Came in from the Cold is een Britse zwart-wit thriller-dramafilm uit 1965 onder regie van Martin Ritt. Het verhaal hiervan is gebaseerd op dat uit de gelijknamige Koude Oorlog-roman uit 1963 van John le Carré.

Tinker Tailor Soldier Spy

WOENSDAG 20 JULI | 19:00 | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC

Spionagethriller naar het boek van John le Carré waarin veteraan George Smiley een Russische spion moet ontmaskeren binnen de Britse geheime dienst.

Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives // Feat. Sef & Vic Crezee

ZONDAG 28 AUGUSTUS | 21:30 | €8,-

“Radio That Changed Lives”, aldus de ondertitel van deze documentaire geregisseerd door Robert ‘Bobbito’ Garcia. Zoals deze uitspraak al doet vermoeden wordt in deze documentaire onder andere een onderzoek uitgevoerd naar de sociale impact van de radioshow, gemaakt door Stretch Armstrong en Robert Garcia.

Captain Fantastic

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK

Dramatische komedie over een vader die zijn zes kinderen opvoedt in de bossen van de Pacific Northwest. Hun paradijs stort ineen wanneer de depressieve moeder, die al lange tijd ergens anders woont, zelfmoord pleegt.

House of Flying Daggers

WOENSDAG 13 JULI | 21:45

China in de 9e eeuw na Christus. De twee soldaten Jin (Takeshi Kaneshiro) en Leo (Andy Lau) krijgen de opdracht om de leider van het “House of Flying Daggers”, een revolutionaire groepering, op te sporen.

Ip Man

WOENSDAG 13 JULI | 19:30

Actiefilm gebaseerd op het leven van Ip Man, de kungfu grootmeester die onder meer de legendarische Bruce Lee onderwees.

Princess Mononoke

WOENSDAG 6 JULI 17:15

Ashitaka is prins van een klein dorp. Als zijn dorp wordt aangevallen door een razende (vervloekte) god, Nago, probeert hij deze te overtuigen zijn woede te staken.

Rosemary’s Baby

MAANDAG 11 JULI | 22:00 | €5,-

Rosemary en Guy zijn net getrouwd en betrekken een groot appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met een stel dat naast hen woont. Guy brengt steeds meer tijd door bij deze buren. Na de zelfmoord van een vrouw uit de buurt begint Rosemary vreemde dromen te krijgen en hoort ze rare geluiden. Het lijkt erop dat Guy steeds meer afgesloten van Rosemary leeft. Ze krijgt steeds meer aandacht van haar buren en als ze zwanger raakt, blijkt dat de buren speciale plannen hebben met haar kind.

Weiner

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK

Als politicus met de achternaam Weiner sta je eigenlijk al 1-0 achter. Hoe daar mee om te gaan, is je eigen keuze. Twee regisseurs hebben deze keuzes in beeld gebracht, en dat levert een pijnlijk hilarische film op. Maar naast kostelijk vermaak, krijgt de kijker ook een kijkje achter de schermen van een politieke campagne. Hoe manoeuvreert een politicus zich door het mediadoolhof op zoek naar kiezers?

Equals

NU TE ZIEN
In de nieuwste film van Drake Domerus wordt een futuristische wereld met een verbod op liefde weergegeven. In deze extreem stilistische dictatuur is het onvermijdelijk dat er een fonk overslaat.

Cheryomushki | Cherrytown

MAANDAG 25 JULI | 22:00 | €5,-

Een satirische camp operette van Dmitri Shostakovich. Na een onderdompeling in Sovjetgeluk raken verschillende, naar woonruimte zoekende stellen verwikkeld in bureaucratie en corruptie. Verlangen, verlies en strijd richten zich afwisselend op hun liefde en op Cherry Town, een modelwijk in suburbaan Moskou.

North by Northwest

MAANDAG 18 JULI | 22:00 | €5,-

Roger Thornhill (Cary Grant), een zakenman van middelbare leeftijd, wordt ontvoerd door twee mannen die hem verwarren voor een George Kaplan. Hij wordt stomdronken gevoerd en vervolgens in een auto gezet. Hij wordt gearresteerd door de politie, die hem vervolgens verhoort. Als hij dan zijn verhaal doet is er niemand die hem gelooft. Dan vlucht hij, waarna hij zowel door bad guys als door de politie wordt gezocht.

Professione: Reporter

MAANDAG 4 JULI | 22:00 | €5,-

Ontevreden over je eigen levensweg, zou je soms willen dat je een andere identiteit kan aannemen. Zo ook David Locke (Jack Nicholson), die de kans geboden denkt te krijgen door een sterfgeval in het hotel waar hij verblijft. Beter lijkt het er echter niet op te worden...

Kriterion x AFFR in juli: Het Gebouw

ELKE MAANDAG IN JULI | 22:00 | €5,-

Deze maand opperen we als protegé niet een regisseur, noch een hele stroming, maar Het Gebouw. De filmmakers kozen bewust voor het filmen in de desbetreffende gebouwen, die door de films nog meer de status van iconisch bouwwerk verkregen. Reken op vier films waarin de architectuur meer dan alleen de sfeer bepaalde en de hoofdrol van de acteurs en actrices wist over te nemen.

De GVR

NU TE ZIEN | LAATSTE SPEELWEEK
In De GVR (De Grote Vriendelijke Reus), gebaseerd op Roald Dahl’s wereldberoemde gelijknamige boek, maakt het eenzame weesmeisje Sofie (Ruby Barnhill) kennis met de magische reuzenwereld.

Alex van Warmerdam

WOENSDAG 31 AUGUSTUS

Vooral geïnspireerd door zijn oude werk als Abel en Noorderlingen, vieren we op deze laatste zomeravond het oeuvre van Alex van Warmerdam. Zijn films dragen sfeer, vorm en kleur over - ze vervreemden strak. Zijn dialogen zijn scherp, de beelden schilderachtig en surrealistisch, en dit allemaal in combinatie met vertier en Hollandse nuchterheid. Voor ons, reden genoeg om ze weer eens op grote doek te zien!

New French Extremity

WOENSDAG 27 JULI

Ben jij er eentje die op het puntje van je bioscoopstoel gaat zitten of juist eentje die zo ver mogelijk achterin de bioscoopstoel wegkruipt? Ontdek het bij deze zomeravond waarbij je van het zonnige park naar onze donkere grimmige bioscoopzaal kruipt. Durf je het aan?

The Here After (Efterskalv)

NU TE ZIEN
Nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten gaat John weer bij zijn vader wonen. Hij hoopt een nieuwe start te kunnen maken. De lokale gemeenschap is zijn misdaad echter niet vergeten

Kriterion presents // Hip Hop in Augustus

VANAF 30 JULI IN KRITERION

Eén van de meest invloedrijke culturen is ontsproten uit de betonnen wortels op 1520 Sedgwick Avenue in Morris Heights, The Bronx. Een block party veroorzaakte de spontane samenloop van omstandigheden die zich via Yo! MTV Raps & Arsenio Hall ontwikkelde tot het globale cultuurgoed en de vermogende entertainment business genaamd hip hop. Wij dragen de maand augustus op aan de way of life die zovelen beheerst. Time to get BUCK!

Style Wars

MAANDAG 1 AUGUSTUS | 22:00 | €5,- | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC-LEDEN

In een scene die door de MC's en DJ's wordt overheerst - en tot mainstream is verheven - zou je bijna vergeten dat een eeuwenoude kunst ook een belangrijk onderdeel heeft gespeeld in de ontplooiing van hiphop: graffiti. En laat nou juist deze facet een registratie van de hip hop in de puurste zin van het woord voort hebben gebracht. Hip Hop voor het commerciële tijdperk, toen er hooguit een handvol singletjes waren geperst, met de artiesten nog weggestopt in de donkerste krochten van het stedelijke canvas. Dat is het palet waarmee Style Wars (1983) te werk gaat.

Menace II Society ~ The Director’s Cut

ZONDAG 14 AUGUSTUS | 21:30 | €8,- | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC-LEDEN

Oude reportages van de Watts Riots, van 11 tot en met 17 augustus 1965 schieten Menace II Society (1993) af. Hiermee wordt de gang van zaken in de buitenwijk van Los Angeles perfect samengevat. Waardering van het leven en gedragsnormen zijn volledig opzij gezet voor ondoordacht egocentrisme en een oneindige hang naar respect. Een respect dat men slechts lijkt te verkrijgen door middel van buitensporig geweld...

Kriterion Monrovia Programmeert

WOENSDAG 24 AUGUSTUS

De studenten van Kriterion Monrovia zijn druk bezig met het opzetten van hun eigen bioscoop in de hoofdstad van Liberia, Monrovia. Deze avond geeft een illustratie van de films die de leden van Kriterion Monrovia zelf willen draaien wanneer de bioscoop haar deuren zal openen.

Letterpress Film Fest

WOENSDAG 10 AUGUSTUS

Kriterion en ‘GWA/(typo)grafische werkplaats’ presenteren tijdens Zomer in Kriterion een minifestival met film en inkt. Expositie, workshop en films in het thema van typografie en ambacht. Een unieke kans om kennis te maken met de houten letters in de werkplaats van GWA en meteen twee must-sees af te vinken voor iedereen die van typografie houdt.

The Red Turtle

NU TE ZIEN
The Red Turtle is de eerste lange animatiefilm van Oscarwinnaar Michael Dudok de Wit. De film speelt zich af op een onbewoond eiland, waar een schipbreukeling aangespoeld is. Het verhaal schets op stilistische wijze grote gebeurtenissen uit zijn leven.

Chronic

NU TE ZIEN
Chronic is een aangrijpende film over verpleger David (Tim Roth) die terminale patiënten bijstaat. In deze nieuwe film van regisseur Michel Franco (After Lucia) levert Tim Roth prachtig acteerwerk en schets een aangrijpend portret.

Zomer in Kriterion

ELKE WOENSDAGAVOND IN JULI EN AUGUSTUS

Voor in je zomeragenda: in de zomerweken biedt Kriterion elke woensdag een speciale filmavond aan. Het gaat om een negental thema-avonden, waarbij iedere avond georganiseerd wordt door een medewerker van Kriterion, die een door hem of haar geliefd thema en daarbij horende films heeft uitgekozen. Kom dus in de zomer iedere woensdag bij ons afkoelen!

Spionage

WOENSDAG 20 JULI

Dead drops, onzichtbare inkt en codes: het zijn spionnentrucs die inmiddels al achter ons lijken te liggen, maar ze zijn nog steeds aanwezig. Daarom kijken we op deze zomeravond naar films over spionnen van vroeger en nu. Krijg meer inzicht over het leven van de geheime agent; als je het maar niet doorvertelt…

Gett, the Trial of Viviane Amsalem

DINSDAG 21 JUNI | 18:45

De Israëlische Viviane Amsalem (co-regisseuse Ronit Elkabetz) wilt scheiden van haar man. Ze heeft echter geen enkele van de touwtjes in handen. Feit wil dat in Israël de man als een marionettenspeler boven een systeem van Rabbi's, het gerecht en een door mannen gedomineerde jury hangt.

Anime

WOENSDAG 6 JULI

De wondermooie, absurde en losgeslagen wereld van de anime ligt op zes juli één avond aan jullie voeten! Kriterion presenteert met trots beeldschone animeklassiekers van het hoogste niveau waarin eerst de prachtigste handgetekende beelden menig filmliefhebber zullen ontroeren, dan weer spectaculaire computergeanimeerde actie-scènes van het beeldscherm afspatten.

Martial Arts

WOENSDAG 13 JULI

In Martial Arts cinema kan het makkelijk twee kanten op gaan: van de cheesiest plots, slechtste special effects en meest lachwekkende sound effects tot de meest opwindende films in de geschiedenis van het grote doek. Dit genre heeft het allemaal.

The Neon Demon

NU TE ZIEN
De nieuwste film van Nicolas Winding Refn zet de glitter en glamour van L.A. in een heel ander licht. De modellen zijn meer dan strijdlustig in hun klim naar de top en niemands motief valt te vertrouwen. Nicolas Winding Refn, bekend van ondermeer Pusher, Drive en Only God Forgives, voegt met The Neon Demon weer een pareltje toe aan zijn fantastische repertoire.

Klassiekers juni: Nightmare Nostalgia

ELKE MAANDAG IN JUNI | 22:00 | €5,-

Iedereen heeft er wel één gezien: de film die je als kind alleen tussen je vingers door durfde te kijken, achter mama's rug om, met je teddybeer vastgeklampt en wel. Films die je nog lang slapeloze nachten hebben bezorgd en wellicht de reden zijn waarom je steeds in elkaar zakt wanneer een clown in zicht is.

Watership Down

MAANDAG 27 JUNI | 22:00 | €5,-

Spannende animatiefilm over een groep konijnen die op de vlucht slaat nadat een van hen een visioen heeft gehad, dat hun woonplek levensgevaarlijk is.

The Witches

MAANDAG 20 JUNI | 22:00 | €5,- | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC

Verfilming van het spannende kinderboek van Roald Dahl waarin een jongen ontdekt dat een groep heksen van plan is om de wereld te ontdoen van kinderen.

Gremlins

MAANDAG 13 JUNI | 22:00 | €5,-

Komische horrorfilm waarin een klein stadje door de onachtzaamheid van een jongen overspoeld wordt door kwaadaardige monstertjes.

Exhibits: Sounds Beyond Cities

NU TE ZIEN

Gaan, in tijden van globalisering, de unieke sferen en eigenschappen van steden verloren? Zijn wij nog in staat een visueel onderscheid te maken tussen steden als New York, Amsterdam, Istanbul en Berlijn? De Masterstudenten van Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam vroegen zich af welke toegevoegde rol geluid kan spelen, als het nieuwe distingerende aspect van de stad.

Jumanji

MAANDAG 6 JUNI | 22:00 | €5,-

Avonturenfilm waarin het magische bordspel 'Jumanji' voor de spelers tot leven komt, met loslopende neushoorns, olifanten en leeuwen tot gevolg.

FOAM x Kriterion | Henk Wildschut

ZONDAG 5 JUNI | 15:00 | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC

Op zondag 5 juni presenteren Kriterion en Foam een filmprogramma in Kriterion rondom het werk From Jungle to City van fotograaf Henk Wildschut.

Sessies op Zondag: These Things Happen!

ZONDAG 15 MEI | 21:00

Oscar Jan Hoogland speelt eerder deze maand met zijn Chicago Jazz 4tet 'These Things Happen' in het Bimhuis. Keefe Jackson blijft daarna aan deze kant van de oceaan en daar kunt u van genieten evenals van de Amsterdamse versterking: de onnavolgbare drummer Onno Govaert en onze held op de contrabas Uldis Vitols.

IDFA in Kriterion: No Home Movie

ZONDAG 15 MEI | 19:30 | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC

Zelden zullen we een persoonlijkere productie voorschotelen dan No Home Movie van wijlen Chantal Akerman. Een documentaire die het leven op intieme, voor sommigen wellicht beangstigende wijze, benadert. De zwanenzang van de Vlaamse regisseuse - bekend van het baanbrekende, feministische Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles - heeft met de kennis van nu tevens een nieuwe, neerslachtigere dimensie gekregen.

Exhibits: “Great Journey” voor het 4/5 Mei Programma

NU TE ZIEN

In haar fotodocumentaties richt Jana Plavec zich op de sociale onderwerpen die het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen. Haar recente expositie, genaamd 'Great Journey', belicht de veelbesproken vluchtelingenstroom. Zodoende probeert ze de mens die schuilt achter het, volgens velen, maatschappelijke probleem een podium te bieden. De nieuwe Kriterion Exhibits voegt zich op deze manier passelijk bij het herdenken en vieren van de bevrijding.

Koningsdag gesloten

WOENSDAG 27 APRIL GESLOTEN

In verband met de oranjedrukte zal Kriterion op woensdag 27 april de gehele dag gesloten zijn. Op koningsnacht zullen we wel open zijn tot 01:00 uur maar zal er geen speciaal evenement zijn. De perfecte gelegenheid om je te verstoppen in onze bioscoopzalen voor de oranje chaos in de stad.

High-Rise

NU TE ZIEN

Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans en Elisabeth Moss zijn de hoofdrolspelers in High-Rise, de nieuwe film van Sightseers-regisseur Ben Wheatley, naar de cultroman van J.G. Ballard. Het verhaal speelt zich af in een retro-futuristische versie van de jaren zeventig.

Kriterion – sinds ’45

NU TE ZIEN

Bij gelegenheid van het zeventig jarig bestaan van Kriterion Amsterdam onderzoekt Hedda van Gennep, als generatiegenoot van mede oprichter Piet Meerburg, in haar documentaire Kriterion, sinds ’45 wat de ‘Kriterion gedachte’ al zeventig jaar teweeg brengt in de hoofden en harten van de studenten.

4/5 Mei // Vita Activa, The spirit of Hannah Arendt

WOENSDAG 4 MEI | 21:30 |  €8,- normaal / €7,- student

De vaak controversiële inzichten in de geschriften van theoreticus Hannah Arendt (1906-1975) hebben nog niets aan kracht en relevantie ingeboet. In de documentaire worden haar overtuigingen uiteengezet aan de hand van een veelvoud aan bronmateriaal.

Het Volledige 4/5 Mei Programma

4 & 5 MEI IN KRITERION

Dit jaar kan men met een hart voor geschiedenis, onze vrijheid en eerbied voor de Nationale Herdenkingsdag wederom terecht bij Kriterion. 

Maggie’s Plan

NU TE ZIEN

Maggie is een New Yorkse dertiger die nog nooit een serieuze relatie heeft gehad. Vlak nadat ze besluit om alleen een kind te krijgen, loopt ze de charismatische schrijver John Harding tegen het lijf.

Sessies op Zondag: Mick Roché

ZONDAG 24 APRIL | 18:45

Op 24 april is het weer tijd voor een nieuwe Sessie op Zondag. Zak onderuit in ons café onder het genot van een Zatte of een latte en luister naar de muziek van het Amstelveense gezelschap Mick Roché.

Vrijdagavond gesloten

In verband met een besloten evenement is het café van Kriterion op vrijdag 8 april vanaf 22:00 uur gesloten. Alle films zullen nog wel zoals vermeld in de filmladder draaien, enkel de nachtfilms zullen vanavond niet draaien. Onze excuses voor het ongemak.

Madonna: Truth or Dare

VRIJDAG 27 MEI | 19:30 & ZONDAG 29 MEI | 21:45

Madonna: Truth or Dare is een Amerikaanse documentaire uit 1991 over Madonna en haar wereldtournee Blond Ambition Tour die ze maakte in 1990. De film toont ook af en toe concertfragmenten. Ter ere van de nieuwe documentaire Strike A Pose (vanaf 26 mei in Kriterion) zal deze klassieker eenmalig worden vertoond in Kriterion.

Exhibits: Een ontmoeting

NU TE ZIEN IN ONZE FOYER

Het fotoproject ‘Een ontmoeting’ is gemaakt in Borsec een dorpje in Roemenie. Het dorp is bijna geheel verlaten, de natuur heeft de plaats van de mens overgenomen. Elise Schouman deed daar een ontmoeting met wat daar ooit geweest was en wat er nu heerst.

Film e Pizza!

ELKE WOENSDAGAVOND 

Elke woensdag voor €14,50 naar elke willekeurige film én kun je een ovenheerlijke pizza halen bij De Pizzabakkers! Als dat geen overheerlijke deal is weten wij het ook niet meer.

Eten in Kriterion

Helaas hebben we in Kriterion geen keuken en dinerkaart. Om jullie toch een beetje tegemoet te komen en jullie maagjes vóór een filmbezoek of na een paar biertjes te vullen, gaan we verschillende samenwerkingen aan met externe cateraars. Omdat het nog best verwarrend kan zijn wanneer je wel en wanneer je niet terecht kan in Kriterion voor een hapje, hier een overzicht!

Bao Buns op Donderdag

ELKE DONDERDAGAVOND IN APRIL 

Elke donderdagavond in de maand april kan je in Kriterion genieten van de lekkerste streetfood van Bao Buns Amsterdam. Met een wekelijks wisselend menu heb je elke donderdagavond iets te snacken in ons filmtheater. Lekker voor als je naar een film gaat die donderdag net in première is gegaan.

Midnight Special

NU TE ZIEN

Schrijver/regisseur Jeff Nichols (Mud, Take Shelter) bewijst met de sci-fi thriller Midnight Special wederom dat hij een van de meest fascinerende verhalenvertellers is van onze tijd. De film is naast bovennatuurlijk eveneens menselijk en provoceert in zijn genre.

Strike a Pose

NU TE ZIEN

Strike a Pose is een Nederlandse docu over de achtergronddansers van Madonna tijdens haar controversiële Blond Ambition tour. In de docu is vastgelegd hoe de achtergronddansers terugkijken naar deze tumultueuze periode. Denk glamour, glitter en drama! Veel onthullende en ontroerende verhalen zullen voorbij komen.

Creative Control

NU TE ZIEN

Creative Control speelt zich af in de nabije toekomst van de futuristische metropool New York. Technologische ontwikkelingen zijn vergevorderd om samenhorigheid te creëren en verveling tegen te gaan, het tegengestelde heeft plaatsgevonden.

Klassiekers april: Romani Cinema

ELKE MAANDAG IN APRIL | 22:00 | €5,-

Filmpuristen, opgelet; de nieuwe Klassiekermaand zal in de maand april putten uit een van cinema's grootste niches. Maar laat dit niemand afschrikken, want de films zijn van grootse schoonheid

Zweven is Leven

MAANDAG 18 APRIL | 18:00 | €5,-

“De Zweef” wordt ook wel gezien als het kloppend hart van de Parade. Midden op het terrein van dit rondtrekkend theaterfestival staat “de Zwerver” een oude, klassieke zweefmolen. “De Zweef” is niet weg te denken van de Parade, zonder “Zweef” geen Parade.

Vengo

MAANDAG 25 APRIL | 22:00 | €5,- & gratis voor We Are Public-leden

In Andalusië verliest Caco, leider van een Romani familie, zijn dochter en snel daarna zichzelf. Met Vengo (2000) geeft Tony Gatlif wederom een muzikaal geënte weerspiegeling van het huidige Romani leven, tegen de achtergrond van een eeuwenoude strijd voor macht van de verschillende groeperingen. Deze film zal op 35 mm filmrol worden vertoond en is gratis toegankelijk voor We Are Public-leden!

Marian

MAANDAG 18 APRIL | 22:00 | €5,-

De jaren ’70 en ’80 in het nog communistische Tsjecho-Slowakije; als driejarige wordt Marian weggenomen bij zijn incapabele moeder, nadat vader al niet meer te bekennen was. Een leven dat zich meer binnen dan buiten verschillende inrichtingen zal afspelen volgt. Deze film zal op 35 mm filmrol worden vertoond!

Cigan

MAANDAG 11 APRIL | 22:00 | €5,-

De negatieve connotatie die in het woord zigeuner is inbegrepen, wordt in Cigan (2011) van regisseur Martin Sulík geïllustreerd; discriminatie, armoede en diefstal maken allen deel uit van het leven van Adam. De verhoudingen tussen de Romani en de buitenwereld staan centraal in deze Slowaakse Oscarinzending.

Latcho Drom

MAANDAG 4 APRIL | 22:00 | €5,-

Met Latcho Drom (1993), of ‘goede reis’ in onze volksmond, plaatsen we de nieuwe klassiekermaand gelijk in haar historische context. Bohemer Tony Gatlif beschrijft de letterlijke reis die de Romani aflegden vanuit India tot in onze westerse wereld. Deze film zal op 35 mm filmrol worden vertoond!

IDFA in Kriterion: Chemsex

ZONDAG 24 APRIL | 19:30

Een diepgravende duik in de hippe Londense gayscene, waar op synthetische drugs drijvende seksfeesten een alarmerende stijging in hiv-infecties en drugsverslaving veroorzaken. Eenentwintig mannen (waarvan vijf anoniem) delen hun persoonlijke ervaringen.

Hardcore Henry

NU TE ZIEN

Je herinnert je niks. Misschien vooral omdat je net door je vrouw bent teruggebracht uit het land der doden. Ze zegt je dat je naam Henry is. Eén groot verschil: je bent nu een cyborg.

Demolition

NU TE ZIEN

De nieuwste film van Oscar genomineerd regisseur Jean-Marc Vallée (Wild en The Dallas Buyers Club) is een al even ontroerende, als hilarische liefdesverklaring aan het leven.

 

Krigen

NU TE ZIEN

De Deense commandant Claus Michael Pedersen (Pilou Asbæk) en zijn mannen vechten in Afghanistan voor hun leven, waarbij ze proberen een verschil te maken en zichzelf te overtuigen dat het allemaal de moeite waard is.

Klassiekers maart: Heist

ELKE MAANDAG IN MAART | 22:00 | €5,-

We kennen de meeste zogenaamde heist-cinema (films die draaien om een complexe diefstal van een zeer waardevolle buit) als uiterst gestileerde films waarin de dieven niet alleen de ‘slachtoffers’ maar ook de kijkers verrast met hun sluwe vindingrijkheid.

A Fish Called Wanda

MAANDAG 28 MAART | 22:00 | €5,-

De Amerikaanse diamantliefhebber Wanda en haar vriendje Otto leggen hun Engelse boevenkompanen in de luren in de hoop alle diamanten zelf te kunnen houden. Ze weten echter niet dat één van hen de diamanten al op een geheimde plek verborgen heeft.

Rififi

MAANDAG 21 MAART | 22:00 | €5,-

Als Tony le Stéphanois vrijkomt uit de gevangenis, is hij boos om de ontrouw van zijn vriendin, waardoor hij terugkeert naar zijn foute vrienden Jo le Suedois en Mario Farrati. Samen bedenken ze de perfecte roof.

Dog Day Afternoon

MAANDAG 14 MAART | 22:00 | €5,-

Een op waarheid berust verhaal over één van de meest sympathieke bankovervallers van Amerika. Sonny (Al Pacino) ziet zijn wereld in duigen vallen en besluit het heft in eigen handen te nemen.

A Fish Called Wanda

MAANDAG 28 MAART | 22:00 | €5,-

Succesvolle Engelse komedie rondom een diamantroof met het vierkoppige gezelschap John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline en Michael Palin. Deze film zal op 35mm filmrol worden vertoond!

Rififi

MAANDAG 21 MAART | 22:00 | €5,-

Als Tony le Stéphanois vrijkomt uit de gevangenis, is hij boos om de ontrouw van zijn vriendin, waardoor hij terugkeert naar zijn vrienden Jo le Suedois en Mario Farrati. Samen besluiten ze een grote overval van een belangrijke juwelenwinkel te organiseren.

Le Cercle Rouge

MAANDAG 7 MAART | 22:00 | €5,-

Voor-na-laatste policier van perfectionist Jean-Pierre Melville, waarin de confrontatie tussen misdadiger en wetsdienaar opnieuw het uitgangspunt is. Alain Delon speelt meesterdief Corey. Deze film behoort tot de Klassiekermaand Maart met als thema: Heist-films. Meer info volgt snel.

Belgica

NU TE ZIEN 

Belgica vertelt het verhaal van de broers Frank en Jo die samen een café runnen. Binnen de kortste keren wordt Belgica dé hotspot van het nachtleven. Een zelfverklaard oord van verderf, waar de rock-'n-roll van de bezwete muren spat.

IDFA in Kriterion: Behemoth

ZONDAG 20 MAART | 19:30 

Volgens het Oude Testament zijn de bergen het domein van het monster Behemoth; zijn plaats lijkt nu ingenomen door de massale mijnbouwindustrie. Met brullend geweld braakt de berg ijzererts of steenkool uit, in een vagevuur van rook en stof vechten arbeiders tegen oververmoeidheid en verstikking. Henk Schulte Nordholt, sinoloog en publicist zal te gast zijn en de film inleiden.

Inside Out Feest

ZATERDAG 27 FEBRUARI | 12:30

Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. De emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commandoruimte in Riley’s hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen. Riley en haar emoties hebben moeite om zich aan te passen aan een verhuizing naar San Francisco, wat leidt tot opschudding in het Hoofdkwartier. Aansluitend op de film kan er lekker geknutseld worden!

Ticketinformatie

MEER INFO OVER TICKETVERKOOP

Tickets voor de CinemAsia-vertoningen in Kriterion kunnen zowel online als aan onze kassa worden gekocht. Om rijen bij de kassa te voorkomen wordt aangeraden de tickets online aan te schaffen. Lees verder voor meer informatie over de ticketverkoop voor CinemAsia.

Land of Mine

NU TE ZIEN

Denemarken, 1945; Een groep jonge Duitse soldaten krijgt vlak na de Tweede Wereldoorlog de opdracht een strand met meer dan 40.000 landmijnen te ruimen. Met hun blote handen.

Zootropolis

NU TE ZIEN

Zootropolis is een stad als geen ander, een moderne wereld met alleen dieren. De stad bestaat uit verschillende wijken zoals de chique Sahara Square en het ijskoude Tundratown. Het maakt niet uit wie of wat je bent, van de grootste olifant tot de kleinste spitsmuis.

Exhibits: Harry Piller

NU TE ZIEN

Het is weer tijd voor een nieuwe editie Kriterion Exhibits. Ditmaal de eer aan: Harry Piller. Harry maakt maquette-schilderijtjes, waarin museale settings worden nagemaakt in het klein. Grappig, kleurrijk en mooi. Nu te zien in ons café!

Bang Gang (A Modern Love Story)

NU TE ZIEN

Bang Gang (A Modern Love Story) is een film over tieners die verliefd worden tijdens hun seksuele openbaring.

Off The Menu: Asian American

VRIJDAG 4 MAART | 11:15 | ZONDAG 6 MAART | 15:00 

Met eten als uitgangspunt vertelt Grace Lee in Off the Menu: Asian American bijzondere verhalen over de mensen achter de gerechten. Van Tex-Mex sushi tot de traditionele jacht op inktvissen, de film is een smakelijke en kleurrijke rondrit door de Aziatisch-Amerikaanse keukens die bepalend zijn voor de diverse immigrantengemeenschappen in de VS.

Saat Po Long 2: A Time for Consequences

WOENSDAG 2 MAART | 21:00

De film is de opvolger van SPL: Sha Po Lang (2005) en overtreft zijn voorganger op alle fronten. Martial arts legendes Tony Jaa en Wu Jing krijgen volop de ruimte om te schitteren in de sierlijk gechoreografeerde vechtscènes in een verder bomvolle actiethriller. SPL 2: A Time For Consequences laat de kijker de volledige twee uur op het puntje van z’n stoel zitten.

 

Lazy Hazy Crazy

WOENSDAG 2 MAART | 19:00 & ZONDAG 6 MAART  | 20:50

Lazy Hazy Crazy is een bijzonder pakkende coming-of-age film, waarin de drie hoofdrolspeelsters zich zowel fysiek als emotioneel bloot geven. De film geeft een zeldzame en confronterende vrouwelijke kijk op het seksuele leven van Hongkongse jongeren. Gedurfd en prikkelend, Lazy Hazy Crazy laat in positieve zin weinig aan de verbeelding over.

Heart Attack

VRIJDAG 4 MAART | 16:45 & ZONDAG 6 MAART | 21:10

Heart Attack schetst een bedachtzaam en uiterst herkenbaar portret van de hedendaagse workaholic, versterkt door de hoge production value en de opvallende indie-stijl van regisseur Thamrongrattanarit. De film ontstijgt de conventies van het romcom-genre door zich volledig te focussen op het uitstekende acteerwerk van de twee hoofdrolspelers en hun natuurlijke chemie.

Front Cover

WOENSDAG 2 MAART | 19:15 | ZATERDAG 5 MAART | 17:00

Front Cover is een bitterzoete film die de ervaringen van homoseksuele Aziatisch Amerikanen op humoristische en ironische manier in beeld weet te brengen. De kern van de film is de haast tastbare, dynamische relatie tussen de twee hoofdpersonen. Een liefdesverhaal over twee mannen die, ondanks hun verschillen en vooroordelen, verliefd worden in hartje New York.

Mr. Hu and The Temple

DONDERDAG 3 MAART | 15:10 

Mr. Hu and the Temple laat op een delicate doch scherpe wijze de verdeeldheid zien binnen religieuze gemeenschappen. Met oog voor filmische details schetst regisseuse Yan Ting Yuen een portret van de realisatie van een lang gekoesterde droom en laat zien wat er allemaal bij komt kijken om een ware Boeddhist te zijn.

Four Colours

DONDERDAG 3 MAART | 15:00 | VRIJDAG 4 MAART | 15:00 | ZONDAG 6 MAART | 13:15

Four Colours is geïnspireerd is op ware gebeurtenissen in het door het kastesysteem bepaalde Indiase platteland. De sterk acterende en charismatische Soham Maitra neemt je mee in Santu’s wereld. De film toont de manier waarop de broers worden geminacht en vernederd in hun dorp vanwege hun afkomst. De titel van de film komt van de vierkleurenpen, een symbool van de vier Hindi kasten, waar de Hindi Dalit (de onaanraakbaren) niet eens deel van uitmaken.

 

Distance

ZONDAG 6 MAART | 17:00

Distance combineert drie verhalen van drie regisseurs uit drie verschillende landen, samengebracht door de meesterlijk acterende Chen Bolin. De film weet op indrukwekkende wijze diep verborgen gevoelens te raken en verkent de verschillende vormen van onmogelijke liefde. Puur, authentiek en onvergetelijk: Distance is een omnibusfilm van ongekende schoonheid.

 

Collective Invention

ZATERDAG 5 MAART | 23:00 | ZONDAG 6 MAART | 19:00 

Collective Invention is een hilarische maar ook verrassend ontroerende zwarte komedie. Regisseur Kwon Oh-kwang levert op een absurde manier kritiek op Korea’s samenleving en de functie van de journalistiek daar in. De fenomenaal ontworpen vissenkop zorgt ervoor dat de film nog lang in het geheugen zal blijven.

 

7 Letters

DONDERDAG 3 MAART | 16:45 & ZATERDAG 5 MAART | 18:45

Zo verschillend en toch één, 7 Letters weet door haar diversiteit een compleet nieuwe blik te werpen op Singapore’s nog relatief jonge bestaan. De film is een veelvoud aan culturen en talen, en weet de kijker met iedere verhaal te verrassen en te ontroeren. 7 Letters is een schitterend verhalenboek waar Singapore met haar uiterst diverse samenleving met recht enorm trots op mag zijn.

Officiële Selectie Korte Films

WOENSDAG 2 MAART | 13:00 | ZATERDAG 5 MAART 14:45 | ZONDAG 6 MAART | 13:00

Officiële selectie door CinemAsia van de beste shorts uit Azië. Van stop-motion tot huisvrouwen die door hun man in de steek worden gelaten. Van vrienden op vakantie tot stromonsters.

Office

DINSDAG 1 MAART | 19:00, 19:15, 19:30

Office is de officiële openingsfilm van CinemAsia 2016. Aan het begin van de Lehman crisis overtuigt president Ho Chung-ping (Chow Yun-fat) van het miljardenbedrijf Jones & Sunn de CEO Chang (Sylvia Chang), die al twintig jaar zijn minnares is, dat het bedrijf de beurs op moet.

Murmur of the Hearts

Murmur of the Hearts vertelt het verhaal van drie jongvolwassenen die moeite hebben om een plek in de maatschappij te vinden. Nan (Lawrence Ko) is gids in Taitung, die zijn zus Mei niet meer gezien sinds hun moeder haar als kind naar Taipei bracht.

KJ: Music And Life

WOENSDAG 2 MAART | 17:00

KJ: Music and Life biedt een ongeëvenaarde kijk in het nog prille leven van KJ (Wong Ka-jeng), een Hongkongse pianovirtuoos die al zijn elfde jaar in een professioneel orkest speelde en slechts zes jaar later leiding gaf aan zijn eigen orkest.

Infernal Affairs

DONDERDAG 3 MAART | 19:00

Yan (Tony Leung) is een undercover politieagent die geïnfiltreerd is in de lokale drugsbende van Hon Sam (Eric Tsang). Hij heeft een nieuwe identiteit gekregen, waarvan alleen hoofdcommissaris Wong (Anthony Wong) het bestaan weet.

The Royal Tailor

ZATERDAG 5 & ZONDAG 6 MAART | 21:00

The Royal Tailor is een oogstrelend drama en slaat in als een bom. Met veel oog voor detail, adembenemend mooie traditionele Koreaanse kledij en een geloofwaardige historische setting weet regisseur Lee Wonsuk met The Royal Tailor ruim twee uur lang te betoveren.

Infernal Affairs

DONDERDAG 3 MAART | 19:00

Yan (Tony Leung) is een undercover politieagent die geïnfiltreerd is in de lokale drugsbende van Hon Sam (Eric Tsang). Hij heeft een nieuwe identiteit gekregen, waarvan alleen hoofdcommissaris Wong (Anthony Wong) het bestaan weet.

The Kids

DONDERDAG 3 MAART | 21:10 | ZATERDAG 5 MAART | 19:00

Op een subtiele en boeiende manier vertelt The Kids een realistisch verhaal over tienerouders. Door de combinatie van een observerende camera en een buitengewoon goeie jonge cast geeft de film een intieme inkijk in de uitdagingen die horen bij volwassenheid in een kille wereld waar geen plaats is voor puberale fouten.

The Golden Cane Warrior

DONDERDAG 3 MAART | 17:00 | VRIJDAG 4 MAART | 21:15

Het martial arts epos The Golden Cane Warrior is een film die prachtig gechoreografeerde actie gecombineerd met een weelderige historische setting. De film wordt gedragen door de jonge, charismatische cast die de film van geloofwaardigheid voorziet met onvergetelijke wuxia- achtige vechtscènes.

The Crescent Moon

WOENSDAG 2 MAART | 15:00 | VRIJDAG 4 MAART | 19:15 | ZATERDAG 5 MAART | 17:00

The Crescent Moon is een schitterende, ontroerende roadmovie over de zoektocht van vader en zoon en geeft een inkijk in de religie van het hedendaagse Indonesië. Religie is de rode draad in de film en wordt op een verfijnde manier in beeld gebracht, zonder er een oordeel over te vellen.

The Birth of Saké

DONDERDAG 3 MAART | 21:00 | ZATERDAG 5 MAART | 15:00

The Birth of Saké neemt de kijker mee op een exclusieve tour door het bijna spirituele brouwproces van sake van de hoogst mogelijke kwaliteit. De documentaire doet denken aan films zoals Jiro Dreams of Sushi (2011) en weet een zeer persoonlijk en visueel portret te creëren vol passie, traditie en overlevering.

Blind Massage

VRIJDAG 4 MAART | 17:00

Xiao Ma (Huang Xuan) is als peuter door een auto-ongeluk blind geworden. Als hij ouder wordt en zich realiseert dat zijn blindheid niet iets tijdelijks is, probeert hij zichzelf van het leven te beroven. Maar hij wordt van de dood gered en besluit te gaat werken bij een massagesalon, waar hij en z’n blinde collega’s met respect worden behandeld.

A Simple Life

VRIJDAG 4 MAART | 17:10

A Simple Life berust op een waargebeurd verhaal en schetst een prachtig portret van twee compleet verschillende personen, en de manier waarop zij gevormd worden door het proces van ouder worden.

The Life Aquatic with Steve Zissou

ZATERDAG 19 MAART | 15:00

De oceanograaf Steve Zissou (Murray) heeft z'n beste tijd wel gehad. Wanneer zijn partner tijdens het filmen gedood wordt door een jaguarhaai, stelt Zissou een crew samen om wraak te nemen op het mysterieuze beest.

Rushmore

ZATERDAG 19 MAART | 12:15

Een eigenzinnige komedie van Wes Anderson met Bill Murray waarin de 15-jarige Max van een elitaire school stapelverliefd wordt op een lerares, Miss Cross. Hij komt erachter dat zijn rijke en depressieve vriend, Blume, ook verliefd is op Cross en zoekt wraak.

Sessies op Zondag: Matt Winson

ZONDAG 27 MAART | 18:30

Op zondag 27 maart is het weer tijd voor een Sessies op Zondag. Zak op je luie zondag lekker onderuit in ons café en luister naar de prachtige intieme Indie-Folk van de heren van Matt WinsonMatt Winson maakt toegankelijke, progressieve folkmuziek, terwijl zij tegelijkertijd invloeden uit genres als jazz en elektronische muziek toevoegen.

Mary and Max

MAANDAG 22 FEBRUARI | 22:00 | €5,-

Klei-animatiefilm over de eigenaardige relatie tussen twee penvrienden: het achtjarige Australische meisje Mary en de oude New Yorkse zeurpiet Max. Met stemmen van Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Eric Bana!

IDFA in Kriterion: A German Youth

ZONDAG 21 FEBRUARI | 19:30 | €8,-

Prijswinnend kortefilmmaker Jean-Gabriel Périot schakelt van beelden van het Derde Rijk naar Duitse televisiedebatten in de jaren zestig en schetst zo de context voor de opkomst van de Rote Armee Fraktion (RAF).

CinemAsia 2016

1 - 6 MAART IN KRITERION

CinemAsia is een filmfestival dat het Nederlandse publiek en de Nederlandse filmindustrie een breed beeld geeft van de hedendaagse Aziatische cinema met zowel nieuwe films die grote populariteit in Azië genieten als films met een sterke artistieke visie.

Les Triplettes de Belleville

MAANDAG 29 FEBRUARI | 22:00 | €5,-

Eigenzinnige, tragikomische animatiefilm waarin een grootmoeder haar ontvoerde kleinzoon probeert te bevrijden en in bizarre situaties terechtkomt. Deze film zal op 35mm-filmrol worden vertoond!

 

Yellow Submarine

MAANDAG 15 FEBRUARI | 22:00 | €5,-

In deze tekenfilm gaan The Beatles met kapitein Fred in zijn Yellow Submarine naar Pepperland om het te bevrijden van de muziekhatende Blue Meanies. Gratis toegankelijk voor We Are Public leden! Check hier de gehele klassiekermaand van februari: Animation for grown-ups.

 

When the Wind Blows

MAANDAG 8 FEBRUARI | 22:00 | €5,-

Britse animatiefilm gebaseerd op Raymond Briggs' gelijknamige roman. Jim en Hilda Bloggs, een Brits oud koppel bouwt een schuilplaats en bereid zich voor op een nucleaire aanval. Check hier de gehele klassiekermaand van februari: Animation for grown-ups.

 

24H Oost in Kriterion

ZATERDAG 11 FEBRUARI | 00:00 UUR | GRATIS TOEGANG

24H Oost is het moment om Amsterdam Oost op een nieuwe manier te ervaren. Kriterion doet ook dit jaar, nu in samenwerking met CinemAsia, weer mee met een filmvertoning in het holst van de nacht.

MtM On Tour: Nice People

WOENSDAG 23 MAART | 19:30

Komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, wonend in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange.  

MtM On Tour: Guantanamo’s Child

WOENSDAG 11 MEI | 19:30

Toen hij vijftien jaar oud was werd de Canadese Omar Khadr gevangengenomen door Amerikaanse troepen en zonder proces opgesloten in Guantanamo Bay. Was hij een naïef kind of een gewetenloze terrorist? En kun je een kind verantwoordelijk houden voor zijn daden?  

Hail, Caesar!

NU TE ZIEN

Hollywood, de jaren 50. Het verhaal volgt een enkele dag uit het leven van filmproducent Eddie Mannix (Josh Brolin). Een legendarische komedie van de gebroeders Coen waarbij Josh in de problemen komt wanneer zijn steracteur George Clooney wordt ontvoerd.

Black

NU TE ZIEN

Black is een modern Romeo & Julia-verhaal dat zich afspeelt in de Brusselse wijken Matongé en Molenbeek. De vijftienjarige Mavela is lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx. Ze wordt halsoverkop verliefd op de charismatische Marwan, een jongen van de rivaliserende 1080-ers.

IDFA in Kriterion: Cartel Land

ZONDAG 24 JANUARI | 19:30

Indringende documentaire van Matthew Heineman over de strijd tegen de drugshandel in het grensgebied tussen de VS en Mexico. De drugsoorlog op de grens eist ieder jaar meer slachtoffers.

Breaking Ground: On the Road

DONDERDAG 21 JANUARI | 19:30

Onze focus: studentenfilms. Ze zijn fris, ze ademen potentie en vaak bespreken ze zaken die nog niet eerder in films zijn besproken. Ze zijn ground-breaking gezien het feit dat de makers nog maar net aan het doorbreken zijn!

Legend

NU TE ZIEN

In de misdaadthriller Legend speelt Tom Hardy (The Dark Knight Rises) de indrukwekkende dubbelrol van Reggie en Ronnie Kray, de twee meest beruchte criminelen uit de Britse geschiedenis. De film vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van de gebroeders.

Turist

Tijdens een skivakantie in de Franse alpen krijgt een Zweeds gezin te maken met de verwoestende kracht van de natuur. Gedurende een gezellige lunch lijkt het akelig mis te gaan als een lawine zich inzet richting het terras.

Willem de Ridder bij Een Carmen van het Noorden

WOENSDAG 3 AUGUSTUS | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC

Op woensdag 3 augustus neemt meesterverteller Willem De Ridder plaats als 'explicateur' bij de legendarische stille film Een Carmen van het Noorden. Een explicateur is iemand die een stille film voorziet van een commentaar en geluidseffecten. .

D’Ardennen

NU TE ZIEN

Een brutale inbraak gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z'n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd.

Klassiekers januari: David Lynch

ELKE MAANDAGAVOND IN JANUARI | 22:00 | €5,-

'Master of Weird' David Lynch staat deze Moderne Klassiekermaand bij ons centraal. Er zijn weer kaarten beschikbaar gekomen voor de laatste twee voorstellingen, reserveer of koop nu je kaartje!

Twin Peaks: Fire Walk With Me

MAANDAG 25 JANUARI | 22:00 | €5,-

Prequel van de televisieserie Twin Peaks, een dorp waar niets is wat het lijkt en iedereen iets te verbergen heeft. De voorstelling is uitgereserveerd.

Inland Empire

MAANDAG 18 JANUARI | 22:00 | €5,-

Surrealistisch drama van David Lynch waarin Laura Dern werkelijkheid niet meer van illusie kan scheiden als ze verloren raakt in een filmpersonage. De voorstelling is uitgereserveerd.

Lost Highway

MAANDAG 11 JANUARI | 22:00 |  €5,-

Duistere David Lynch-film over saxofonist Fred Madison die onder mysterieuze omstandigheden wordt veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Renée. Helaas is deze voorstelling uitgereserveerd, haal op tijd je gereserveerde kaartje!

Blue Velvet

MAANDAG 4 JANUARI | 22:00 |  €5,-

Klassieker van 'Master of Weird' David Lynch waarin een jongeman een afgesneden oor vindt en zo in de onderwereld van zijn rustige stadje terecht komt. Deze film zal op 35 mm worden vertoond!

Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten

Op Eerste Kerstdag (25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari) is Kriterion helaas de hele dag gesloten - zowel de bioscoop als het café. Alle overige dagen in de kerstvakantie ben je natuurlijk meer dan welkom en gelden reguliere openingstijden.

Oud & Nieuw: Italiano Futuro UITVERKOCHT

OUD EN NIEUW IN KRITERION | 00:30 - LAAT

What time is it? Tijd om op het nieuwe jaar te proosten. 2016 zal worden ingeleid met een extravagant feest waar niks verboden is - geheel in stijl naar de klote dus. Met het thema Italiano Futuro ga je vervreemd het nieuwe jaar in. Denk veren, maskers, futuristische eigenaardigheden en verbazingwekkende performances. Straks kots je nog glitter!!!

VANAF 16 DECEMBER IN KRITERION (IN 2D)

Wat een eer. Star Wars: Episode VII komt naar Kriterion! The Force Awakens speelt zich af 30 jaar na Return of the Jedi. Luke Skywalker (Mark Hamill) heeft als doel om de Jedi orde te herstellen. Telefonisch reserveren is niet mogelijk, alleen kaartverkoop aan de kassa!

IDFA in Kriterion: A Syrian Love Story

ZONDAG 20 DECEMBER | 19:30 

Rauw en ontluisterend familie-epos tegen de achtergrond van de Syrische burgeroorlog, die indirect maar genadeloos een gezin uiteenrukt. Staat hoog op het favorietenlijstje van IDFA!

Klassiekers december: Migratie

ELKE MAANDAG IN KRITERION | 22:00 | €5,-

In december staan de Moderne Klassiekers in het teken van ‘migratie’. Films die gaan over weg willen of weg moeten, aankomen en het herdefiniëren van je identiteit. Waar beginnen die dromen over een betere plek en wanneer ben je wel of niet welkom?

Pippi in Taka-Tuka-land

ZATERDAG 19 DECEMBER | 13:00

Pippi Langkous, het sterkste meisje van de wereld komt langs in Kriterion! Op 19 december om 13:00 kun je bij ons Pippi in Taka Tuka land kijken, van 14:30 tot 16:30 gezellig knutselen, kleuren en schminken. De echte Pippi komt ook langs zodat je alles vragen wat je ooit hebt willen weten. Zij weet namelijk echt alles. Pippi hoopt je daar te zien!

Star Wars VII Première-feest

VRIJDAG 18 DECEMBER | 18:00 - 03:00

Ter ere van de première van de nieuwste Star Wars-film Episode VII: The Force Awakens wordt er een premièrefeest georganiseerd in Kriterion. Rode lopers, stormtroopers, videomapping, virtual reality en DJ's: gather your forces!

El Norte

MAANDAG 28 DECEMBER | 22:00 |  €5,-

Amerikaanse onafhankelijke dramafilm uit 1983, geregisseerd door Gregory Nava. De film speelt zich af vanuit het oogpunt van illegale Amerikaanse immigranten: een broer en zus die besluiten om een nieuw leven te starten in El Norte in de Verenigde Staten.

Persepolis

MAANDAG 21 DECEMBER | 22:00 |  €5,-

Animatiefilm gebaseerd op de strip van de Iraanse Marjane Satrapi over haar vlucht van Iran naar Europa tijdens de Islamitische revolutie. Met een inleiding van PhD student & Gender & Postcolonial Studies scholar Milica Trakilovic.

Terraferma

MAANDAG 14 DECEMBER | 22:00 |  €5,-

Drama over een Siciliaanse vissersfamilie die plotseling geconfronteerd wordt met de komst van illegale immigranten. Ze redden hen van de verdrinkingsdood en ontfermen zich over een zwangere vrouw en haar kind. Met inleiding van Nafiss Nia!

The Invader

MAANDAG 7 DECEMBER | 22:00 |  €5,-

Belgisch drama over de Afrikaanse vluchteling Amadou die in Brussel terechtkomt, waar hij vervalt in destructief geweld.

De Beste Films van 2015: de uitslag!

ZONDAG 3 JANUARI

Blok zondag 3 januari 2016 maar in je agenda, want op die laatste dag van je kerstvakantie zijn de publiekslievelingetjes nog één keer te zien tijdens de zesde editie van De Beste Films! Dit jaar de grote winnaar: Birdman. Muziek van Timo de Jong, eten en film; alle ingrediënten voor een prachtige zondag in Kriterion. Klik snel verder om de uitslag te bekijken!

The Hateful Eight

NU TE ZIEN

The Hateful Eight, de nieuwste film van Tarantino, vertelt het verhaal van zeven gevaarlijke premiejagers en hun gevangene ten tijden van de Burgeroorlog in het winterse Wyoming.

Er Ist Wieder Da

NU TE ZIEN 

De voormalige Duitse leider Adolf Hitler wordt versuft wakker ergens in het midden van Berlijn. Verward probeert hij te reconstrueren wat er gebeurd is en hij ontdekt al snel dat er sinds de Tweede Wereldoorlog 70 jaar zijn verstreken. Maar wat is er gebeurd met Duitsland in de tussentijd?

Out of Nature

NU TE ZIEN

Herkenbaar en hilarisch kijkje in het onrustige brein van een dertiger die tijdens een weekendje alleen in de natuur zijn sleurvolle bestaan onder ogen ziet. Who are you when no one is watching?

Cinema Discutabel: Whose peace will it be?

ZONDAG 13 DECEMBER | 19:30

Filmmaker Luc Pien verzamelde getuigenissen van academici, kunstenaars en denkers uit Irak en de Arabische wereld over verleden, heden en toekomst van het Midden-Oosten. Utopie en werkelijkheid raken elkaar in de poëzie van de vertelling en het respect voor de mens.  

Anomalisa

NU TE ZIEN | LAATSTE DRAAIWEEK

Charlie Kaufman's eerste stop-motion film over een man verlamd door de alledaagsheid van zijn leven. Anomalisa volgt een gevierde spreker die het land afreist om de levens van talloze mensen te veranderen. Maar in de loop van zijn reis, is zijn eigen leven leeg en zinloos geworden.

Steve Jobs

NU TE ZIEN

Danny Boyle, een van Kriterions favoriete regisseurs, is terug in onze cinema! De maker van onder andere Slumdog Millionaire verbeeldt in zijn nieuwste film het revolutionair levenswerk van de genie achter computerbedrijf Apple. Michael Fassbender etaleert eens te meer zijn kunnen als de alom geprezen en gehekelde Steve Jobs. Laatste speelweek.

Maryland

NU TE ZIEN

Een zinderende thriller van Franse bodem waarin een getraumatiseerde ex-militair de lijfwacht wordt van een vrouw en haar zoontje. Hij lijkt in alles een gevaar te zien, zij in niets…

CINESTUD – Talent van eigen bodem

ZATERDAG 7 NOVEMBER | 19:30 | KRITERION

Een ode aan Kriterion`s eigen studentenfilmfestival mag natuurlijk niet ontbreken op dit lustrum. Met Cinestud- Talent van eigen bodem vertonen we vers materiaal en gaat oud met jong talent in gesprek. Kom en ontdek de nieuwe generatie!

Taco Tuesday

VANAF 18 OKTOBER ELKE DINSDAGAVOND

Op dinsdagavond kan je komen smullen bij ons in Kriterion. Het is dan namelijk Taco Tuesday in ons café! Heerlijke taco's voor een studentenprijsje door Best Coast Taqueria.

The End of the Tour

NU TE ZIEN

In die nieuwe film van regisseur James Ponsoldt, The End of the Tour, staat een kwetsbare groeiende vriendschap centraal. Een film waarin onthuld, verhuld en gelachen wordt.

Halloween Kids: Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus

ZATERDAG 31 OKTOBER | 12:30 - 18:00

In Kriterion komt er op zaterdag 31 oktober een heuse kinderparty in ons filmtheater en daarbij is iedereen uitgenodigd. Een dag vol spelletjes, knutselen en schminken en twee films geheel in het griezelthema: Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus!

Invasion of the Body Snatchers

NU TE ZIEN

In Don Siegels profetische The Invasion of the Body Snatchers komen de aliens niet uit verre oorden, maar zijn het de familieleden, geliefden en meest hechte vrienden die de bewoners van klein Amerikaans stadje bedreigen. De film zal uitsluitend als nachtfilm draaien!

Halloween Kids: Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus

ZATERDAG 31 OKTOBER | 12:30 - 18:00

In Kriterion komt er op zaterdag 31 oktober een heuse kinderparty in ons filmtheater en daarbij is iedereen uitgenodigd. Een dag vol spelletjes, knutselen en schminken en twee films geheel in het griezelthema: Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus!

No Country for Old Men

VRIJDAG 6 NOVEMBER | 21:15 | KRITERION

 

Kinderdisko @ Studio/K

ZONDAG 8 NOVEMBER | 13:00 - 17:00  | STUDIO/K

Zondagmiddag zal de Oppascentrale de kinderen van Kriterion ook in het zonnetje zetten. De hele middag zal de café ruimte (SK4) van Studio/k worden omgetoverd tot een echte kinderdisco met discolampen, een kinder-DJ, verkleedspullen, schmink, spelletjes en natuurlijk lekkere limonade-punch en snoepjes voor een mega gezellige, coole en leuke disco!

Star Wars: The Force Awakens

NU TE ZIEN (IN 2D)

Wat een eer. Star Wars: Episode VII komt naar Kriterion! The Force Awakens speelt zich af 30 jaar na Return of the Jedi. Luke Skywalker (Mark Hamill) heeft als doel om de Jedi orde te herstellen.

Exhibits: Over planeten en andere gevaarten

KRITERION EXHIBITS

Naast film en muziek is er in Kriterion ook ruimte voor exposities. Dit keer vertoont beeldend kunstenaar Yentl van Stokkum haar dromerige collagewerken. In haar werk onderzoekt zij hoe een andere wereld tot leven gewekt kan worden.

Algemene info

5, 6, 7, 8 NOVEMBER

Stichting Kriterion bestaat 70 jaar! Dat moet gevierd worden. Van 5 t/m 8 november vieren we 70 uur lang al het moois van de afgelopen decennia. We hebben met alle Kriterion-projecten een weekend samengesteld, vol met prachtige films, muzikaal talent, eigen gebrouwde lekkernijen, creatieve exposities en natuurlijk feest! Het complete programma is de vinden op (www.kriterion.nl/70-jaar-70-uur) en beleef van 5 - 8 nov de afgelopen 70 jaar in 70 uur!

FOTO EXPOSITIE – de mensen van Kriterion

HET HELE WEEKEND DOOR | KRITERION

“De Kriterion projecten zijn wat haar leden zijn.” Door de jaren heen veranderen de Kriterion-projecten. Omdat alleen studenten werkzaam zijn bij Kriterion, De Oppascentrale, ‘Skek, Studio /K, het Tankstation en De Uitkijk blijven deze projecten zich continu vernieuwen en blijft het binnen de organisaties bruisen van de energie.

Cinema Discutabel: The Program

ZONDAG 15 NOVEMBER | 17:00

‘The Program’ (USA 2015) is gebaseerd op het verzamelde werk van journalist David Walsh, die zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong jarenlang kritisch volgde. Na afloop van de film is er een nagesprek met Monique Huijdink. Dankzij een zaalwissel zijn er weer kaarten vrijgekomen voor deze vertoning! Reserveren kan via: 020 623 17 08.

Brief Encounter

ZONDAG 8 NOVEMBER | 15:00 | €5,- | 35MM | KRITERION

Laura en Alec ontmoeten elkaar op een treinstation en ondanks dat ze beiden getrouwd zijn, worden ze heimelijk verliefd op elkaarDeze film zal gratis toegankelijk zijn voor Public-leden!

Smaakmakers

ZATERDAG 7 NOVEMBER | 18:00 - 20:00 | 'SKEK

Om de gezamenlijke smaakmakers van de projecten uit te lichten kan er tijdens 24 uur ‘Skek een ‘Skekburger en 2 Julesbiertjes worden besteld, samen voor maar €17,50 en voor studenten slechts voor €14,50!

Het Literair Café: Van jonge mensen, de dingen die nog komen

VRIJDAG 6 NOVEMBER | 22:00 | SKEK 

Onder het motto van Camus’ stelling dat literatuur ons de mogelijkheid geeft ‘de wereld af te wijzen zonder haar te verlaten’ zal vrijdag 6 november tijdens het lustrum de tweede editie van het Literair Café van dit seizoen plaatsvinden.

 

De Roverssymfonie (1940)

ZONDAG 8 NOVEMBER | 19:00 | DE UITKIJK

Speciaal ter gelegenheid van het Lustrum draait De Uitkijk een van hun eerste succesfilms: de Roverssymfonie.

Enter the Void

ZATERDAG 7 NOVEMBER | 23:00  | DE UITKIJK

Op zaterdagavond zal de Uitkijk transformeren in een trippende, kleurrijke ruimte en kan iedereen zich in de trip laten meevoeren tijdens Enter the Void.

Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium (1988)

ZATERDAG 7 NOVEMBER | 11:00 EN 13:00 | DE UITKIJK

Tijdens het lustrum van Kriterion gaan wij weer terug naar vroeger. In samenwerking met de Oppascentrale organiseert Filmtheater de Uitkijk een filmochtend. Lekker wakker worden en in je pyjama kijken naar Theo & Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium!

L’Uomo in Più

VRIJDAG 6 NOVEMBER | 23:00 | DE UITKIJK

Luomo in Piu is de debuutfilm van de bekende Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino. Het is een zwarte comedie en speelt zich af in de jaren tachtig.

24 uur ‘Skek

ZATERDAG 7 NOVEMBER | VANAF 07:00 | 'SKEK

Om onze reputatie als huiskamer van studenten in Amsterdam hoog te houden, zal ‘Skek op 7 november vanaf 07:00 uur, 24 uur opengaan.

Kunst en weekgerechten in Studio/K

KUNST EN WEEKGERECHTEN | STUDIO/K 

Speciaal het hele lustrum-weekend in Studio/K!

Studio/K invites // Kriterion community

VRIJDAG 6 NOVEMBER | VANAF 21:00 | STUDIO/K

Ter ere van het 70-jarig bestaan van Stichting Kriterion zal Studio/K vrijdag 6 november laten zien wat voor een muzikaal talent de projecten van Kriterion zoal voort hebben gebracht.

Kinderprogramma!

GESCHIEDENIS EN PROGRAMMA

Ook de kinderen mogen niet worden vergeten tijdens het Lustrum! Wist u dat de arts Fiedeldij Dop er ten tijde van de Tweede Wereldoorlog voor zorgde dat het pand van Kriterion diende als onderduikadres voor Joodse baby’s en kinderen?

The Weather Underground

ZATERDAG 7 NOVEMBER | 17:00 | KRITERION

Cinema Discutabel presenteert: The Weather Underground. Een bijzondere en heftige documentaire over het vallen en opstaan van de Amerikaanse links-radicale studentenorganisatie "The Weathermen" uit 1969. Historicus Jacco Pekelder zal aanwezig zijn om de documentaire in te leiden.

Openingsavond

DONDERDAG 5 NOVEMBER | KRITERION 

Op donderdag 5 november geeft Kriterion het startschot van zeventig uur vol bijzondere programmering. Al vanaf het eerste moment wordt een gevarieerd programma geboden voor jong en oud. Trots kijken we terug op wat zeventig jaar gebracht hebben, presenteren we het heden en vieren we dat er nog vele jaren zullen komen.

Tribute to Unheard Film Festival

VRIJDAG 6 NOVEMBER | 21:45 | KRITERION

Bij het Tribute to Unheard Film Festival word je uitgedaagd om al je zintuigen op scherp te zetten en je filmbeleving te vergroten door de band GOSTO. Zij zullen een live soundtrack verzorgen bij de legendarische film No Country For Old Men. Open je oren en kijk je ogen uit!

Sneak Review filmnacht

VRIJDAG 6 NOVEMBER | 24:00 | KRITERION

Bij een viering van zeventig jaar Kriterion mag uiteraard de Sneak Preview niet ontbreken. Tijd om terug te kijken op zo’n 25 jaar vol epische, hartverscheurende, flauwe en rauwe cinema.

YUA presenteert: de buitenlandse Kriterion-projecten

VRIJDAG 6 NOVEMBER | VANAF 19:00 | KRITERION

Kom vrijdagavond 6 november naar Kriterion voor het programma van de stichting Young Urban Achievers en maak kennis met de buitenlandse projecten van Kriterion!

IDFA in Kriterion: Standard Operating Procedure

ZONDAG 18 OKTOBER | 19:30

De Abu Ghraib-gevangenis, onder Saddam Hoessein een van de beruchtste plekken van Irak, werd in 2004 wereldnieuws dankzij foto's die getuigden van de mensonterende behandeling van gevangenen door het Amerikaanse leger. Als gastspreker zal Jojada Verrips aanwezig zijn. Hij is Nederlands Cultureel Antropoloog en oud hoogleraar Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Oktober: The Best of Kriterion

DONDERDAG 15 OKTOBER ELKE MAANDAGAVOND IN OKTOBER + 2 & 8 NOVEMBER | 22:00 | €5

Deze moderne klassiekermaand is een bijzondere! Heel de maand oktober én de eerste week van november staan in het teken van het 70-jarig bestaan van S.O.S.S. Kriterion.

Breaking Ground

Onze focus: studenten films. Ze zijn fris, ze ademen potentie en vaak bespreken ze zaken die nog niet eerder in films zijn besproken. Ze zijn ground-breaking gezien het feit dat de makers nog maar net aan het doorbreken zijn!

3Lab presents: Première Back to 2015 + Quiz

WOENSDAG 21 OKTOBER | 20:45 | €5,- 

21 oktober 2015, de datum waar Marty McFly en The Doc heenreizen in Back to the Future 2! De dag waar elke fan naar uitkijkt. Het is ook de datum waarop de documentaire Back to 2015 in premiere gaat. Hoeveel van de voorspellingen uit de jaren '80 zijn eigenlijk werkelijkheid geworden?

Brief Encounter

ZONDAG 8 NOVEMBER | 22:00 | €5,- 

Laura en Alec ontmoeten elkaar op een treinstation en ondanks dat ze beiden getrouwd zijn, worden ze heimelijk verliefd op elkaarDeze film zal gratis toegankelijk zijn voor Public-leden!

The Bridge on the River Kwai

MAANDAG 2 NOVEMBER | 22:00 | €5,- 

Alec Guinness en William Holden schitteren in met 7 Oscars bekroond oorlogsdrama over de verschrikkingen van Britse krijgsgevangen in een Jappenkamp.

Notorious

MAANDAG 26 OKTOBER | 22:00 | €5,- 

Klassieke thriller van Hitchcock met Ingrid Bergman die in opdracht van Cary Grant haar vaders Nazi-vrienden in Zuid-Amerika moet bespioneren. Een film uit 1946, heruitgegegeven in 1961.

Fellini’s Roma

MAANDAG 19 OKTOBER | 22:00 | €5,- 

Haast volledig zonder plot, extravagant en impressionistisch. Een portret van Rome gedurende de jaren 70 gezien door de ogen van één van haar beroemdste inwoners. Deze film wordt op 35mm vertoond!

Videodrome

MAANDAG 12 OKTOBER | 22:00 | €5,- 

Videopiraat Max Renn runt een eigen kanaal en zoekt nieuw materiaal voor zijn show. Hij ontdekt een snuffmovie-kanaal genaamd Videodrome. Zijn vriendin doet auditie en wanneer hij haar ziet op tv krijgt hij hallucinaties. Dit heeft tevens transformaties tot gevolg.

Raining Stones

MAANDAG 5 OKTOBER | 22:00 | €5,- 

Twee werklozen zijn bereid alle mogelijke en onmogelijke klussen op te knappen om hun gezin te onderhouden. Hartverwarmend en humoristisch portret van de overlevingskracht van mensen met alledaagse problemen.

De Grote Zwaen

NU TE ZIEN

Misdaadfilm over schrijver Gerard F. Zwaen die eind jaren '90 betrokken raakte bij perikelen rond een hasj-importeur.

Kriterion @ Brainwash festival

ZATERDAG 24 OKTOBER | BRAINWASH FESTIVAL

Op zaterdag 24 oktober vindt de tweede editie van het Brainwash festival rond de Nes in Amsterdam plaats. Geen zware kost, maar een ‘lichtvoetig’ festival waar je door sprekers, muziek, theater en komedie wordt uitgedaagd om na te denken over de grote vragen van dit moment.

Sicario

NU TE ZIEN

De idealistische FBI agent Kate (Emily Blunt) wordt uitgekozen door elite taskforce-ambtenaar Matt Graves (Josh Brolin) om te helpen bij de escalerende oorlog tegen drugs.

Paradise Trips

NU TE ZIEN

De norse buschauffeur Mario (Gene Bervoets) heeft zijn hele carrière gepensioneerden naar het warme zuiden gebracht. Op de vooravond van zijn eigen pensioen moet hij tegen zijn zin een kleurrijke bende jongeren naar een festival in Kroatië brengen.

Filmbrunch op zondag!

ZONDAG 4 OKTOBER | 11:00

Op zondag 4 oktober zal er weer een geweldige brunch zijn van Malicafe om 11:00 in combinatie met de film van 12:30: The Vancouver Asahi. Reserveren is vanaf dinsdag 8 september mogelijk! Film + Brunch = €15 (voor Cinevillepashouders €8).

Sessies op Zondag: Visite

ZONDAG 13 SEPTEMBER | 16:00

De eerste Sessie op Zondag na de zomerstop komt er weer aan! Aanstaande zondag om 16:00 zullen Flora (zang) en Pascal (gitaar), oftewel Visite, het podium van ons café veroveren. Zij zullen een jazzy intiem optreden geven met een speciaal repertoire van Joni Mitchell en eigen geschreven nummers. Klik verder voor meer info!

Rams

NU TE ZIEN

In een afgelegen vallei in IJsland, leven Gummi en Kiddi zij aan zij, terwijl ze hun schapen hoeden. Hun voorouderlijke kudde schapen wordt beschouwd als een de beste van het land en de twee broers werden al herhaaldelijke keren bekroond voor hun prijswinnende rammen, die een oeroude stamboom dragen.

Louder Than Bombs

VANAF 12 NOVEMBER IN KRITERION

Drie jaar na de onverwachte dood van de beroemde oorlogsfotografe Isabel Freed, brengt de voorbereiding van een tentoonstelling haar echtgenoot en twee zonen voor het eerst opnieuw samen.

Son of Saul

NU TE ZIEN

Oktober 1944, Auswitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Joodse gevangene in het concentratiekamp en behoort tot het ‘Sonderkommando’, een groep joden die gedwongen de nazi’s helpen bij hun machinale uitroeiing.

The Case of Hana and Alice 花とアリス殺人事件

ZATERDAG 3 OKTOBER | 17:00 

Animatie-prequel van IWAI Shunji's populaire speelfilm Hana & Alice uit 2004, die ging over het dagelijks (liefdes)leven van de twee titelfiguren.

Round Trip Heart ロマンス

ZONDAG 4 OKTOBER | 21:30

De 26-jarige Hachiko werkt als treinstewardess op de speciale exprestrein van Tokio naar vakantieresort Hakone, ook wel de Odakyu Romance Car genoemd.

Wonderful World End ワンダフルワールドエンド

ZATERDAG 3 OKTOBER | 15:15

De 17-jarige Shiori verlangt naar een carrière in de muziek en deelt via een vlog op internet haar diepste gedachten met haar online publiek.

The Vancouver Asahi バンクーバーの朝日

ZONDAG 4 OKTOBER | 12:30 | 11:00 BRUNCH

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal schetst deze groots opgezette speelfilm een beeld van de moeilijkheden en discriminatie waarmee Japanse immigranten aan het begin van de 20ste eeuw in Canada te maken kregen. Voor €15 kun je naar zowel de film als de filmbrunch om 11:00! Voor Cinevillepashouders is deelname aan de film + brunch 8.

 

Sanchu Uprising: Voices at Dawn 新しき民

ZATERDAG 3 OKTOBER | 13:00

Okayama in het jaar 1726. Jihei, die samen met zijn vrouw een rustig boerenleventje leidt en in afwachting is van de geboorte van zijn eerste kind, sluit zich aan bij een groep dorpsbewoners in een poging weerstand te bieden aan de plaatselijke landeigenaren.

Ryuzo and His Seven Henchmen 龍三と七人の子分たち

ZONDAG 4 OKTOBER | 17:00

In zijn 17de film regisseert KITANO Takeshi (Outrage, Hana-bi), keizer van de Japanse actiefilm, een stel oude kerels die volledig door het lint gaan. De ster van het verhaal is de 70-jarige Ryuzo, gepensioneerd en voormalig yakuza.

Our Family ぼくたちの家族

ZATERDAG 3 OKTOBER | 19:00

Klassieke tranentrekker over een moeder met kanker die te horen heeft gekregen dat ze niet meer lang te leven heeft.

 

Kakekomi 駆込み女と駆出し男

ZATERDAG 3 OKTOBER | 21:15

Het Japan van 1841 is moreel corrupt: het stikt er van de bordelen en gokhallen. Jogo maakt lange dagen in een ijzersmelterij, terwijl manlief zich vermaakt met zijn courtisane.

Kabukicho Love Hotel さよなら歌舞伎町

VRIJDAG 2 OKTOBER | 19:00

Gedurende een dag en een nacht bezoeken diverse personages een goedkoop 'love hotel' in Kabukicho, Tokio's beruchte rosse buurt, waar een kamer gehuurd kan worden per uur of per nacht.

Hunger of the Dead ハンガー・ゼット

VRIJDAG 2 OKTOBER | 23:45

De internationale zombiefederatie, bezorgd dat het einde van de mensheid zal leiden tot een ‘evensbedreigend voedseltekort, besluit een Mensenboerderij te stichten.

Deadman Inferno Zアイランド

ZATERDAG 3 OKTOBER | 24:00 

Yakuza en zombies nemen het tegen elkaar op in deze hysterische mix van twee geliefde filmgenres. Ster van de show is levende acteerlegende AIKAWA Show, de detective in MIIKE Takeshi’s Dead or Alive-trilogie, die een gangster op leeftijd speelt.

 

A Courtesan with Flowered Skin 花宵道中

ZONDAG 4 OKTOBER | 19:30

Japan, 1860. Asagiri is een populaire prostituee (oiran) die in een amusementswijk in Edo (het huidige Tokio) voornamelijk de hogere klasse bedient.

Assassination Classroom 暗殺教室

VRIJDAG 2 OKTOBER | 21:30

Compleet gestoorde mangaverfilming met in de hoofdrol een mysterieus buitenaards wezen met een grijnzende gele smiley als hoofd en bliksemsnelle tentakels als wapens.

 

Asleep 白河夜船

ZONDAG 4 OKTOBER | 15:00

Een jonge vrouw (ANDO Sakura) spendeert hele dagen in bed vanwege een depressie na de zelfmoord van haar huisgenoot. Ze wordt enkel wakker voor telefoontjes van, en afspraken met haar getrouwde minnaar van middelbare leeftijd, wiens vrouw al jaren in een coma ligt na een auto-ongeluk.

 

Algemene informatie

Van 2 tot 4 oktober is het weer tijd voor ons vertrouwde filmfestival 'Camera Japan'! Een bijzondere editie dit jaar, want Camera Japan bestaat 10 jaar! Vanaf nu kunnen er kaartjes worden gereserveerd en gekocht!

The Wolfpack

NU TE ZIEN

Zes intelligente broers, tieners nog, hebben hun hele leven binnenshuis doorgebracht in Manhattan, Amerika. Alles wat ze weten van de buitenwereld hebben ze geleerd door het kijken van films. Nu de adolescentie is toegetreden begint de buitenwereld steeds meer te lokken.

Réalité

NU TE ZIEN

Jason, een onverstoorbaar kalme cameraman, droomt ervan zijn eerste horrorfilm Waves te maken, waarin de hersens van mensen worden opgeblazen door tv-toestellen.

Korte Film Poule bij kinderfilms

Al lange tijd draaien wij geen reclames voor kinderfilms. Om er toch voor te zorgen dat de film niet meteen met de deur in huis zal vallen draaien wij vanaf heden een selectie uit de kinderfilms van de Korte Film Poule van EYE.

Verhalenvertelavond

WOENSDAG 15 JULI | 20:00

Tijdens deze avond komt meesterverteller Willem de Ridder de prachtige stille film Het Geheim van Delft (1917), met stille filmster Annie Bos, voorzien van een speciaal voor deze vertoning geschreven verhaal.

Zomer in Kriterion

IEDERE WOENSDAGAVOND IN JULI EN AUGUSTUS

Voor in je zomeragenda: in de zomerweken biedt Kriterion elke woensdag een speciale filmavond aan. Het gaat om een negental thema-avonden, waarbij iedere avond georganiseerd wordt door een medewerker van Kriterion, die een door hem of haar geliefd thema en daarbij horende films heeft uitgekozen. Kom dus in de zomer iedere woensdag bij ons afkoelen en genieten van de filmzomer!

Kriterion Kinderfilmtheater

Kriterion biedt ook voor de allerkleinsten een gevarieerd filmprogramma. Lees hier meer over al onze kinderactiviteiten en films.

Movies That Matter On Tour

Movies that Matter presenteert in samenwerking met Kriterion en AISA van oktober tot mei iedere maand een spraakmakende speelfilm of documentaire met verdieping.

Cinema Discutabel

Cinema Discutabel is een reeks filmdebatten en symposia die Kriterion in samenwerking met derden organiseert. Aan de hand van films en documentaires wordt er gediscussieerd over onderwerpen op het gebied van politiek, maatschappij en cultuur. Vast onderdeel van Cinema Discutabel is de maandelijkse IDFA in Kriterion reeks.

Moderne Klassiekers

IEDERE MAANDAG | 22:00 | €5,-

Sinds jaar en dag vertoont Filmtheater Kriterion iedere maandagavond Moderne Klassiekers: hoogtepunten en onontdekte parels uit de filmgeschiedenis, ondergebracht in maandelijkse thema's. Laat je amuseren, verrassen, danwel ontroeren tijdens dit altijd intrigerende, wekelijks evenement.

Algemeen & contact

Kriterion werd in 1945 opgericht om studenten in staat te stellen zelf hun studie te financieren. Tot op de dag van vandaag vormt het concept van Kriterion een unicum in Nederland en zover ons bekend in de wereld: een non-hiërarchisch bedrijf dat volledig door studenten wordt gerund.

Werken bij Kriterion

MET 45 STUDENTEN JE EIGEN FILMTHEATER RUNNEN?

We zoeken weer enthousiaste studenten die 20 uur per week beschikbaar zijn, nog zeker twee jaar studeren en in Amsterdam wonen. Stuur vóór 16 februari je motivatiebrief + CV en hopelijk tot snel!

Sneak Preview

ELKE DINSDAG | 22:00 | €5,-

Als eerste introduceerde Filmtheater Kriterion het concept van de Sneak Preview in Nederland. Sindsdien wordt elke dinsdag weer een andere film - dagen, weken of maanden voordat deze uitkomt - gepresenteerd!